Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ve Kıbrıs Batı Üniversitesi öncülüğünde Prof. Dr. Erdoğan Pekel adına II. Uluslararası Türk Tarım – Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi Kongresi gerçekleştirildi. Ömer Halisdemir Üniversitesi ve Kıbrıs Batı Üniversitesi öncülüğünde düzenlenen ve 23 farklı ülkeden katılımın olduğu kongrede 266 adet bildiri sunuldu.

Kongre açılış konuşmasını yapan Kıbrıs Batı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Camcı, kongrenin, bilime katkısının yanı sıra, Türk tarımına emek vermiş ve adını altın harflerle yazdırmış değerli hocalarımızın da anılmasına bir zemin hazırladığını belirtti.

Niğde Belediyesi  İlk Meclis Toplantısını Yaptı Niğde Belediyesi İlk Meclis Toplantısını Yaptı

Kongre Koordinatörü Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu ise konuşmasında insanlığın tarihi gelişim sürecinde tarımın öneminin her geçen gün arttığını vurguladı. Şekeroğlu, Kongreye yoğun ilgi ve geniş katılımın olduğunu belirttikten sonra kongrenin düzenlenmesinde desteklerini esirgemeyen Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ve Kıbrıs Batı Üniversitesi yönetimine teşekkürlerini ileterek, kongrenin Türkiye ve uluslararası tarıma katkıda bulunmasını temenni etti.

Kongre Başkanı Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Eleroğlu ise Türk tarımına yön veren ve bugünkü seviyesine ulaşmasına katkı veren birçok bilim insanının isimlerinin anılmasının gurur verici olduğunu ifade etti. Pandemi döneminde bilim insanlarını bir araya getiren Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’ne altyapılarını kullanma imkanı sağladıkları ve bilime katkılarından dolayı teşekkürlerini ileten Eleroğlu. desteklerinden dolayı Kıbrıs Batı Üniversitesi’ne de teşekkürlerini ilettikten sonra bu gibi bilimsel toplantıları çok önemsediklerini ifade etti.

Niğde Tarım İl Müdürü Asım Baş ise Niğde ilinin önemli bir tarım bölgesi ve tarımda markalaşma yolunda ilerleyen iddialı bir şehir olduğunu ifade etti.

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Nevzat Birişik ise medeniyetlerin kurucu unsuru ve dünya nüfusunun en önemli konularından birinin tarım olduğunu ifade ederek başladığı konuşmasının devamında bilimsel toplantıların da tarım için önemini vurgulayarak bu toplantıların çıktılarının üreticilere ulaştırılmasının da önemli olduğunu belirtti.

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriyya Erdurmuş ise ülkemizin hayvan varlığının son 20 yılda önemli ölçüde artış gösterdiğini belirtti. Türkiye’nin elde edilen tarımsal hasılada dünyada 10. ve Avrupa’da 1. Sırada olduğunu ifade eden Erdurmuş, elde edilen ürünlerin katma değeri yüksek ürünlere dönüşmesi için daha çok çalışmamız gerektiğini belirterek Türkiye’nin hayvancılık anlamında ithalatçı bir ülke olduğu yönünde yanlış bir algı olduğunu, ülkemizin hayvancılık anlamında gerçekleştirdiği ihracat miktarının ithalat miktarının 4 – 5 katı olduğunu ve bu bağlamda Türkiye’nin hayvancılıkta ihracatçı bir ülke olduğunu da ifade ederek kongrenin ülkemiz tarımı başta olmak üzere tüm insanlığa faydalı olmasını diledi.

Üniversite Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu ise Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültemizin sorumluluklarının farkında olarak öncelikle bölgesel toplum kuruluşları ve kamu kuruluşlarını Niğde Tarım Platformu çatısı altında birleştirerek ilimizin sorunlarını tespit edip, çözüm yollarını geliştirip, panel, söyleşi ve kongre gibi etkinliklere ağırlık verildiğini belirtti.

Bu kapsamda 2013 yılında Küresel Isınmanın Tarıma Etkisi konulu bir panel düzenlendiğini, aynı yıl içerisinde I. İç Anadolu Bölgesi Tarım ve Gıda Kongresi’ni gerçekleştirdiklerini de ifade eden Rektör, Niğde I. Tarım Gıda ve Hayvancılık Çalıştayı’nın düzenlendiğini ve sonuç raporlarının paydaşlar ile paylaşıldığını da belirtti.

Niğde’nin tarımsal potansiyeline dikkat çekmek ve bu konuda fikri olanları cesaretlendirmek amacıyla 2014 yılında Niğde İçin Benim de Bir Projem Var Pazarı’nın düzenlendiğini ifade eden Rektör, Üniversitenin bilimsel etkinliklerini arttırmak amacıyla I. Uluslararası Kanatlı Kongresi, Türkiye I. Tavukçuluk Araştırma Çalıştayı, Niğde I. Elma Çalıştayı, Kaz ve Kaz Ürünleri Çalıştayı ve süs ve hobi kuşlarına dikkat çekmek amacıyla çeşitli çalıştaylar gerçekleştirdiklerini, KOP ve Doğuş Grubu destekleri ile de Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarımsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni kurduklarını, bu merkezde kısa süre içerisinde bölgesel ve ulusal paydaşların da katılımıyla Niğde ilimizin potansiyelini daha ileri götürecek projeleri uygulamaya koymayı hedeflediklerini belirtti.

Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültemiz ve donanımının üniversitemize kazandırılmasında emeği geçen üniversitemiz eski yöneticilerine teşekkürlerini ilettikten sonra bu tür bilimsel etkinliklerin düzenlenmesini her zaman destekleyeceklerini ifade etti.

Editör: TE Bilişim