İç Anadolu Bölgesi STK'ları Çevre Sorunları eylem planı hazırlayacak. 

 İÇAÇEP bileşeni Türkiye Tabiatını Koruma Derneğinin girişimi ve platform yürütme grubunun organizasyonu ile İç Anadolu Çevre Platformu (İÇAÇEP)  bölgenin çevre sorunlarına çözüm üretmek ve harekete geçmek için Kayseri’de 23 Mart 2013 tarihinde toplandı.


Toplantıya, Türkiye Çevre Platformu (TÜRÇEP) yürütme grubundan, Batı Karadeniz Çevre Platformu, Ege Çevre Platformu ve Doğu Akdeniz Çevre Platformlarından temsilciler de katıldı. Toplantıda İç Anadolu Çevre Platformu Yürütme Grubu Üyesi Abidin Özkaymak tarafından bölgesel toplantılarda ele alınan çevre sorunları hakkında bilgi verildi. Bölgenin göller yöresi olması, iklim değişikliği, kuraklık ve su sıkıntısı konuları ön plana çıktı. Seyfe Gölü, Meke Gölü, Hürmetci, Eşmekaya Sazlıkları gibi önemli sulak alanların karşı karşıya kaldığı kirlilik, kuraklık ve tuzlanma, bilinçsiz saz kesimleri ile sazlık alanların yakılması baskılarına dikkat çekildi. Konya kapalı havzasında yıllık yağış ortlaması Türkiye ortalamasının %50 altında olmasına rağmen yoğun su ihtiyacı olan ürünler ekilmesi, ironik bir durum oluşturduğu dile getirilmiştir ve şeker pancarı, mısır gibi su ihtiyacı çok olan tarımsal ürünlerinin üretiminin kontrol altına alınması, ürün deseninin değiştirilerek  Kaçak açılmış kuyuların kapatılması gerektiği görüşü benimsenmiştir.

Çalıştayda, özellikle Kapadokya bölgesinde turizm faaliyetlerinin yoğunlaşması nedeniyle peri bacalarının tehdit altında olduğu belirtildi. Bölgedeki balonculuk faaliyetlerinin düzenlenmesi ve denetlenmesi gerektiği, koruma planlarının oluşturularak bir an önce kültürel ve doğal değerlere sahip çıkılması gerektiği bildirildi.

Toplantıda TÜRÇEP Genel Sekreteri Prof.Dr.Tanay Sıdkı Uyar, yenilenebilir enerji kaynakları üzerine yaptığı konuşmasında %100 yenilenebilir enerjinin Türkiye için hedef olması gerektiğinin altını çizdi. Bunun için öncelikle enerji verimliliğinin her alanda uygulamaya geçirilmesi gerektiğine ve gelişmiş ülkelerin çevre dostu olmayan eski  teknolojilerine mahkum olmak zorunda olmadığımıza vurgu yaptı.

Ülkemizde bir çok yerde çevre sorunları baş gösterirken, sorun bölgelerinde platformlar organize olma konusunda daha etkin olması, yerellerdeki direnişlerin halka mal edilmesinin önemine dikkat çekilerek, sadece bir grup yaşam savunucusunun mücadelesi olarak kalan direnişlerin saldırıları püskürtmede yetersiz kaldığı tespiti yapıldı. Bunun yanı sıra çevreci halk direnişlerinin dayanışması ve birliği konusundaki arayışların da sürmesi gerektiği vurgulandı

 Toplantıda Kayseri Çalıştayında İç Anadolu Çevre Platformu İÇAÇEP’e Nevşehir, Kayseri Ve Eskişehir’den Yeni Katılımlar olmuştur. Bu katılımların Platforma ve ekolojik sorunların çözümü için yürütülen mücadeleye güç  vereceği  vurgulanmıştır.

Çalıştay sonucunda bölgede yerel düzeyde faaliyet gösteren STK’ların katılım desteği ile sorunlara çözüm üretecek bir eylem planının hazırlanması için hazırlık yapıldı.

Güner Sümer                                                                                                                       Abidin Özkaymak İç Anadolu Çevre Platformu  Dönem Sözcüsü                  İç Anadolu Çevre Platformu  Yürütme Gurubu Üyesi

Editör: TE Bilişim