TBMM’de görüşülmekte olan Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı üzerinde Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer 9. Madde ile ilgili CHP adına yaptığı konuşmada “Cumhuriyet Halk Partisi olarak, bu kanun tasarısının geri çekilerek yeniden düzenlenmesi ve kişisel verilerin ileride farklı biçimde kullanılmasını engelleyecek çalışmaların da buraya katılmasını temenni ediyoruz”dedi. Yasanın ihtiyaç olmasına karşın hazırlanan tasarı ile sorunlar oluşacağını ifade ederek muhalefetin de bu konuda önerilerinin dikkate alınmasını istedi.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuşmasında şöyle dedi:“  Dünyanın içinde bulunduğu koşullarda kişisel verilerin sorumsuzca dolaşması ve bu durumun kişi temel hak ve hürriyetini tehdit eder hâle gelmesi bireyi korumayı amaçlayan bir yasanın gerekliliğini ortaya koymaktadır. Ancak, bu yasanın muhalefetin de görüş ve değerlendirmeleri alınarak gerçekleşmesi ileride tekrar tekrar aynı konulara dönülmesini engelleyecektir. Çünkü, ülkemizde son yıllarda çıkan kanunlar ne yazık ki daha sonra uygulamada rastlanan sorunlardan dolayı tekrar bir kez daha Meclisin önüne gelmekte ve Meclisin bu konudaki çalışmalarında hem verimliliği düşmekte hem uygulamada sorunlar yaşanmakta ”dedi.

 

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer yurttaşın fişlenmesi olarak görülen kanun tasarısında 6. Maddeye dikkat çekerek şöyle dedi: “6'ncı maddede kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkûmiyeti ile biyometrik ve genetik verileri özel nitelikli kişisel veriler olarak değerlendirilmeye alınıyor. 8 ve 9'uncu maddelerde düzenlenen kişisel verilerin 3'üncü kişilere ve yurt dışına aktarılması konusunda ilgili kişinin açık rızası olmadan aktarılabileceği hâller sayılarak kişinin iradesi yok sayılmakta, ayrıca bu aktarmalar kapsamında ne olacağı da şüpheli. Tabii, bunların uygulanmasında bir kurul oluşuyor. Kurulun 3'ü Başbakan, 3'ü de Cumhurbaşkanı tarafından atanıyor. Kuruldaki görev yapacak kişilerin tarafsız olacağı belirtiliyor. Ülkemizde son yıllarda bu konuda kurulların ne kadar tarafsız olduğu irdelendiğinde ve incelendiğinde görülecektir ki özünde tarafsızlık, yalnızca sözde kalan ama icraat ve uygulamalarda çok da yaşama geçmeyen bir işlev durumuna geldi. “dedi.

 

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer kurulun oluşumu ile görevleri konusunda da çekincelerini ifade etti. Gürer,“Kurul üyelerinin asli görevlerini aksatmayacak şekilde bilimsel amaçlı yayın yapabilecekleri, ders ve konferans verebilecekleri, bunlardan doğacak telif haklarıyla ücret alacakları belirtiliyor. Şimdi, burada benim çok ilgimi çeken bir şey var. Ticaretle uğraşamıyor, bunun yanında kanuna dayanarak kooperatifte, vakıfta görev alamıyor ama konferans ve ders veriyor. Yani, bireye ait, kişilerin açığa çıkmaması gerekli olan saklı konuları içeren bilgileri ne konferansta ne içerikle anlatılacak? Şimdi, Türkiye'de geçmişi biraz  çabuk unutuyoruz. Ama, hatırlarsınız, ilikle ilgili bir olay olmuştu, onunla ilgili veriler toplanmaya başladığında dönemin Sağlık Bakanı Türkiye'ye ait verilerin yurt dışına kaçırılacağı konusunda Mecliste önemli konuşmalar yapmıştı. Süre geçti, şimdi bunu biz kanun hâline getireceğiz, verileri derleyeceğiz ve birilerine emanet edeceğiz. Emanet ettiğimiz kişilerin edecekleri yemin de belirtilmiş. Ülkemizde yemine ne kadar sadık kalındığı bu geçmişte yine örnekleriyle sabit. Var olan yemini ediyoruz ama uygulamada yeminin gereğini yerine getirmiyoruz. Onun için kişisel verilerin toplanmasında bireye ait ve bireyde kalması gerekli olanın niye kanunla genellenip ele geçirildiği ya da o kanunun içinde yer aldığını algılamak ve anlamak zor. 

    Muhalefet bir şey söylüyorsa onun ötelenmesi ya da yerine getirilmemesi adına yapılanın nedenini de kavramak zor çünkü bir gün geliyor, siz iktidarda olmadığınızda, sizin kendinizin benimsediğiniz, bu kez de sizin karşınıza sorun olarak çıkabiliyor. İşte geçtiğimiz günlerde yaşadığımız kanunlarla ilgili sorunlarda da benzer durumlara tanık olduk. O nedenle bu konularda muhalefetin mutlaka sesinin dinlenmesi gerekiyor.


    Bu bağlamda, Cumhuriyet Halk Partisi olarak, bu kanun tasarısının geri çekilerek yeniden düzenlenmesi ve kişisel verilerin ileride farklı biçimde kullanılmasını engelleyecek çalışmaların da buraya katılmasını temenni ediyor, bu dileklerle hepinizi saygıyla selamlıyorum. “dedi.

Editör: TE Bilişim