Niğde'de 19 Eylül Gaziler Günü Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlen törenle kutlandı.

Törene, Niğde Valisi Yılmaz Şimşek,  Niğde Belediye Başkanı Rifat Özkan, Niğde Cumhuriyet Başsavcısı Oğuzhan Dönmez, Niğde İl Jandarma Komutanı Albay Garip Gümüş, Niğde İl Emniyet Müdürü Salim Cebeloğlu, Niğde Baro Başkanı Hüseyin Demirbilek,  kurum ve kuruluşların müdürleri, askeri erkân, sivil toplum kuruluşları, gaziler ve vatandaşlar katıldı.

Tören Atatürk Anıtına çelenk sunma töreniyle başladı. Çelenk sunumunun ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okundu.

Günün anlam önemini belirten konuşmayı yapan Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Niğde Şube Başkanı Ramazan Yıldız, Türkiye Cumhuriyetinin yanı sıra Kore Cumhuriyeti ve KKTC’nin varoluş mücadelesinde ve iç güvenlik harekatı sonucunda kazanılan gazilerimizi onurlandırıldığımız gündür. Gazi vatan sevgisinin sembolüdür. Şehit ve Gazi toprağı vatan, insanı ulus yapan değerlerdir. Gazilik nesiller boyu taşınılacak onurdur. Türk milleti bunun en güzel örneğini Atatürk’ün önderliğinde verilen Kurtuluş savaşında yaşamıştır. Ya İstiklal Ya Ölüm demiştir. Türk tarihi böylesine kahramanlık günleriyle doludur. Kahramanlık günlerini şehit ve gazilerimize borçluyuz. Destanlar yaratan şehit ve gaziler tek tek birer onur abidemizdir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Vatan ve millet için her şeyini feda eden harp malulü ve gaziler birer canlı abidedir. Vatanın bölünmezliği için her şeyi göze alan gazilerimiz ülkemizin medarı iftiharı, vatan severliğin ve kahramanlığın yaşayan abideleridir. Bu topraklar şehadete ve şehide yabancı değildir. Bizler bu toprakların çocuklarıyız, bu topraklar üzerindeki her fert gibi bu vatan için canımızı vermeye and içmişiz, çünkü bizler vatana sevdalıyız” dedi.

Biz gaziler ne yazık ki bu topraklar için canımızı verme şerefine eremedik diyen Yıldız; “ fakat bu topraklar için canını verme şerefine eren şehitlerimizle yan yana savaşma onurunu yaşadık. Bir elimize şehadet kapısının tokmağı dokunurken diğer elimizle geçip giden zamanın kapısının kolunun tutmaktayız. Belki de bu şehadet kapısının tokmağına dokunduğumuz için , hain düşmanın hain suratını defalarca gördüğümüz için bu mücadeleyi kana kan, göze göz, dişe diş mücadeleyi duymayanları, duymayanlara, hissetmeyenlere, hissedemeyenlere duyurmak anlatmak bize düşer Biz Diyadin'de kurşun yiyen kardeşimizi de Saray'da şehit olan teğmenimizi de Abalıda havalanan karakolumuzu da iliklerimize kadar hissettik. Günlerce açılmayan yollara, yakılan okullara ses çıkarmayan yöneticileri de gördük, duyduk ve ıstırabını çektik. Fakat biliyoruz ki görmeden ümit ettiğimiz bu vatan için ölürsek yazılsın kabrimize vatan mahzun, biz mahzun. Sözlerime son verirken  şehitlerimize Allahtan rahmet geride kalanlarına sabırlar dilekken gazilerimize acil şifalar diliyorum.  “Milletleri millet yapan bir takım değerler vardır. Bu değerler o milletin harcıdır, tutkalıdır, olmazsa olmazıdır. O değerlerle yaşar o değerlerle nefes alır. Millet olmanın bilincine varır. Milletlerin iç dinamiği, güç kaynağıdır. İşte o değerlerden bir tanesi, en önemlilerinden biri gaziliktir. Başta Cumhuriyetimizi kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bütün şehit ve gazilerimizi şükranla ve minnetle anıyoruz” diye konuştu.

Niğde Cumhuriyet meydanında düzenlenen 19 Eylül Günü Töreni sonrası Niğde Belediyesi tarafından Şehit Ömer Halisdemir meydanında düzenlenen '15 Temmuz' konulu resim sergisinin açılışı yapılarak protokol tarafından gezildi. 
 
Editör: TE Bilişim