Dün ve bugün Niğde’nin hasaköy köyünde ve Niğde Merkezde bulunan 1 Haziran 1861 yılında yaptırılan Vahdisci Yahya Kilisesinde Fener Rum Patriği Bartholomeos’un yönettiği ayinler gerçekleştirildi.

 

8-9 Haziran tarihlerinde düzenlenen ayinleri yönetmek için Niğde'ye gelen Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yönettiği Pazar ayinine Yunanistan Tarım Bakanı Yardımcısı Maksimos Harakopulos, Arjantin, Yunanistan ve İstanbul'dan çeşitli dernek üyeleri ile yaklaşık 300 kişinin katılımıyla gerçekleşti. Ayinde İncil'den çeşitli bölümler okunu, dualar edildi. Bartholomeos tarafından ayinin bitiminde ayine katılanlara ekmek ikram edildi. Ayin yaklaşık 4 saat sürdü.

 

13 seneden beri her sene Kapadokya'ya mutat ziyaretimizi yapıyoruz diyen Bartholomeos "Kapadokya'yı sevdik çünkü Kapadokya bizi sevdi, böylece karşılıklı duygular, sevgi ve dostluk duyguları içinde bu ziyaretlerimizi her sene gerçekleştiriyoruz. Bu gün olduğu gibi Niğde'de de törenler düzenliyoruz. Valilik izni ile bu dualarımızı gerçekleştiriyoruz ve kendilerine vali beye çok müteşekkiriz çünkü kanunlarımıza göre bu izin olmasaydı biz bu ayini yapamazdık. Onun için bütün katılanlar adına kendilerine şükranlarımızı arz ediyoruz. Bugün burada toplananlar, gelenler eski Kapadokyalıların torunlarıdır. Köklerinin burada olduğunu her zaman hatırlıyorlar, kitaplardan okuyorlar veya büyükannelerinden dedelerinden duymuşturlar ve bu güzel yöreleri ziyaret etmek istiyorlar. Babalarının, dedelerinin dua ettikleri, evlendikleri vaftiz oldukları kiliselerde dua yapmak istiyorlar. Böylece Yunan halkı ve Türk halkı bu gibi ziyaretlerle kaynaşıyorlar birbirleriyle. Dostluk ve beraberlik, komşuluk kaynaşmış oluyor" dedi.


Fener Rum Patriği Bartholomeos Tören çıkışı Vahdisci Yahya kilisesinin kapısında yazan yazıtı okudu. 

BARTHOLOMEOS, BOR İLÇESİ'NDE
 

Niğde Grant Hotel'de öğle yemeğini katılan Fener Rum Patriği Bartholomeos Niğde'nin Bor ilçesinde restorasyonu devam eden Rum kilisesini ziyaret etti. Ziyareti sırasında restorasyon çalışmasından dolayı duyduğu memnuniyeti belirten Bartholomeos daha sonra dua etti. Bartholomeos’un Bor’daki Rum kilisesini ziyaretinde gazeteci Emin Selamoğlu eşlik etti. Bartholomeos daha sonra Niğde’den ayrıldı.


GÖZLEMLERİMİZ;

8-9 Haziran günlerinde Niğde belkide tarihinde ilk kez aynı anda bu kadar çok turisti misafir etti.

Ev sahipliği etti diyemiyoruz çünkü ev sahibi olan ve bu durumdan yine en çok fayda sağlayan Nevşehir oldu.

Gelen Turistler üçyüzden fazla kişi WC ihtiyacını gideremedi. Zor anlar yaşadı.

Belediye tarafından ikramedilen içecekler içildi fakat çöpünü atacak çöp bulamadı.

Geçtiğimiz günlerde de Afşin Tören imzası ile yayınlanan bir haberimizde (tıklayın) bu kilisenin bakımsızlığından bahsedilmişti. Bakımsızlığı tören için gelen din adamlarının da dikkatini çekti.

Ekonomik olarak Niğde'ye bir kuruş getirisi olmadı. Çünkü turistleri Niğde'de tutacak bir tanıtım ve organizasyın malesef yoktu.

Niğde için önemli bir tanıtım fırsat kaçırıldı.

Medeniyetlerin yaşatıldığı(!) Niğdemizde turistleri dini törenleri dışında bir dakika bile tutamadık. 

Büyük bir sınavdan sıfır aldık Niğde olarak...

Bu tören sonrasında şunu anladık ki Niğde'nin turizime, turistlerinde Niğde'ye açılması zor ihtimal...


Editör: TE Bilişim