TESK Başkanı Palandöken ; Vergi, kira, bağkur vermeden kazanç elde ediliyor, Kermesler kayıtdışılığı artırıyor” dedi

 

Hayır amaçlı çeşitli dernek ve vakıf gibi örgütler tarafından açılan kermeslerin, son yıllarda amacının dışına çıkarak, hayırdan çok ticari amaçlı yapılması ile esnaf ve sanatkârın işlerinin aksamaya başladığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Her köşede kurulan kermesler sergiledikleri ürün çeşitliliği ile adeta AVM’lerle yarışır hale geldi. Hayır amaçlı 2 günlük kurulan kermeslerden bahsetmiyoruz. Aylarca açık kalan denetimsiz olarak satış yapılan yerlerden söz ediyoruz” dedi. 

 

-“KERMESLERDE BALIK VE KÖFTE SATILIYOR”

 

Gecen yıllarda dile getirdikleri bu soruna çözüm getirilmediği gibi bir biri arkasına kermeslerin açılmaya devam ettiğini ifade eden Palandöken, yiyecek içecek satışı yasaklanmadığı gibi bazı kermeslerde, balık sezonunun açılmasıyla ızgara balık, köfte, ev mantısı, ev tatlıları, sarmalar, gözlemeler, çiğ köfte, mısır, dondurma, meşrubat, küçük ev aletleri, porselen mutfak takımları, halılar, mobilya, baza ve yatak çeşitleri, elbise, pardösü, gömlek ve ayakkabı da satılmaya başlandığını söyleyerek, “Esnaf ve sanatkarımız kermeslerin yanında kamu kurum ve kuruluşlarının vergisiz, stopajsız ve masrafsız misafirhane ve kantinlerinin haksız rekabeti ile de uğraşmaktadır. Misafirhane ve kantinler ile her yerde açılan kermeslerde fiyatlar daha düşük olunca vatandaşta alış-verişini buralardan yapıyor. Bu alanlarda faaliyet gösteren lokantacı, pastacı, manifaturacı, konfeksiyoncu, bijuteri, şarküteri, servisçi esnafımız haksız rekabete uğramaktadır. TESK olarak yaptığımız girişimlerin artık sonuç vermesini istiyoruz”diye konuştu. 

 

-“ZOR DURUMDAKİ ESNAF ARTIK KORUNMALIDIR”

 

Palandöken, esnaf ve sanatkârın zor ve sıkıntılı bir dönemden geçtiğini belirterek,“Esnaflar işyeri kirasını, vergisini ve sosyal güvenlik primini ödemekte zorlanmaktadır. Ceza evlerinde ekmekten, ayakkabıya üretimlerle, kamu misafirhaneleri düğün salonu ve otel hizmetleri ile düğün salonları ve otel işleten esnafımız tam kapasite ile çalışamadıkları için hem istihdam azalıyor hem de gelirleri azalıyor. Kermeslere ve bu tür satış yapan yerlere mutlaka denetim getirilmeli. Kamu misafirhaneleri ise sadece kendi üyelerine hizmet etmelidir” dedi.

 

Editör: TE Bilişim