Niğde Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu 15.01.2014 tarihinde Niğde Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun başkanlığında toplandı. Toplantıya Niğde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Muhammet Ali Garip, İl Müdür Yardımcısı Selçuk Hüseyin Demirtaş, Niğde Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Abdulkadir Küçük, Müdür Yardımcısı Figen Özcan ve diğer komisyon üyeleri katıldı.
 
İl Müdür Vekili Muhammet Ali Garip, Valilik Onayı ile oluşturulan Niğde Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonunun çalışmalarına başladığını, bugünden itibaren Niğde’de Engelli vatandaşlarımızın hizmetlere ulaşılabilirliği ile ilgili olarak bütün binaların, açık alanların ve toplu taşıma araçlarının denetleneceğini söyledi. 2005 yılında çıkan Engelliler Hakkında Kanun ile Erişilebilirlikle ilgili eksiklerin veya uygun olmayan durumların 8 yıl içerisinde giderilmesi gerektiğini, bu hususun bütün kurumlara iletildiğini, kanunla belirlenen sürenin dolduğunu, ilgili yönetmelikle artık izleme ve denetleme döneminin başladığını dile getiren Muhammet Ali Garip şunları söyledi:
“Uzun yıllardır bu ülkede,  bürokrasiye ve devletin politika üreten mekanizmalarına yerleşmiş bulunan parçalı/bölük bakış açıları artık yerini bütünlüklü ve kuşatıcı bakış açılarına bırakmaktadır. Bunun en önemli göstergelerinden biri de Engellilerle ilgili çalışmalardır. Evde Bakım Hizmeti gibi uygulamalar, on yıllardır unutulmuş olan engellilerimizin gönüllerinin alınması, onlardan bir özür dileme olarak da anlaşılabilir. Hayat, kendisini meydana getiren unsurların tamamıyla bir bütün olarak anlaşılmalıdır. Kadını-erkeği, büyüğü-küçüğü, genci-yaşlısı, engellisi-engelsizi, okuyanı-okumayanı, çalışanı-çalışmayanı …. ile bu topraklarda bir cemiyet hayatını hep beraber yaşadığımızı unutmamak gerekir. Bakanlığımızın Erişilebilirlik çerçevesindeki uygulamaları da bu bütünlüğe doğru atılmış önemli adımlardan biridir. İlimizde hizmet veren resmî veya özel bütün kurum amirlerimizi, belediye başkanlarımızı, toplu taşıma araç sorumlularını kısaca herkesi ilgilendiren bir dönem başlamıştır. Komisyonumuz kendi içerisinde 2 denetleme heyeti oluşturdu. Heyetlerimiz, haftada 2 kez denetleme yapacak. Denetleme neticesinde tespit edilen hususlar ilgili kuruluşa tebliğ edilecek ve eksiklerin giderilmesi için komisyonumuz tarafından uygun görülen bir süre verilecek. Bu süre içerisinde yerine getirilmeyen her bir husus için kanunda belirlenmiş cezaların verilmesi artık kaçınılmazdır. Bundan geri dönüş yoktur. Umuma açık hizmet veren her türlü yapı ve açık alan ile toplu taşıma araçlarının sahibi olan gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine her bir tespit için 1.000 Türk Lirasından 5.000 Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanabilecek. Büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına her bir tespit için 5.000 Türk Lirasında 25.000 Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanabilecek.”
Niğde Sosyal Hizmet Merkezi Müdür Yardımcısı Figen Özcan da konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Komisyonumuz, 17.01.2014 tarihine kadar, bakanlığımızın belirlediği çerçeveye uygun olarak yıllık bir plan hazırlıyor. Bu plan doğrultusunda 15-20 gün içerisinde haftada 2 gün, 2 ayrı heyetimiz denetleme yapmaya başlayacak. Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği doğrultusunda kamu hizmeti için kullanılan
 
  • Resmi binalar ile ibadet yerleri,
  • Özel eğitim, özel sağlık tesisleri,
  • Sinema, tiyatro, opera, müze, kütüphane, konferans salonu gibi kültürel binalar ile
  • Gazino, düğün salonu gibi eğlence yapıları,
  • Otel, özel yurt, iş hanı, büro, pasaj, çarşı, alışveriş merkezi gibi ticari yapılar,
  • Spor tesisleri, yüzme havuzu, genel otopark ve buna benzer umuma ait binalar,
  • Mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ve
  • Toplu taşıma araçlarında
 erişilebilirlik tedbirlerinin alınıp alınmadığı takip edilecek ve denetlemeler yapılacak.
Hem kamu hem de engellilerle ilgili konfederasyonların temsilcilerinin de yer aldığı komisyonumuz, vatandaşlardan gelen şahsi başvuruları da dikkate alarak denetimlerde bulunacak. Yani vatandaşlar karşılaştıkları sorunlar nedeniyle izlenmesini ve denetlenmesini istedikleri yerlerle ve araçlarla ilgili komisyon sekretaryasına başvuruda bulunabilecekler.Bu konuyu da buradan bildirmiş olalım. Erişilebilirlik sekreteryası İl Müdürlüğümüz bünyesindedir ve vatandaşlarımız 0 388 232 34 86 ve 0 388 232 34 87 nolu telefonlardan sekreteryamıza ulaşabilirler."



Editör: TE Bilişim