Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısı sonrasında koronavirüs için alınan yeni önlemleri açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan “İlk müjdemiz 20 yaş altı ve 65 yaş üstü grubuna... Sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde 4 saat boyunca dışarı çıkma imkanı getiriyoruz” dedi.

Açıklamalara göre, Seyahat kısıtlaması 7 il için bitiyor. Seyahat kısıtlaması 7 il dışında 15 gün daha uzatıldı. Seyahat kısıtlaması kaldırılan şehirler: Antalya, Aydın, Erzurum, Hatay Malatya, Mersin, Muğla... 5 Mayıs itibariyle ticari taksilerde tek çift uygulaması kaldırıldı. 11 Mayıs’ta berberler açılacak. 11 Mayıs’tan itibaren AVM’ler kısmen açılacak. Maske satışına tavan fiyat uygulamasıyla izin verildi. Üniversiteye giriş sınavı 27-28 Haziran'da, liselere giriş sınavı ise 20 Haziran'da yapılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı Mayıs ayı normalleşme planına ilişkin konuşması şöyle:

Sağlık Bakanlığımız, ülkemizdeki tüm sektörlerde normalleşme sürecinde uygulanacak salgın tedbirlerine ilişkin rehber dokümanlar hazırlayarak ilgili kurumlara göndermeye başladı.

Tüm kurumlar ve işletmeler, faaliyetlerini bu rehber dokümanlardaki kurallara uygun şekilde yürütecek.

lk müjdemiz 65 yaş üzeri ile 20 yaş altı vatandaşlarımızadır.

65 yaş üstü gruba, ilk etapta, sokağa çıkma sınırlandırması günlerinin birinde ve 4 saat süreyle, yürüme mesafesiyle tahditli olarak dışarı çıkabilme imkanı getiriyoruz.

İlk uygulamayı da, bu hafta sonu 10 Mayıs Pazar günü saat 11 ile 15 saatleri arasında gerçekleştiriyoruz.

20 yaş altı için de bu esnemeyi iki grup halinde uygulayacağız.

0-14 yaş grubu hafta içinde, 13 Mayıs Çarşamba günü, yine 11 ile 15 saatleri arasında, yürüme mesafesiyle tahditli olarak dışarı çıkartılabilecek.

15-20 yaş grubu ise 15 Mayıs Cuma günü, yine aynı şartlarda ve aynı saatlerde dışarı çıkarak, hava alıp dinlenebilecek.

Kurallara riayet düzeyine bakarak, sonraki haftalarda da aynı uygulamayı devam ettireceğiz.

Halen 31 ilde uygulanan şehirlerarası giriş-çıkış sınırlandırmasını, ilk etapta,bu geceden itibaren 7 ilimiz için bitiriyoruz.

Bu illerimiz; Antalya, Aydın, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin ve Muğla’dır.

Her hafta illerimizle ilgili değerlendirme yapacak, gelişmelere göre karar vereceğiz.

Diğer 24 ilimizdeki giriş-çıkış sınırlaması 15 gün süreyle uzatılmıştır.

İstanbul, Ankara ve İzmirdeki ticari taksiler için tek-çift plaka uygulamasını 5 Mayıs itibariyle sona erdiriyoruz.

Gereken temizlik şartlarının sağlanması, randevu sistemiyle çalışılması ve koltuk sayısının yarısı kadar müşteriye hizmet verilmesi şartıyla; berber, kuaför, güzellik salonu gibi işletmeler 11 Mayısta faaliyete geçebilecek.

Aynı şekilde, Sağlık Bakanlığının ve Ticaret Bakanlığının belirlediği kurallara uyulması şartıyla alışveriş merkezleri 11 Mayıstan itibaren hizmet vermeye başlayabilecek.

Giyim eşyası, ayakkabı, çanta, zücaciye gibi ürünlerin satıldığıişletmeler, belirlenen şartlara uymak kaydıyla, 11 Mayısta hizmete açılabilecek.

Normalleşme sürecinin bir parçası olarak, bugüne kadar piyasada satışına izin vermediğimiz cerrahi maske ve bez maske satışına, halkımızın kolayca ulaşabileceği yerlerde izin vermeyi planlıyoruz.

Maske türlerine göre bir üst fiyat belirleyerek, halkımızı mağdur edebilecek girişimlerin de önünü keseceğiz.

Bu yıl hac farizasının yerine getirilip getirilemeyeceği ile ilgili olarak, Diyanet İşleri Başkanlığımız, hem kendi içinde, hem de diğer ülkelerle görüşmelerini yaparak karar verecek.

Zira bu meselede İslam aleminin geniş bir istişareyle ortak karar alması gerekiyor.

Askerlik terhis işlemleri 31 Mayısta başlayacak.

Milli Savunma Bakanlığının atama, görevlendirme ve personel temin faaliyetleri 1 Haziranda, celp işlemleri 5 Haziranda, bedelli askerlik işlemleri ise 20 Haziranda yeniden başlayacak.

Belediyelerin kredi işlemleri ile İller Bankası ihaleleri 27 Mayısta yeniden açılacak.

Salgın hastanelerinin sayıları 1 Hazirandan itibaren azaltılarak, bu kuruluşların hasta kabulüne ve normal işleyişe başlamaları sağlanacak.

Eğitimde attığımız adımları da Sağlık Bakanlığımızın ve Bilim Kurulumuzun tavsiyeleri doğrultusunda belirledik.

Buna göre, Yükseköğretim Kurumları Sınavı 27-28 Haziranda, Liselere Geçiş Sınavı 20 Haziranda, Askeri Öğrenci Sınavı 14 Haziranda yapılacak.

Üniversiteler 15 Haziranda akademik takvime dönebilecekler.

Adliyelerde ara verilen duruşma, keşif, yargı süresi, uzlaştırmacı görevlendirmesi, icra-iflas takiplerinin durdurulması uygulamaları 15 Haziranda sona erecek.

Editör: TE Bilişim