Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, Enstitüleri bünyesinde sürdürdükleri bilimsel çalışmalarda “Doku Kültürü Laboratuvarı”,  “Islah ve Genetik Laboratuvarı”, “Patates Hastalıkları Laboratuvarı” ve “Teknolojik Test Laboratuvarı”ndan yararlandıklarını söyledi.

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, Doku kültürü Laboratuvarında yıllık ortalama 50.000-60.000 adet süper elit mini yumru, 10 bin ön elit ve 100 bin elit yumru üretilmekte olduğuna söyledi.

BİNLERCE İN-VİTRO BİTKİ
“Doku Kültürü Laboratuvarı”nın önemine vurgu yapan Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, doku kültürü laboratuvarında meristem kültürü yöntemiyle tohumluk üretim çalışmaları yapılmakta olduğunu belirterek; “Doku kültürü Laboratuvarımızda her yıl 15.000-20.000 adet in-vitro bitki elde edilmekte, elde edilen in-vitro bitkiler tam kontrollü seralara aktarılarak ileri kademede tohumluk üretilmektedir” dedi.

DOKU LABORATUARI ROL MODEL
Doku kültürü Laboratuvarında yıllık ortalama 50.000-60.000 adet süper elit mini yumru, 10 bin ön elit ve 100 bin elit yumru üretilmekte olduğuna işaret eden Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, Enstitülerinde yapılan doku kültürü çalışmaları özel sektöre de rol model olduğunu, böylece birçok tohumluk firmasının kendi doku kültürü sistemlerini kurduklarının altını çizdi.

HASTALIKLARA DAYANIKLI PATATES
Islah ve genetik laboratuvarında yerli patates çeşitlerin geliştirilmesi ve patates siğil hastalığına karşı dayanıklı yerli çeşitlerin bulunması için moleküler düzeyde çalışmalar yapıldığını ifade eden Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, “Moleküler markörler kullanılarak yapılan çalışmalar sayesinde mevcut çeşitlerin ve Enstitü bünyesinde geliştirilen yerli çeşitlerimizin patates siğil hastalığına dayanıklılıklarının belirlenerek ülke tarımına kazandırılması hedeflenmektedir” dedi.
TEŞHİS VE DAYANIKLILIKLARINI BELİRLEME
​Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, Enstitü bünyesinde faaliyet gösteren patates hastalıkları laboratuvarında patatesin en önemli hastalıklarından biri olan patates siğili hastalığının topraktan teşhisi çalışmaları yapılarak geliştirilen yerli çeşitlerin patates siğil hastalığına dayanıklılıklarının belirlendiğine dikkati çekti.

KALİTE ANALİZLERİNİN YAPILMASI
Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde bilimsel çalışmalarda yararlandıkları “Teknolojik Test Laboratuvarı”na işaret eden Kurum Müdürü Uğur Pırlak; “Enstitümüz kalite laboratuvarında proje çalışmalarında geliştirilen yerli patates çeşitleri ile çeşit tescil ve adaptasyon çalışmalarında yer alan çeşitlerinin yemeklik veya sanayilik tüketime uygunluğun belirlenmesi için kuru madde oranı, nişasta oranı, özgül ağırlığı, yapı, renk, koku, tat, dağılma gibi kalite analizleri yapılmaktır” dedi.  ​

LABORATUVARLARIN ÇALIŞMA DETAYLARI
Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, Enstitüleri bünyesinde sürdürdükleri bilimsel çalışmalarda “Doku Kültürü Laboratuvarı”,  “Islah ve Genetik Laboratuvarı”, “Patates Hastalıkları Laboratuvarı” ve “Teknolojik Test Laboratuvarı”nın çalışmalarına ilişkin şu detayları verdi:

DOKU KÜLTÜRÜ LABORATUVARI
“Ülkemizde doku kültürü yöntemi ile patates tohumluğu üretimi yokken Enstitümüzde tohumluk üretimi yapılabilecek doku kültürü laboratuvarı ve seralar pilot tesis olarak kurulmuş, hastalıklardan ari yüksek kademede tohumluk üretilmeye başlanmıştır.

Enstitümüz doku kültürü laboratuvarında meristem kültürü yöntemiyle tohumluk üretim çalışmaları yapılmaktadır.

Doku kültürü Laboratuvarımızda her yıl 15.000-20.000 adet in-vitro bitki elde edilmekte, elde edilen in-vitro bitkiler tam kontrollü seralara aktarılarak ileri kademede tohumluk üretilmektedir.

Doku kültürü Laboratuvarımızda yıllık ortalama 50.000-60.000 adet süper elit mini yumru, 10 ton ön elit ve 100 ton elit yumru üretilmektedir.
Enstitümüzde yapılan doku kültürü çalışmaları özel sektöre de rol model olmuş, araştırma çıktılarımızı kullanan birçok tohumluk firması kendi doku kültürü sistemlerini kurmuşlardır.

Bu sayede özel sektör kendi ürettikleri tohumlukları ilk defa ihraç etmişler ve etmeye devam etmektedirler.​”

ISLAH VE GENETİK LABORATUVARI
“Islah ve genetik laboratuvarımızda yerli patates çeşitlerimizin geliştirilmesi ve patates siğil hastalığına karşı dayanıklı yerli çeşitlerin bulunması için moleküler düzeyde çalışmalar yapılmaktadır.

Moleküler markörler kullanılarak yapılan çalışmalar sayesinde mevcut çeşitlerin ve Enstitü bünyesinde geliştirilen yerli çeşitlerimizin patates siğil hastalığına dayanıklıklarının belirlenerek ülke tarımına kazandırılması hedeflenmektedir.

Ayrıca üniversite ve özel sektör işbirliği içerisinde yürütülen çalışmalarla patatesin kurağa dayanıklıkları ile ilgili gen haritalaması, markör geliştirilmesi ve ıslah programlarının başlatılması gibi çalışmalar yürütülmektedir.​”

PATATES HASTALIKLARI LABORATUVARI
​“Enstitümüz bünyesinde faaliyet gösteren patates hastalıkları laboratuvarımızda patatesin en önemli hastalıklarından biri olan patates siğili hastalığının topraktan teşhisi çalışmaları yapılmaktadır.
Ülkemizdeki mevcut çeşitlerin ve Enstitümüzün geliştirdiği yerli çeşitlerin patates siğil hastalığına dayanıklıkları belirlenmektedir. Ayrıca Kamu-Özel Sektör AR-GE çalışmaları kapsamında patates siğil hastalığı için projeler yürütülmektedir.​”

TEKNOLOJİK TEST LABORATUVARI
​“Niğde Patates Araştırma Enstitümüz kalite laboratuvarında proje çalışmalarında geliştirilen yerli patates çeşitleri ile çeşit tescil ve adaptasyon çalışmalarında yer alan çeşitlerinin yemeklik veya sanayilik tüketime uygunluğun belirlenmesi için kuru madde oranı, nişasta oranı, özgül ağırlığı, yapı, renk, koku, tat, dağılma gibi kalite analizleri yapılmaktır.”  ​ 
 
 
Editör: TE Bilişim