Ak Parti Niğde İl Başkanı Emrah Özdemir Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Özdemir, %15 gibi Dünya nüfusunda azımsanmayacak oranda engelli bulunmaktadır. Bu yüzden engellilerin yaşam standardının yükseltilmesi için önemli adımlar atılmaktadır diyerek şunları ifade etti.

‘’ 1921 yılında bir trafik kazası sonucu kör olan bir fotoğrafçı, çevredekilerin kendisinin kör olduğunu anlaması ve dikkat çekici olması için bastonunu beyaza boyayarak Londra sokaklarında dolaşmaya başlar. Bu deneyim o denli başarılı olur ki, 1931'de Fransız Körler Örgütü, bastonların beyaza boyanmasını ve beyaz baston adıyla simgeleştirilmesini kararlaştırır. O günden bugüne her yıl 7-14 Ocak "Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası" olarak kutlanmaktadır. Nüfus ortalamasında yaşlı kesimin fazla olması nedeniyle kronik hastalıklar artmakta ve buna bağlı olarak engelli sayısıda artmaktadır. Dünyada engellilerle ilgili sivil toplum kuruluşlarının geçmişi 100 yıllık bir zamana dayanırken ülkemizde 1982’den bu yana yaklaşık 32 yıldır. Dünyada 45 milyon, ülkemizde ise yaklaşık 77 bin görme engelli vatandaşımız bulunmaktadır. Ülkemizde ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma ile zihinsel engellilerin oranı % 2,5’tur. Altı ve daha yukarı yaştaki kişilerden okuma yazma bilmeyenlerin oranı ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma ile zihinsel engellilerde % 36,33 iken süreğen hastalığı olanlarda % 24,81'dir. Ak Parti olarak engelli olan bireylerimizin en iyi sağlık hizmeti alması, toplumun diğer fertleri ile herşeyden eşit faydalanabilmesi için önemli reformlar gerçekleştirdik.

Özel ihtiyacı olan insanlarımızın ; yaşlı, engelli, aile içi şiddete maruz kalan kişiler, sokak çocukları vb. gibi korunmasına yönelik faaliyetlerimiz devam etmektedir.

Ülkemizin tamamını içine alan uygulama ile 220.772 hastaya, evde sağlık hizmeti birimlerimizin ev ziyaretleri ile hizmet sunulmuştur.

Engelli olmak hiç kimsenin kendi tercihi olmadığı gibi, klasik deyimle hepimiz birer engelli adayıyız. Bu sebeple aynı ortamı paylaştığımız engellilerimizin yaşam kalitesini artırmaya devam ediyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle Görme Engelli vatandaşlarımıza sağlıklı, huzurlu ve başarı dolu bir yaşam diliyorum’’.

 

Editör: TE Bilişim