NGC Başkanı Pişkin ; Basın özgürlüğü, gazetecinin özgürlüğü değil, halkın haber alma özgürlüğüdür “

Haber ile ilgili Video Sayfanın dibinde...

 Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Başkanlığı, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü münasebetiyle Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtına çelenk sundu; saygı duruşunda bulunuldu ve Başkan Necmi Pişkin tarafından basın açıklaması yapıldı.
Dün saat:11.00’de Cumhuriyet Meydanında düzenlenen etkinliğe Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Necmi Pişkin, Onursal Başkan Ali Osman Sayın, NGC Önceki Başkanı Ahmet Öncü, Yönetim, Denetim, Disiplin Kurulu üyeleri ile Cemiyet’in diğer üyeleri katıldılar.
NGC Başkanı Pişkin, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü dolayısıyla yaptığı açıklamada Basın özgürlüğünün demokrasi ve rejim için bir güvence olduğunu belirterek; “Basın özgürlüğü, gazetecinin özgürlüğü değil, halkın haber alma özgürlüğüdür” dedi.
Pişkin; “Dünya Basın Özgürlüğü Gününün 3 Mayıs 1991′de UNESCO tarafından Namibya’nın Windhoek kentinde düzenlenen uluslararası konferansta imzalanan “Windhoek Deklarasyonu” anısına, 1993′ten beri Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararıyla kutlanmakta olduğunu ifade ederek; “Windhoek Deklarasyonu’nda da vurgulandığı gibi, bir ülkede demokrasinin yerleşmesi ve ekonomik gelişmenin sağlanması  için basının bağımsız, çoğulcu ve özgür olması gerekmektedir” dedi.
“Basının bağımsızlığı, üretimi ve dağıtımı için gerekli malzemelerin ve altyapının siyasal ve ekonomik denetimden bağımsız olmasıyla sağlanacaktır” diyen Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Pişkin,  Basın özgürlüğünün, o meslek mensubu kişilere bir imtiyaz sağlamak için değil; toplum yararına kamu yararına olması gerektiğini savundu.
Pişkin; “O halde bu özgürlük alanı kamu yararı ile insan haklarının oluşturduğu alanla doğru orantılı artmalı, gereksiz sınırlamalardan ve baskılardan kaçınmalıdır. Yoksa suskun basın ve onun yaratacağı olumsuz sonuçlar ortaya çıkar. Sorun basın hak ve özgürlükleri ile kişilik haklarının kaçınılmaz çatışmasında nasıl bir çözüm bulunacağı, nasıl bir dengenin kurulacağı noktasındadır” dedi.
“Haberin yapılışında objektiflikten ayrılmak, haber sınırını aşmak, genişletici ve yanlış yayınlarda bulunmak hukuka aykırıdır” diyen NGC Başkanı Pişkin; “Gerçek dışı haber vermek, yersiz şekilde onur kırıcı sözler kullanmak, dürüstlük kuralına aykırı davranmak, kişisel nedenlerle salt dalgalandırma yaratmak için yayım yapmak hukuka aykırıdır” diye konuştu. NGC Başkanı Pişkin; “Basın yoluyla kişilerin düşünceleri eleştirilirken konu bilimsel bir yaklaşımla ele alınmalı ve yasa ile ahlak kurallarının çerçevesinde kalarak kamuoyunu bilgilendirmek ve toplumu daha ileriye götürmeye katkıda bulunmaya çalışılmalıdır” dedi.
Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Pişkin; “Eleştiri bazen sert, kinci ya da küçültücü olabilir. Ancak bu yapılırken dahi kamu yararı amacı aşılmamalıdır. Anılan sınırı aşan ifadeler basın özgürlüğünden yararlanamaz. Basın özgürlüğü, gazetecinin özgürlüğü değil, halkın haber alma özgürlüğüdür. Bu vesileyle, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde tüm gazetecilerin gününü kutluyor, mesleklerini çok daha özgür, güvenceli ve donanımlı ortamlarda yapabilmelerini diliyoruz” şeklinde konuştu.
Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığınca dün Cumhuriyet Meydanında düzenlenen etkinliğe katılan Niğde Gazeteciler Cemiyeti Mensupları şunlar:
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Necmi Pişkin, Onursal Başkan Ali Osman Sayın, NGC Önceki Başkanı Ahmet Öncü, NGC Başkan Yardımcısı İskender Çetin, NGC Genel Sekreteri Arif Acındı, NGC Yönetim Kurulu üyesi Hasan Erdoğanöz, Bor’un Sesi Gazetesi İmtiyaz Sahibi Alpaslan Düzgün, Bor’da Sabah Gazetesi İmtiyaz Sahibi İsmet Ünver, Gazeteci-Yazar İdris Yavuz, Hamle Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Ayşe Altunoluk, Hamle Gazetesi Muhabiri İsmail Çizmeci, www.borhaber.net Site Editörü Dahi Gedik, Ulusal Kanal Niğde Temsilcisi Z. Cem Yıldırım, NGC Üyesi Bayram Ali Özdemir, Arif Erkan, Kadir Kendirli, Doğan Ertürk, Yusuf Gökdemir, NGC Disiplin Kurulu üyesi Dursun Suna, Yeniyıldız Gazetesi’nden Gülistan Durutürk, Murat Ümranlıoğlu, Bor FM’den Fuat Özkan ve Yasin Pişkin.”






Editör: TE Bilişim