Niğde'nin Dündarlı Beldesinde, kız çocuklarının 11 yaşında evlendirdiği iddiaları üzerine beldeye giden Niğde Valisi Necmettin Kılıç, köy meydanında erkeklerle “Çocuk Gelin” toplantısı yaptı.

 

Vali Kılıç Merkeze bağlı 3 bin 600 nüfuslu Dündarlı Beldesi'nde küçük yaştaki kızların evlendirildiği iddiasını araştırmak ve belde sakinleriyle görüşmek için bu gün Dündarlı ya gitti. Vali Kılıç’a, AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ali Nebol, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Durak ve Sosyal Hizmet Merkez Müdürü Abdulkadir Küçük ziyarette eşlik etti. Meydanda toplananların sadece erkeklerden oluşmasıda dikkat çekti. Kasaba meydanında toplanan vatandaşlarla görüşen Vali Kılıç, halkın şikâyet ve sorunlarını dinledikten sonra, kız çocuklarının küçük yaşlarda evlendirildiği ve okuldan alındığı iddialarının doğru olup olmadığını meydanda toplanan erkeklere sordu.  Belde sakinleri ise kızlarını 16 yaşında kocaya verdiklerini ve 17- 18 yaşında evlendirdiklerini belirterek, iddiaları yalanladı.

 
BAKAN ŞAHİN NİĞDE'YE GELECEK

Niğde Milletvekili Alparslan Kavaklıoğlu yaptığı açıklama da “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in 'Kızların küçük yaşta evlendirildiği' iddialarını yakından takip ediyor. Sayın bakanımız talimatı ile bu olayın gerçek olup olmadığını sosyal hizmet uzmanlarımız da araştırıyor. Ancak bizim yaptığımız görüşmelerde iddiaların asılsız olduğunu öğrendik. Bu konu ile ilgili raporlar hazırlandıktan sonra Bakanımız Fatma Şahin Niğde’yi ziyaret edecek” diye konuştu.

 

SORUN SADECE DÜNDARLI MI?

Milliyet Gazetesi’nin haberinin ardından gözler Dündarlı kasabasına çevrildi. Fakat sorunun sadece Dündarlı kasabası olmadığı bu konu ile ilgili araştırmalarımızdan ve sitemize gelen yorumlardan durumun başka kasaba ve köylerinde de olduğu bilgileri gelmektedir. Bu konunun Dündarlı dışındaki yerleşim yerlerinde de araştırma yapmakta fayda vardır.  Borhaber.net olarak, sadece Niğde kamuoyu değil Türkiye kamuoyunda da bu konuyla ilgili konuşulmasının bu sorunun çözümü konusunda ciddi bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Yetkililer 11-13 yaş arasında evliliğin olmadığı fakat 15 yaşında olduğunu belirtiyorlar 15-16 yaş ta çocuk yaş değil mi? Yaşın rakamı ne olursa olsun kız çocuklarının erken evliliğinden doğacak sosyolojik, psikolojik ve fiziksel sorunların hepsinde birey olarak hepimizin kusurlu ve sorumluluğu olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Bu konunun sadece çocuk gelinlere değil devlete olan sıkıntılarının da farkındayız. Özellikle erken yaşta gerçekleşen doğumlardaki sakat bebek doğum oranları Niğde’de değil tüm Türkiye’de ciddi boyutlarda olduğunu siz okuyucularımızla paylaşma sorumluluğu duyuyoruz.



Editör: TE Bilişim