Nefes kesen tatbikatta senaryo gereği yaralı yakınlarının sinir krizi geçirmeleri gerçeğini aratmadı. Tatbikata toplam 81 kişi olmak üzere AFAD, 112 Acil Servis, UMKE, itfaiye, doğalgaz, MEDAŞ ve emniyet birimleri katıldı.



Senaryoya göre 6.5 şiddetinde bir deprem meydana gelmesinin ardından yangın çıktı. Depremde AFAD ve UMKE ekipleri depremde göçük altında kalan bir vatandaşı kurtardı. Daha sonra meydana gelen yangında bir kişiyi yangın mahallinden çıkaran ekipler, vatandaşı ambulansa sevk ettiler.

Tatbikat hakkında bilgi veren Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Yılmaz Yücel: “ İl Sağlık Afet ve Acil Durum Planı doğrultusunda bir depremve yangın tatbikatı yaptık. İlimizde temsili olarak 6.5 şiddetinde deprem meydana geldi. Depremin akabinde yıkıntılar ve yangın oluştu. Niğde İl Sağlık Müdürlüğünün koordinatörlüğünde İl Afet Müdürlüğü, belediye itfaiye müdürlüğü, emniyet, Medaş ve doğalgaz ekibi paydaş kurumlar olarak bu tatbikatı organize ettik.

Temsili yaptığımız bu deprem tatbikatında 60 civarında kişi bu depremden etkilendi. Deprem sonra yangınlar çıktı. Evler ve araçlar yangında hasar gördü. ve 5 tane insanımız hayatını kaybetti. Diğerleri kırmızı kod, sarı kod ve sarı kod olarak toplam 60 etkilenen insanımız oldu. Burada 112’i ekiplerimiz UMKE, AFAD ve itfaiye emniyet, doğalgaz ve medaş ekiplerimiz olaya anında müdahale etti. İlk olarak AFAD olay yerine gelerek yaralıları enkaz altından kurtarırken aynı zamanda UMKE ekiplerimizde yaralılara ilk medikal tıbbi kurtarma yaptılar. Akabinde yaralıları alarak en yakın sağlık kuruluşlarına ulaştırmak üzere ilk yardım araçlarıyla en kısa sürede en yakın hastanelere intikal etti. Depremin büyük olması nedeniyle çevre illere haber edildi. Çevre illerden Nevşehir ve Kayseri illerimizde tatbikatımıza iştirak ettiler”

Dr. Yücel: “ Doğal afetler son yıllarda dünyada ve ülkemizde gündeme oturmuş durumda. Bu amaçla da bu tatbikatları yapmak zorundayız. Hiçbir zaman deprem, sel ve yangın gibi doğal afetin olmaması ama her an olacakmış gibi hazırlıklı olmakta büyük fayda var. Bu tatbikatların amacı da daha önce eğitimi bilgisi olan arkadaşlarımızın burada toplayarak, tatbikatlarda eksiklerini tespit etmek ve gerçek bir doğal afetlerde hazırlıklı olarak müdahale etmek, insanlarımıza hiç zarar vermeden hayatlarını kurtarmak” diye konuştu.




Editör: TE Bilişim