Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti'nin geleneksel gazetecilik başarı ödülleri törenine katıldı. Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Necmi Pişkin’in de katıldığı törende Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti kurucularına ve gazetecilere ödülleri verildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tüm gün süren Balıkesir programının son durağında Türkiye Gazeteciler Federasyonu'nun 32. Başkanlar Konseyi toplantısı ve Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti'nin geleneksel gazetecilik başarı ödülleri törenine katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Cumhurbaşkanı Gül, "Kimse alınmasın ama Türkiye, yargı alanında köhneleşmiştir" dedi.

Herkesin arzusunun halkını daha güçlü, daha mutlu, daha zengin yapmak olduğunu ifade eden Gül, "Tabii ki bunlar, bütün alanlarda gelişmeyi gerçekleştirirseniz olur. Yoksa güçlü olan, askeri olarak güçlü olur. Ama halkının mutlu olmaması demokrasinin olmaması en büyük noksanlıktır. Sadece ekonomisi güçlü olabilir, otoriter rejimler, katı disiplinler olur, bazı başarılar olur ama o ülkede halkın mutluluğundan bahsedemeyiz. Hepimizin, halkımızın mutlu olarak, en gelişmiş, muasır medeniyetler seviyesine çıkartma arzumuz var. Ordusuyla, ekonomisiyle, demokrasisiyle hukuk standardına ulaşmış, tüm özgürlüklerin yaşandığı bir ülke olursak, hepimiz gururlu oluruz. Dolayısıyla bu uğurda hep beraber çalışmamız gerekir. Bu da el birliğiyle olur" diye konuştu.

Bir ülkenin güçlü olması için yumuşak gücünün mutlaka olması gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi:

“Bunun için de önce demokratik ve hukuk standartları, eğitim, bilim, teknoloji gibi bir çok sahada Türkiye'nin çok güçlü olması gerekir. Demokrasiyi güçlü yapan şeylerin başında da özgür, güçlü, hür ve itibarlı bir basının olmasıdır. Bu konu, hepimizin meselesidir. Bütün bu çizdiğim çerçeve, düşünce, fikir ve inançlar, bunlar arkasında şiddet olmadığı takdirde sonuna kadar serbest olması gerekir. Şiddet içermiyorsa her türlü düşüncenin konuşulup, tartışıldığı bir ortam olması gerekir. Böyle bir ortamın sağlanması aynı zamanda demokrasinin derinleşmesini sağlayan unsur olmuş olur. Bu aynı zamanda ülkeyi şeffaflaştırır. O ülkeyi yönetenler daha az hata yapar. Demokrasinin en önemli ilkelerinden biri de hesap verebilirliliktir. Bunu basının rahat bir şekilde yapması halkın bilgilendirilmesi, basın sayesinde olur. Doğru bir şekilde halkın bilgilendirilmesi yine basın sayesinde olur ki halk doğru bir değerlendirme yapabilsin. Basın da bu görevini doğru bir şekilde yapmalıdır. Gelen her bilgi araştırılıp, değerlendirilip yansıtılmalıdır. Nasıl devleti yönetenlerin sorumluğu varsa, basının da sorumluluğu vardır. Hepsi beraber olursa itibar da olur. Böylelikle basının da itibarı, devletinde itibarı olur."

Şiddet olmadığı takdirde sonuna kadar serbestlikten yana olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu bir gerçektir ki köklü reformları yapmamız gerekir. Bu reformlara en çok ihtiyaç duyduğumuz alanlardan biri de yargı alınıdır. Türkiye'de Yargı alanı, hiç kimse alınmasın biraz köhneleşmiş bir alandır. İmkanlar olarak, yasalarımızın eski oluşu, çağı, olayların gelişimini takip etmemesidir.

Tüccarımız, 1936 yılının yasasıyla iş yapıyordu. Bugün en çok tartıştığımız alan, bir cümle içinde tezata düştüğümüz konulardan biri de tutukluluk süreleridir. Tutukluluk süresi uzun mu, kısa mı olsun? Modern ülkelerde yargının hızlı oluşu tutukluluk sürelerinin uzun yada kısa oluşunun tartışılması bir ihtiyaç ortaya çıkarıyor.

Bu konuda çok süratli hareket etmemiz gerek. AB ile tüm üyelik müzakereleri yapan bir ülke olarak, AB müktesebatına bakılarak bu konuda yapılması gerekeler, süratle yapılmalıdır. Tutuklu sayısının hükümlü sayısından çok olan bir ülkenin, ismini yazmazsak hiç kimse bu ülkede hukuk standartları gelişmiş ülke diyemez. Tutukluluk süreleri cezaya dönüşmeye başlarsa, böyle bir ülkeden demokrasisi, hukuku gelişmiş ülke diye bahsedemeyiz.

Tüm bunların süratli olarak gözden geçirilmesi gerekir. Bu konuda yapılması gerekeni yapmak hepimizin görevidir. Bu konuların sağlıklı tartışılmasından basının da çok önemli bir yönü vardır."

Ayrıca yurt dışı gezilerinde Türkiye'nin binin üzerinde radyo istasyonu, 50 ye yakın televizyon kanalı ve yüzlerce yerel televizyonlarından övünçle bahsettiğini söyleyen Gül'e Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir, dünyaca ünlü Yağcı Bedir Halısı'ndan bir şilt sundu. İHA Genel Müdürü ve Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel'in katıldığı törende Cumhurbaşkanı Gül, ödül almaya hak kazanan Balıkesir'in başarılı gazetecilerine plaketlerini verdi.

“GAZETECİ HAKLARI GERİYE GİTTİ”

Türkiye Gazeteciler Federasyon Başkanı Atilla Sertel de, Türk basının son 50 yılda inanılmaz derecede değiştiğini ifade ederek; "Buna rağmen gazeteci hakları geriye gitti. Bizim sendikamız vardı ama artık yok. Sadece Anadolu Ajansı'nın bir sendika var. Bunun diğer basın çalışanları için olmayışı ise utanç verici bir durumdur. Başkalarının hakkını savunan gazeteciler, kendi haklarını koruma konusunda engelli gibidir. Gazeteciler ne yazık ki, kendi hak ve hukukunu koruyamıyor. Ama öncelikli olarak biz gazeteci patronlarımızı kaybettik. 40 şirketi olanların 41. şirket olarak gazete aldı. Özgürlükler açısından onların yeri hiçbir zaman doldurulmayacaktır. Günümüzde gazeteciler dövülüyor, öldürülüyor. Balıkesir'de bir gazeteci, çeteciler tarafından öldürüldü. Metin Göktepe dövülerek öldürüldü. Hrant Dink'i vurdular. Uğur Mumcu'yu bedenini parçalayarak öldürdüler. Şimdi gazeteciler, kalemli kuvvetler olarak içerde tutuluyor, Silivri'de tutuluyor. Biz arkadaşlarımızın özgürce yargılanmasını istiyoruz. Hukuka karşı güvenimiz sonsuz. Türkiye'de 5 bine yakın basın davasının olması her şeyi anlatıyor. Bir an önce bunu düzenleyecek yasaların meclisten geçmesini istiyoruz" dedi. 

Basının özgür olmadığı bir ülkede demokrasiden söz edilemeyeceğini ifade eden Sertel; “Düşüncenin, yazmanın özgür olduğu bir ülkede yaşamak istiyoruz. Biz bu ülkenin evlatlarıyız, eleştirmeye ve eleştiriye açık insanlarız. Tek sesliliğin olduğu yerde demokrasiden söz edilmez. Sizin yapınızı biliyoruz. Biz Pazartesi günü tutuklu üyemiz Mustafa Balbay'ın duruşmasını takip edeceğiz. Biz onların yanındayız ve yanında olacağız" şeklinde konuştu. Törenin ardından Cumhurbaşkanı Gül, Balıkesir Havaalanı'ndan Adana uçağıyla İstanbul'a hareket etti.

ÖDÜL VE ŞİLT ALAN GAZETECİLER

Dünya Odalar Federasyon Başkanı Rona Yırcalı’nın 50 yıl ödüllerini verdiği gazeteciler:

M. Akif ERTAN-Yeni Erdek gazetesi, Semih KELEŞ-Manyasın Sesi gazetesi, Erman KÖSE-Gönen Postası gazetesi, Ahmet ÇİÇEK-İşte Meydan gazetesi, Rahmi ÇAKMAK-Gönen Gündem gazetesi, İrfan AYYILDIZ-Susurluk Kardeş gazetesi, Serda AKIŞ-Sındırgı Gündem gazetesi, Hakan ATİLA-Sındırgı Haber gazetesi, İsmail ÖZKAN (Balıkesir'in adını ülkemize duyuran sanatçımız)


BALIKESİR MİLLETVEKİLİ AHMET EDİP UĞUR’UN
ÖDÜLLERİNİ VERDİĞİ GAZETECİLER:

Selahattin YAY - Burhaniye Posta  gazetesi, Mehmet YARMA-Dursunbey Hakimiyet gazetesi, Rahmi KİREÇ - Dursunbey Balat  gazetesi, Necati UYTUN-Körfezde Olay gazetesi, İlhan KÜÇÜK -Körfez Star gazetesi, Tümdeniz ÇELEBİ-Önce Körfez gazetesi Filiz ERDOĞAN-Ege Gündem gazetesi, Metin ISSIZLAR-Erdek Doğuş gazetesi.

BELEDİYE BAŞKANI İSMAİL OK’UN

50. YIL ŞİLTLERİNİ VERDİĞİ GAZETECİLER:

T. Sıdıka Berber KARAMAN-Genç Bayrak, Semih BOLLUK-Ayna Gazetesi, Sedat BOLDAN–Yeni Balıkesir gazetesi, Cengiz CESUR–Ayvalık Sözcü gazetesi, İsmail BABACAN–Marmara Televizyonu, Selami BOLAT- Ekonomik Vitrin, Hüseyin CEYLAN-Bigadiç gazetesi, Kazım ÖĞÜN-Körfez Demokrat  gazetesi,

BALIKESİR VALİSİ YILMAZ ARSLAN’IN

ÖDÜL VERDİĞİ GAZETECİLER:

Ertan FİLİZEL-Marmara Bölge Gazetesi, Özcan ÖZAKBAŞ-Demokrat Gazetesi, Sıtkı ŞEREMETLİ-Birlik Gazetesi, Güzide SÜRMELİOĞLU– Politika Gazetesi, Yılmaz ÖZBAY-Karesi TV, Necdet KARABAŞ-Haberci Gazetesi, Oya UĞRAL–Ayvalık Hürses Doğan ALPASLAN-Radyo 10. Programları dolayısıyla gelemeyen, İbrahim ŞAHİN–TRT Genel Müdürü, Uğur CEBECİ-Doğan Haber Ajansı Genel Müdürü, Şebnem BURSALI-Yeni Asır Gazetesi Genel Yayın Yönetmenine ödülleri ayrıca verilecektir.

CUMHURBAŞKANI ABDULLAH GÜL’ÜN ÖDÜL VERDİĞİ

BGC’NİN ŞU ANDA HAYATTA BULUNAN

KURUCULARINI VE TÜRK BASININA KATKILARI

NEDENİYLE 50. YIL ŞİLDİ SUNULAN

KİŞİ VE KURULUŞ TEMSİLCİLERİ:

Reşit Kıpçak Cemiyet Kurucu Başkanımız, Ekspres Gazetesi sahibi, Ekrem Balıbek Cemiyet Kurucularından ve eski başkanlarından.. Yeni Haber Gazetesi Sahibi, Nejat Akpınar, Cemiyet Kurucularından, Basri Atılganer, Cemiyet Kurucularından. Halen Banses Gazetesinde çalışıyor…., Dr. Hilmi BENGİ-Anadolu Ajansı Genel Müdürü

Murat KARAKAYA-Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel müdürü, Mehmet ATALAY-Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Atilla SERTEL-Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı, Abdülhamit BİLİCİ-Cihan Haber Ajansı Genel Müdürü, Fevzi KAHRAMAN-İhlas Haber Ajansı Genel Müdürü, Hasan ÇÖMLEKÇİ–Haber Türk EGELİ-Yazı İşleri Müdürü.



Editör: TE Bilişim