Niğde Orman İşletme Müdürü Mehmet Özdemir yaptığı açıklamada, otluk alanda çıkan yangınların ormana sıçrayarak büyüdüğünü dile getirdi.

Yağışlar nedeniyle sahaların tamamının otluk olduğunu belirten Mehmet Özdemir, otların kurumasıyla birlikte olası yangınların artığına dikkat çekti.

Vatandaşların yangınlara karşı duyarlı olması söyleyen Müdür Mehmet Özdemir; “İlimizde Temmuz ayı itibari ile hava sıcaklıklarının artması ve gün dönümü nedeni ile ormanlık alanlarda ve ormana bitişik alanlarda yıllık otsu bitkilerinde kurumalar başlamıştır. Kuruyan otlar muhtemel orman yangınları açısından büyük risk oluşturmaktadır. Aynı zamanda tarım arazilerinde hasat mevsimi olması nedeni ile anız artıklarının yakılarak temizleme yöntemi uygulanmaktadır. Özellikle orman alanlarına yakın tarlalardan yakılan anızlar kontrol altına alınamadığından ormanlık alanlara sıçrayarak orman yangınlarına sebep olmaktadır.” dedi.

Orman alanına 4 km mesafede idareden izinsiz ateş yakmanın yasak olduğunu belirten Özdemir, “ 6831 Sayılı Orman Kanununun 76. Maddesine göre orman içi ve orman alanına 4 km mesafede idareden izinsiz olarak ateş yakmak yasaklanmıştır. Aksi durumlarda hakkında aynı kanunun 110. Maddesine göre Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmaktadır. Ayrıca alanda meydana gelen zararların tahsili için ilgililer hakkında kanuni işlem yapılmaktadır. Orman yangınlarının en büyük sebeplerinden biri olan anız yangınlarının önlenmesi için Niğde Valiliğince 2016/1 Sayılı ‘’ Anız Yangınlarının Önlenmesi ile İlgili Esas ve Usuller Hakkında ‘’ Tebliğ yayınlanmış ve anız yangınları yasaklanmıştır. Vatandaşlarımızın ilgili tebliğ ve 6831 Sayılı Orman Kanunun yasaklayıcı hükümlerine uymalarını tavsiye ediyorum.” diye konuştu.

Konuşmasının devamında temmuz ayında 4 adet orman yangını meydana geldiğini söyleyen Müdür Mehmet Özdemir, “İlimizde bu yıl Temmuz ayından itibaren 4 adet orman yangını meydana gelmiş ve toplam 90 dekar alan zarar görmüştür. Yangınlar örtü yangını şeklinde meydana gelmiştir. Bu yangınların failleri tespit edilememiştir. Yangınlar orman kenarında bulunan kırsal alanlardaki ot yangını sebebi ile ormanlık alanlara sıçramıştır.

İçinde bulunduğumuz Ağustos ayından itibaren tarımla uğraşan çiftçilerimizin kesinlikle anız yakmamalarını, orman kenarında bulunan ve 4 km. mesafedeki bahçelerde, bahçe temizliği için ateş yakmaları konusunda hassas olmalarını tavsiye ediyorum. Orman dışı alanlarda ve idaremiz tarafından otlatmaya izin verilen ormanlık alanlarda çobanların ateş yakmamaları, pikniğe giden vatandaşlarımızın orman alanlarında ateş yakmamaları konusunda uyarıda bulunuyoruz. Orman varlığı açısından fakir olan İlimizde vatandaşların ormanlara sahip çıkmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.


 
Editör: TE Bilişim