İç Anadolu Gazeteciler Federasyonu(İGF) Genel Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu(TGK) Genel Başkan Yardımcısı Adem Alemdar’ın da katılımıyla Niğde Ömer Halisdemir Meydanı Basın Açıklaması bölümünde; Niğde Gazeteciler Cemiyeti(NGC) ve İç Anadolu Gazeteciler Federasyonu(İGF) olarak 19.01.2018 Cuma Günü Saat:14:00’de “Gazeteci Dursun Suna’ya Özgürlük” konulu basın açıklaması programı yapılacak. Gazeteci Dursun Suna’ya Özgürlük” konulu basın açıklamasına Niğde’deki duyarlı sivil toplum kuruluşları, meslek kuruluşları, kitle örgütleri ve sendikalar destek veriyor.

Niğde Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Düzgün Niğde Valiliğine 19.01.2018 Cuma Günü  Cuma Namazı Sonrası “Gazeteci Dursun Suna’ya Özgürlük” konulu basın açıklaması yapılması için gerekli izin verilmesi için başvuru’da bulunduklarını ve gerekli yasal izinlerin alındığını ifade eden Niğde Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Düzgün, “Bor Kaymakamı Muammer Balcı’nın asker eşi T.S. ile çekilmiş fotoğraflarının yayınlanmasına ilişkin davada, 'özel hayata ilişkin görüntü ve sesleri ifşa etmek'ten yargılanan Yeni Akit Gazetesi Niğde Muhabiri Dursun Suna’yı 2 yıl 6 aylık hapis cezası alıp hapse girmiştir.Yeni Akit Gazetesi Niğde Muhabiri ve Niğde Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Dursun Suna, Niğde’nin en büyük ve köklü ilçesi Bor’ da  büyük bir infial ve hassasiyet oluşması üzerine, sadece mesleğini ve görevini yapmak için, gazeteciliğinde ötesinde sorumlu bir vatandaş olarak, kendisine ulaşan bilgi ve şikayetleri o dönemdeki Yeni Akit Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Yazarı Rahmetli Hasan KARAKAYA’ya iletmiş, Gazeteci Hasan KARAKAYA kendi köşesinde bu konuyu yorumlamıştır. Dursun Suna’nın konuyla ilgili kendi imzasıyla haberi olmamasına rağmen ceza alması oldukça manidardır.Bu konuda Niğde Kamuoyu’nun Mağdur ve Mazlum Gazeteci Dursun Suna Kardeşimize Destek olmalarını, yapılan yanlış uygulamalara karşı duyarsız kalmamalarını ümit ediyoruz” şeklinde konuştu.
 

Niğde Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği İç Anadolu Gazeteciler Federasyonu(İGF) Genel Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu(TGK) Genel Başkan Yardımcısı Adem Alemdar’ın da katılımıyla gerçekleştirilecek “Gazeteci Dursun Suna’ya Özgürlük” konulu basın açıklaması  programında Niğde Gazeteciler Cemiyeti(NGC) Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Düzgün ile İç Anadolu Gazeteciler Federasyonu(İGF) Genel Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu(TGK) Genel Başkan Yardımcısı Adem Alemdar konuyla ilgili basın açıklaması yapacak. Niğde’deki sivil toplum kuruluşları, meslek kuruluşları, kitle örgütleri ve sendikalar adına“Gazeteci Dursun Suna’ya Özgürlük” basın açıklaması programına destek verenler adına temsilen duygularını aktarmak isteyenlerin konuşması bekleniyor.


HAPİS CEZASINA TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR…



BURHAN: “YÖNETİCİLER AHLÂKÎ AÇIDAN ÖRNEK OLMALI”

“Gazetecilik faaliyeti özgür bir biçimde yapılması gereken değerli bir çalışmadır” diyen Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan,“Gazeteci, kamuyu ilgilendiren konularla ilgili haber yapar. Yöneticilik vasfı taşıyan kişilerin ahlaki olarak örnek olmaları gerekir. Ekonomik konularda, özel yaşamlarında topluma örnek olmaları gerekir. Dolayısıyla da bu kişilerin hayatları şeffaftır. Bu şeffaflığa gölge düşürmemek gerekir. Toplumu yönetenlerin hayatlarında bir şeffaflık yoksa, kamu adına gazeteciler bu konuda görev alırlar, bilgilendirme yapabilirler. Muhabir arkadaşımız kamu adına bir görev yapmış ve toplumu bilgilendirmiştir”diye konuştu.

YARGI HAREKETE GEÇMELİ

Burhan şöyle devam etti: “Türkiye’de bu kadar asayiş olayları oluyor, terör, gasp, hırsızlık gibi konularda yazanlar ve bu faaliyetleri özendirenler var, bunlara ceza yok fakat memleketteki gayri ahlaki bir tutumu haber yapan gazeteci cezaevine giriyor. Bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerekir. Hükümetimizin bu yanlışın önüne geçecek adımlar atmasını ve yargının harekete geçmesini arzu ediyoruz. Bu ceza ağır bir cezadır. Bu kardeşimizin mağduriyeti giderilmelidir, nihayetinde gazetecilik faaliyeti yapmıştır.”

VATANI SATMADI GAZETECİLİK YAPTI

Star Gazetesi Köşe Yazarı Yakup Köse Gazeteci Dursun Suna’ya verilen cezaya tepki göstererek, “Bir gazeteci, gazetecilik yaptığı için geçtiğimiz hafta tutuklanıp cezaevine kondu. İsmi, Dursun Suna. Niğde’de gazetecilik yapıyor. 2013 senesinde Yeni Akit gazetesine, dönemin Bor Kaymakamı (Şu an Karaman Vali Yardımcısı) Muammer Balcı’nın görevine yakışmayacak bir yaşantı sürdüğüne dair haber gönderiyor. Haberi fotoğraflarla da besliyor. Fotoğraflarda Balcı’nın kadınlarla çekilmiş görüntüleri var. Gizli çekim değil. Muammer Balcı ve kadınlar objektife poz vermişler. Balcı’nın uygunsuz pozlar verdiği kadınlar arasında evli hanımlar da var! Dursun Suna’nın gönderdiği haber üzerine merhum Hasan Karakaya, “Halkla iç içe olun... Ama bu kadar da değil!” başlığıyla Muammer Balcı’nın Bor’daki marifetlerini eleştiren bir yazı yazıyor. Balcı da bu yazı üzerine savcılığa, “özel hayatın gizliliğini ihlal” gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuyor. Bu arada hakkında açılan soruşturmada Balcı kınama cezası alır ve siciline işlenir ama ne hikmetse bir süre sonra vali yardımcısı yapılır; hem de müftülükten sorumlu vali yardımcısı!..”
Star Yazarı Yakup Köse, şu ifadelere yer veriyor; “Balcı’nın şikâyeti üzerine açılan davada Bor Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimesi Hilal Sanioğlu Akca, Gazeteci Dursun Suna hakkında, 2 yıl 6 ay hapis cezası verir. Yargıtay’ın geçtiğimiz Aralık ayında cezayı onamasıyla da Suna cezaevine girer. Dursun Suna, gazetecilik adı altında vatan satanlardan olmadığından hapse girmesi gündem olmadı. O, dünyanın herhangi bir yerinde gazetecilik faaliyeti olarak nitelendirilecek bir haber sebebiyle cezaevine gönderildi. Suna’nın yaptığı haber minvalinde hemen hemen her gün 28 Şubat medya artıkları haber yapıyor ama bırakın haklarında soruşturma açılması, şakşakçı bürokratlar üzerinden istediklerini linç edebiliyorlar. Hâsılı kelâm, uzunca bir zamanın ardından cezaevine, gazetecilik yaptığı için bir gazeteci girdi! Basın örgütlerinden henüz bir ses çıkmadı, çıkmaz da; çünkü Suna vatan satmadı, gazetecilik yaptı!...”
ARTIK CUMUHURBAŞKANIMIZ ERDOĞAN CEZAEVİNDE GAZETECİ YOK DİYEMEZ
 
Yeni Akit Gazetesi Yazarı ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Ali İhsan Karahasanoğlu Gazeteci  Dursun Suna’ya verilen cezayı şöyle yorumluyor: 
“Artık cezaevinde, gazetecilik yaptığı için bulunan bir gazeteci var..
Adalet Bakanlığı, istatistiklerini buna göre değiştirsin..
Cumhurbaşkanı’na rapor hazırlayan danışmanlar, artık bu gerçeği atlamasınlar..
Düne kadarki durum için haklı olabilirler..
Ama artık, durum değişti.
Ve Yargıtay Başsavcılığı harekete geçmez ise..
Onama kararına karşı itiraz yoluna başvurmazsa..
Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin, ben “Zuhulen” demek istiyorum..
Hataen bu yönde karar verdiğine inanmak istiyorum..
Emsal içtihatlara rağmen, bir gazeteciyi cezaevine atan yanlış karardan dönülmez ise..
Dursun Suna 8.5 ay hapis yatacak demektir.
Bu da..
8,5 ay boyunca, “Cezaevinde hiç gazeteci yok” cümlesinin kullanılamaması demektir..
8,5 ay boyunca, hangi politikacı, “Cezaevinde gazetecilik yaptığı için tek bir kişi bulunmamaktadır” sözünü sarfederse..
“Dursun Suna” örneğini, yüzlerine vuracağımızı, şimdiden deklare edelim..
Siyasi iktidar temsilcileri de, “Aaaa, niye bizim haberimiz olmadı” demesinler..
 Cezaevinde gazetecinin olmasından sıkıntı hissetmiyorlarsa..
Dursun Suna 8.5 ay yatar çıkar..
Ama bu ayıp..
AK Parti’nin karizmasını çizer..
“Hâlâ mı iktidar olamadınız” tartışmasını, tekrar gündeme taşır.”


BASIN KURULUŞLARI VE MEDYA’NIN SUSKUNLUĞUNA TEPKİ
Sözde Basın örgütlerinin ve bazı medya kuruluşlarının konuyla ilgili adeta organize bir şekilde sessiz kalmasının çok manidar olduğunu vurgulayan İç Anadolu Gazeteciler Federasyonu (İGF) Genel Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu(TGK) Genel Başkan Yardımcısı Adem Alemdar, “En küçük bir olayda, fırtınalar koparan ve basın özgürlüğünden bahsedenlerin deve kuşu misali kafalarını kuma gömmelerini hayretle ve ibretle izliyoruz. Bizim federasyon olarak kurucusu ve üyesi olduğumuz Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu(TGK) İç Anadolu Gazeteciler Federasyonu’yla birlikte 7 Bölge Gazeteciler Federasyonu ve 77 İl Gazeteciler Cemiyeti ile yaklaşık 25 bin gazetecinin bir araya geldiği Türkiye’nin en fazla üye ve kapsamlı örgütlenmeye sahip Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu; anadolunun özünü yansıtan saf ve temiz, yerli ve milli bir basın dayanışmasıdır.”

KİŞİLİK HAKKI İHLALİ YOK
Terör propagandası yapan gazetecilere gerekli ceza verilmesi konusunda sürekli çağrılar yaptıklarını da hatırlatan İç Anadolu Gazeteciler Federasyonu(İGF) Genel Başkanı Adem Alemdar, İşini sadece habercilik olarak belirleyen, bu ülkenin milli ve manevi değerleri doğrultusunda gazetecilik yapmaya çalışan meslektaşımız Dursun Suna'nın yaptığı, kamu yararı bulunduğu, toplumu ilgilendirdiği oranda bu kişilerin hayat öyküleri ve yaşamları, basın tarafından yayın konusu yapılabilir. Çünkü kamunun haber alma hakkı üstün kamusal yarar olarak öncelikli kabul edilir ve topluma mal olmuş kişilerin özel yaşamına ilişkin hususların basında yer alması, kişilik hakkının ihlali sayılmaz.” dedi.
İFFETSİZLİĞE İZİN VE ÖDÜL
Bor Kaymakamı Muammer Balcı’nın asker eşi T.S. ile çekilmiş fotoğraflarının yayınlanmasına ilişkin davada, 'özel hayata ilişkin görüntü ve sesleri ifşa etmek'ten yargılanan Yeni Akit Gazetesi Niğde Muhabiri Dursun Suna’nın hapse girmesine büyük tepki gösteren Niğde Gazeteciler Cemiyeti(NGC) Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan DÜZGÜN; “Dursun SUNA’ya verilen ceza köklü bir ilçenin en makamındaki  örnek olması gereken kamu yöneticisinin her cürümü ve iffetsizliği yapmasına izin ve ödül, toplumsal denetim mekanizması olan medyanın toplum ahlakını koruma rolünü yerine getirmesine verilen bir cezadır.  Dursun Suna arkadaşımız, zor koşullarda yıllardır doğru, dürüst, basın kanunu ve ahlakına uygun gazetecilik yapmaktadır, Niğde Gazeteciler Cemiyeti(NGC)’nin yönetim kurulu üyemiz ve dürüst ve güvenilirliğine itibar edilerek yönetim kurulunda sayman olarak oy birliği ile görevlendirilmiştir. Niğde’nin en büyük ve köklü ilçesi Bor’ da  büyük bir infial ve hassasiyet oluşması üzerine, sadece mesleğini ve görevini yapmak için, gazeteciliğinde ötesinde sorumlu bir vatandaş olarak, kendisine ulaşan bilgi ve şikayetleri o dönemdeki Yeni Akit Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Yazarı Rahmetli Hasan KARAKAYA’ya iletmiş, Gazeteci Hasan KARAKAYA kendi köşesinde bu konuyu yorumlamıştır. Dursun Suna’nın konuyla ilgili kendi imzasıyla haberi olmamasına rağmen ceza alması oldukça manidardır. Bu ceza ahlaksızlığa ödül ve geçit, kamu vicdanı ve toplumsal ahlakımıza vurulmuş ağır bir darbedir.”



Editör: TE Bilişim