borhaber. net olarak çiftçinin nabzını tutmaya devam ediyoruz.

Bor ilçemizde örtü altında sebze yetiştiriciliği yapan çiftçilerinden İhsan Başar ile görüştük.

 

Haber: Fatma TAN

Fotograf & Video: Erdal GÜÇER

 

İlk turfanda sebze çıkara bilmek için salatalık, domates, biber gibi sebzelerin hem sitilini hem de meyvesini ürettiklerini belirten İhsan Başar;  “İlk turfanda çıkarabilirsek henüz her yerde üretilmediği için biraz menfaatimize oluyor ve kazanabiliyoruz. Bu üretimi yapabilmek büyük bir sermaye istiyor, Naylonu, demiri, damlama sistemi, kuyusu, elektriği, mazotu hepsi masraf. Mazot ve gübre fiyatları çok pahalı. Suyumuzu damlama ile kullanıyoruz. Bu sayede su konusunda menfaatimiz oluyor” diye konuştu.

 

Üretime katkısı büyük olan çiftçi kadınlarımızdan Başar sohbete dahil oluyor; “Eşimle ikimiz çalışıyoruz cumartesi pazar oldu mu iki oğlumuz var onlar yardım ediyorlar. Ot alacağımız zaman bazen işçi getiriyoruz. Çok şükür karnımızı doyuruyoruz birazda kazanıyoruz” dedi.

 

ÜRETİCİDE, İŞÇİDE, PAZARCIDA KENDİMİZİZ…

Pazarda sebzenin bol miktarda olması nedeniyle sıkıntılar olduğunu belirten Başar ailesi; “Mülk kendimizin, vasıta kendimizin bizde biraz gayretliyiz onun için kazancımız şimdilik iyi. Üretilen sebzelerin dışarı gitmesini isteriz. Patates ektik döktük, ambar dolusu patates var ya dökeceğiz ya da hayvanlara vereceğiz.

Patatesin kilosunu 40-50 kuruşa mal ettik ama şu anda 25 kuruşa satamıyoruz.  Biz ürettiğimizi kendimiz pazarda satıyoruz. Kendimiz satmayıp toptancıya versek kazanamayız. İşçiliği, pazarlamasını kendimiz yapıyoruz. Pazarda satmamız yarı yarıya kar etmemizi sağlıyor. Sadece sebzecilik yapmıyoruz. Az pancar ve mısır da ekiyoruz” dediler.

 

DEVLET DESTEĞİ ÇOCUĞA ŞEKER VERİR GİBİ

Devlet desteği ile ilgili olarak ta fikirlerini söyleyen Başarlar; “ Devletin verdiği destek çocuğa mama veya şeker verir gibi oluyor. Biz hiç destek almadık. Kayınım 200 Tl aldı bir yıl bekliyor. Benim mahsulümün satışını kolaylaştırsınlar girdi fiyatlarını düşürsünler ben destekleme istemem. İşçi kullansak maliyetler yüksek olur bizim için, biz kendi çalışmamızı saymıyoruz. Erkek yevmiyesi 70-80 TL, kadın yevmiyesi 30 TL ama şimdi parayla bile işçi bulamıyoruz. Bu işi her işçi anlamaz” diye konuştular.

Ürettikleri ürünleri kendi yaptıkları havuzda sondaj suyu ile yıkadıklarına vurgu yapan İhsan Başar “Kendi sağlığımız kadar ürünlerimizi sattığımız müşterilerimizin sağlığını da düşünüyoruz ve mutlaka sondaj suyu kullanıyoruz. Zaten müşterilerimizde bunu bildikleri için gönül rahatlığı ile bizden alışveriş yapabiliyorlar” dedi.

Geleceklerini düşündüklerini söyleyen ihsan Başar ailesi; ekmeğimizden kısıp tarım bağkurumuzu mutlaka ödüyoruz. Gelecekte emekli olursak rahat ederiz diye düşünüyoruz. 20 senedir pirim ödüyoruz diye konuştu.




Editör: TE Bilişim