Niğde'nin Bor ilçesinde yaşayan ve daha önce 6 ferdini 'Huntington' hastalığı nedeniyle kaybeden Koyun ailesi, aynı hastalığa yakalanan 4 birey için uzanacak yardım eli bekliyor.

Bu haberi geçtiğimiz yıl Aralık ayında yayınlamıştık. Ancak bu ailenin dramına hala bir çare bulunmadı, üstelik ilgilenen de yok. 


Dünyanın öbür ucuna yardım ettiğinin reklamını yapan,  devletimiz, milletimiz, bilumum tarikatlar, cemaatler, dernekler, vakıflar, kermesciler ve  sivil toplum kuruluşları, Bor'daki bu durumu görmüyor. 



HABER ŞÖYLE ; 


Niğde'nin Bor ilçesinde yaşayan ve daha önce 6 ferdini 'Huntington' hastalığı nedeniyle kaybeden Koyun ailesi, aynı hastalığa yakalanan 4 birey için uzanacak yardım eli bekliyor.


Aynı aileden olan, 12 yıldır bu amansız hastalıkla mücadele eden 57 yaşındaki Hacı Emin Koyun, 2 yıl önce hastalanan 30 yaşındaki yeğeni Cuma Koyun, Bursa'da yaşayan 40 yaşında ki İtibar Öztürk ve 50 yaşında olan teyze Dülber Bıyık, genetik olduğu bilinen ve tedavisi yapılamayan bu hastalığa teslim oldu.


Oğlu Cuma'yı Ankara'daki bir hastaneye götürdüklerini, muayene eden doktorun verdiği ilacı 2 yıl kullandığını fakat hiç faydası olmadığını, vurgulayan anne Medine Koyun, ''Doktor bu hastalığın genetik olduğunu 30-50 yaşları arasında ortaya çıktığını, 10-15 sene yaşadıklarını ve tedavisinin de olmadığını söyledi. Kızım var 40 yaşında Bursa'da onda da aynı hastalık var. Bu hastalıktan kızım öldü, kız kardeşim var köyde aynı hastalıktan, durumları perişan. Rica ediyorum çocuklarımı götürün, hastalıklarının çaresine bakın. Cuma'nın 3 tane çocuğu var, bakacak kimse yok. Hükümetten, doktorlardan yardım bekliyoruz. Başka çarem kalmadı benim. Oğluma da gelinim bakıyor. Yemeğini yiyemez, üstünü giyinemez, çalışamaz, bir çaresini bulun. Hükümetimizden, Sağlık Bakanımızdan, Bakanımız Fatma Şahin'den yardım bekliyoruz.''

Anne, baba, amca, erkek kardeşini, eşi ve kızını 'Huntington' hastalığından kaybeden Medine Koyun, torunlarının da aynı hastalık başlamadan kontrol altına alınmasını istedi.


Babasının bir an önce iyileşmesini isteyen kendisinin ve kardeşlerinin de aynı hastalığa yakalanmasından korktuğunu söyleyen 9 yaşındaki Berat ise ''Cumhurbaşkanımızdan yardım istiyorum babamı iyileştirsinler. Ben de korkuyorum bu hastalıktan.'' dedi.

Konuşmakta çok zorluk çeken Cuma Koyun da, 2 sene önce başlayan hastalığına çare bulamadıklarını zor durumda olduğunu belirtti. Koyun, ''2 sene önce başladı, elimiz tutmuyor, ayaklarımız yürümüyor. Doktorlar genetik diyor, çaresi yok diyorlar, hastalığımıza çare bulun kurtarın bizi. Hacı Emin Koyun da 12 yıldan bu yana hastalıkla mücadele ettiğini sürekli hastalığın ilerlediğini söyledi.


    'HUNTİNGTON HASTALIĞI (HD)'

    Huntington hastalığı (HD), genetik bir nörolojik hastalıktır. Hastalarda bazı hareket bozukluklarının yanı sıra mental gerilik görülür. Adını 1872 yılında hastalığın kalıtsal olduğunu ilk olarak gözlemleyen Dr. George Huntington'dan alır. Otozomal dominant olarak kalıtılan bir hastalık olup beyin ve sinir sistemini etkiler. Hasta kişiler genellikle heterozigotlardır. Hastalığın ilk belirtileri 30-50 yaş arasında gözlenir. Hasta bu dönem zarfında aile kurmuş ise çocuklarına bu hastalığı aktarma riski yüzde 50 oranındadır. Hastalık ölümcül olmasa da bu durum hastalığın gelişimine bağlıdır. Hastalığın nedeni Huntingtin proteinin üretim bozukluğundan dolayı ortaya çıkmaktadır. - CİHAN


Daha önceki haberin Başlığı TIKLAYIN















Editör: TE Bilişim