Bor Devlet Hastanesi Kardiyoloji Bölümüne Ekokardiyografi cihazı ve Efor Testi Cihazı alınarak hizmete sunuldu.

Kamera: Fatih ÖZATA

Niğde Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Uzm.Dr. Fatih Balcı, basın mensuplarına yaptığı açıklama da ilçede büyük ihtiyaç duyulan Kardiyoloji ünitesinin açılması ve Kardiyoloji Uzmanı Dr. Aynur Acıbuca’nın göreve başlamasından sonra ekokardiyografi ve Eforlu Ekg cihazının montajının tamamlandığını ve halkın hizmetine sunulduğunu belirtti.



Uzm. Dr Fatih Balcı, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri yakından izleyen, konusunda deneyimli ve uzmanlaşmış hekimlerle kadrolaştıklarını, poliklinik servislerinin modernleşmesi ile hastanede kalitenin arttığını söyledi.


Doktor Balcı açıklamasında şunları söyledi; “Bor ilçemizde yeni hastane inşaatı hızla devam etmekte olup , hastaların yerinde tedavilerinin sağlanarak il merkezine olan sevklerine son verilmesi amacıyla her geçen gün yeni bir tıbbi cihazlarla donatmaya devam ediyoruz. Bir ilki daha gerçekleştirip hastanemiz bünyesinde en son teknolojiye sahip ekokardiyografi ve Efor Testi Cihazı alarak halkımızın hizmetine sunduk. Bilgi, tecrübe, tıbbi alt yapımız ve hizmet kalitemizle birinci önceliğimiz hastalarımızın beklenti ve memnuniyetini en üst düzeyde tutmaktır” dedi.

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Aynur Acıbuca cihazlar hakkında verdiği bilgilerde ise şunları söyledi; “Efor testi kalbe bağlı damarların hastalıklarının araştırılmasında kullanılmaktadır. Kalp damar hastalıklarının araştırılmasında birden fazla test kullanılabilmektedir. Efor testi bunlardan sadece bir tanesidir. Efor testinde hasta uzman eşliğinde koşu bandına benzer bir bant üzerinde yürütülür. Uzmanın belirleyeceği zaman diliminde bu bandın hızı ve eğimi yükseltilir. Bandın ve eğimin değiştirilmesindeki amaç hastanın kalp ritimlerinin efor testi için uygun seviyeye getirilmek istenmesidir. Bu işlem devam ederken hastaya bağlanan cihazlar sayesinde kalbin durumu bilgisayara aktarılır. Cihazlar sayesinde aktarılan bu veriler sağlıklı bir şekilde kalbin durumuyla ilgili analiz yapılmasına imkân tanımaktadır. Efor testi EKG uygulamasında görülemeyecek birçok rahatsızlığın belirlenmesinde yardımcı olmaktadır. testin girişimsel işlem olmayışı, komplikasyon riskinin düşüklüğü, dinamik, kolay uygulanabilir ve tekrarlanabilir olması gibi avantajların egzersiz testinin klinik kardiyolojide en çok uygulanan testler arasında yer almasına neden olduğunu belirtti.Efor testi sayesinde kalp damarlarında varsa darlık ve hastalıklar kolaylıkla tespit edilebilecektir. Hastanemize dahil edilen ekokardiografi cihazı ile de kalbin ultrason(ses ) dalgaları kullanılarak görüntülenmesidir” dedi.

Acıbuca, “Ekokardiyografi kansız basit bir tanı yöntemidir ve kullanılan ses dalgasının hastalara zararı yoktur.Ekokardiyografi, kalbin hareketli görüntüsünü sağlayarak, kalp kapaklarının yapısını, kalp duvar hareketini, kalp duvarında beslenme bozukluğunu, daha önce geçirilmiş kalp krizi olup olmadığını, kalp içinde kanın hareketini, kalp kapaklarındaki dejenerasyon ve fonksiyon bozukluğunu, kalp boşluklarının yapısını ve kalbin içinde kanın hareketinin incelenmesiyle kalp kapağı ve kas dokusunun fonksiyonunu değerlendirmede çok önemli bilgiler sağlar.Ekokardiyografi Kalp kapak ve koroner arterhastalığı tanısı, takibi ve uygun tedavinin seçilmesi. Yüksek kan basıncının kalbe etkisinin incelenmesi, kalpten çıkan büyük damarların yapısının incelemesinde sistemik hastalıklarda kalbin etkilenmesinin değerlendirilmesi doğumsal kalp hastalıklarının tanısında kullanılan bazı ilaçların kalbe olası etkisinin takibinde damar tıkanıklığında ve emboli kaynağının aranmasında acil durumlarda (göğüs travması vb.) kalbin etkilenmesinin kalp ameliyatları sırasında ve hemen sonrasında kullanılmaktadır. ekokardiyografi cihazında herhangi özel bir hazırlığa gerek yoktur. Ekokardiyogarfi raporu genellikle tetkik sonrasında 15-30 dk içinde hastaya verilir” şeklinde konuştu.


Editör: TE Bilişim