Haber : Sadi YILMAZ
Bor İlçe Emniyet Müdürlüğüne Pasaport Büro Amirliği açıldı. Artık Borlular Pasaport almak için Niğde’ye gitmeyecek… Pasaport nasıl alınır? Ne yapmak lazım?
 
Geçtiğimiz ay Bor Emniyet Müdürlüğü bünyesinde açılan Pasaport Büro Amirliğince artık Bor İlçe Emniyet Müdürlüğünce de vatandaşlarımızın pasaport başvurusu kabul ediliyor.
 
Daha önceden umuma mahsus yani lacivert kapaklı pasaport çıkarmak için Niğde İl Emniyet Müdürlüğüne başvuru gerekirken artık bu tür pasaportlar Bor İlçe Emniyet Müdürlüğünce tanzim edilecek.
 
Pasaport hakkında bilgi:
 
2010 yılı Haziran ayından itibaren Tüm Türkiye genelinde cipli pasaport uygulamasına geçildi. Yeni cipli pasaportların uzatma-vize sayfası yok. Bu uygulamaya geçildiği sırada pasaport fiyatlarında yaklaşık %70 oranında da indirime gidilmişti.
 
Daha önceki lacivert olan umumi pasaportun rengi artık bordo renk oldu.
Vatandaş pasaport için müracaat ediyor, gerekli başvuruyu yaptıktan sonra, Ankara da hazırlanan pasaportlar 2 ile 8 gün arasında başvuru sırasında belirledikleri adrese PTT aracılığı ile   ulaştırılıyor, kargo ücreti Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından ödeniyor olup vatandaşlarımız ayrıca kargo yada kurye ücreti ödemiyor.
 
Yeni cipli pasaportların temdit-uzatma-vize bölümleri olmadığından fiyatlarda indirime gidilmiş ayrıca fazla  fiyat farkı olmadığından en uzun süre olan 10 yıllık alınması daha avantajlı görülüyor.
 
Vatandaşlarımızın özellikle çalışma amacı ile yurtdışana gideceklerin mağdur olmaması için uzun süreli pasaport almalarında fayda olduğu belirtiliyor. Yeni pasaportlarda refakat işlemi olmadığından her yaştaki şahsın ayrı ayrı pasaport alması gerekmekte olup ellerinde eski pasaportu olanlar pasaportlarını isteğine bağlı olarak 26/11/2015 tarihine kadar geçerli olduğu ve isteyenlerin ise her zaman yeni pasaporta geçebilecekleri öğrenildi.
 
Umumi (eski rengi lacivert yeni rengi bordo) pasaport için istenen belgeler :
 
* 2 adet 5x6 ebasında (50mmx50mm) biyometrik yani yakından çekilmiş arka fon beyaz, gözlüksüz vesikalık fotoğraf,
* Ziraat Bankasına pasaport cüzdan ve harç bedeli yatırılacak ve  dekontu olacak. (sürelere göre miktarları aşağıda verilmiştir)
* Kimlik Fotokopisi ve aslı yanlarında olacak.
* Emniyet Müdürlüğünden alınacak parmak izi belgesi,
 
Yeşil ve Gri Pasaport için istenen belgeler yukarıdaki belgeler ile aynı olup fazladan Kişinin çalıştığı kurumun  İl Müdürlüklerinden onaylı pasaport talep formu getirmeleri gerekmekte ve bu pasaport türlerinden harç bedeli alınmamakta sadece cüzdan tutarı 50 TL. alınmaktadır.  
20/06/2010 gününden itibaren geçerli olan pasaport bedelleri :
 
SÜRE :           HARÇ BEDELİ    :      CÜZDAN BEDELİ  :   TOPLAM TUTAR :
6 Ay             65,00 TL.                        50,00 TL.                115,00 TL.
1 YIL            95,00 TL.                        50,00 TL.                145,00 TL.
2 YIL            155,00TL.                        50,00 TL.                205,00 TL.
3 YIL            220,00TL.                        50,00 TL.                270,00 TL.
4-5-10 YIL    310,00 TL.                       50,00 TL.                360,00 TL.
 
 
Ayrıca Bor İlçe Emniyet Müdürlüğünde Olay Yeri İnceleme Büro Amirliği oluşturulduğundan  uzun zamandır. Hırsızlık, cinayet, silahlı saldırı gibi konularda Niğde'den Olay yeri inceleme ekipleri gelmiyor. Bor İlçe Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Büro Amirliğine ait ekipler ilgili konularda incelemelerde bulunuyor.
 
Editör: TE Bilişim