Niğde’nin Bor ilçesine bağlı Tepeköy köyünde bir koyun yetiştiricisinin koyunu altız doğurarak şaşkınlık yarattı.

 

Tepeköy köyünden Damızlık Koyun Yetiştiricileri Birliği üyesi Sürur CERAN’ın koyunlarından birisi dün öğle saatlerinde altız doğurdu. Niğde’de bir ilk olma özelliği taşıyan altız doğum ilgiyle karşılandı.

 

Koyun yetiştiricisi Sürur Ceran’ın annesi Fikriye Ceran öğle saatlerinde ahırda koyunların yemlerini verdiği esnada gebe olan koyunlardan birini kendisinin doğum yaptırdığını ve koyunun 6 adet kuzu doğurduğunu görünce çok şaşırdığını söyledi.

 

Niğde Damızlık Koyun Yetiştiricileri Birliği Sorumlu Müdürü Namık Kemal Demirdoğan’ da üyeleri olan Sürür Ceran’ın Akkaraman ırkı koyunlarından birinin altız doğurmasının Niğde’de bir ilk olduğunu, daha önce böyle bir doğum görülmediğini belirtti.

 

Niğde İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nizamettin Bilhan ise koyunlarda çoğul gebeliğin daha ziyade genetik yapıyla ilgili olduğunu ifade ederek “ Ülkemiz koyun ırklarında çoğul gebelik, sakız ve ivesi koyunu gibi ırklarda daha fazladır. Fakat yapılan çalışmalarda özellikle koç katım döneminde iyi bakım ve beslemenin çoğul gebelik oranlarını artırdığı tespit edilmiştir. Akkaraman koyun ırkı ülkemiz koyun varlığının %44’ünü oluşturur. Anaç koyunlarda canlı ağırlık 40-45 kg. , süt verimi 50-68 kg. , kirli yapağı verimi 1,5-2 kg.dır ve her 100 koyundan 100-110 kuzu alınmaktadır. Bu ırkta çoğul gebelik görülmesine rağmen altız doğum istisnai bir durumdur. 

 

Tepeköy köyü yetiştiricilerimizden Fikri Ceran’ın akkaraman ırkı koyunlarından birinin altız doğurması da bu kapsamda değerlendirildiğinde ilginç ve sevindirici bir durumdur. Yetiştiricimiz bunu iyi bir bakım ve beslemeyle sağlamıştır. İl Müdürlüğü olarak “Koyun Islah Projesi” çerçevesinde hayvancılığı geliştirebilmek adına Damızlık Koyun – Keçi Yetiştirici Birliğimizle ortak çalışmalar yapıyoruz. İnanıyorum ki bu çalışmaların neticesinde bu tür çoklu doğumlara daha sık rastlanacaktır. Yetiştiricimizi hayvanlarına iyi baktığı için tebrik ediyor ve diğer yetiştiricilerimize örnek olmasını istiyoruz. İyi bir bakım-besleme ve koç katımı yoluyla hayvancılığımızı kısa zamanda daha da iyi geliştirebileceğimizi düşünüyorum.” diye konuştu.

 



 

Editör: TE Bilişim