İşten çıkarılan işçiler ellerindeki pankartlarla iş yerini protesto etti. Sloganlarla protesto eden işçiler adına Öz İplik-İş Sendikası Genel Sekreteri Rafi Ay konuşma yaptı.

Genel Sekreter Ay, iş kanunu ve toplu sözleşme maddelerini göz önünde bulundurarak, Öz iplik-iş Sendikası olarak çıkışların azaltılması ve düşürülmesini talep ettiklerini söyledi. Genel Sekreter Ay, Öz İplik-iş sendikasına bağlı işçilerin Teksif sendikasına geçmeleri konusunda baskılar yapıldığını açıkladı.

Ay, ‘Bugün Öz İplik-İş Sendikası olarak yetkili olduğumuz Birko Birleşik Koyunlulular A.Ş. Karde Birko A.Ş Yönetim Kurulunun aldığı karar doğrultusunda, Karde işletmesinde ürün çeşidinin arttırılması bu hususta personel sayısının yeniden gözden geçirilmesi ve toplu işçi çıkışı yapılacağı, 26 Kasım 2015 tarihinde tarafımıza bildirilmiştir. 27 Kasım 2015 tarihinde Birko A.Ş. fabrikasında sendikamız şube yetkilileri, işveren vekilleri ile bir araya gelmiştir. Daha önce sendikamızın şube başkanlığını yapmış, şube seçimine aday dahi olamayacak kadar az oy alarak işçi tarafından şubeden çıkarılmış eski şube başkanını Teksif Sendikasına geçmesinin ardından, bu şahıs yaklaşık 6 aydır işveren desteğiyle Birko’da ki işçi arkadaşlarımıza da baskı ve birtakım yerine gelmesi mümkün olmayan vaatlerle Teksife geçmeleri yönünde ikna çabalarına girmiştir. Bu baskılar. Birko işçileri üzerinde etkili olmamış, işçiler söz konusu sendikaya geçmeyi kabul etmemişlerdir. Üye oldukları ve üyesi olarak kalmak istedikleri sendikanın Öz İplik-iş olduğunu dile getirmişlerdir. Öz iplik-İş Birko A.Ş. işyerinde yetkili sendikadır. Yetki belgesi elimizdedir’ dedi.

Öz İplik-iş Sendikası üyelerinden çıkış yapılırsa bunun “sendikal özgürlüğü engelleme ve baskı aracı” olacağını yazılı olarak bildirdiklerini anlatan Ay konuşmasına şöyle devam etti; ‘İşveren vekilleri ile yaptığımız toplantı sonunda, işten çıkarmaların hiçbir haksızlığa ve hukuksuzluğa izin vermeden gerçekleşeceği söylenmesine rağmen süreç öyle gelişmedi. İşveren toplu sözleşme maddelerine uymadı. İşçi çıkarma işlemleri, kanunun öngördüğü şekilde yapılmadı. Öz İplik-iş Sendikası delege ve üyeleri işten çıkarıldı. Tüm bu gelişmelerle birlikte, işten çıkarmalar için burada farklı gerekçeler gösterilmiş ancak, arka planda “sendikal sebepler” yatmaktadır. Burada bir kez daha altını çiziyoruz. İşten çıkarılan işçiler, başka sendikaya geçirilemeyen, Öz İplik-İş’te üye olarak kalmak isteyen işçilerdir. Bu çıkışlar sendikal sebep yüzünden yapılmıştır. Elimizde tüm belge ve bilgiler mevcuttur. Bu çıkışlarda haksızlık yapılan tüm üyelerimiz için işe iade ve sendikal tazminat davaları açacağız. Biz Öz İplik-İş Sendikası olarak, burada “üretim” dışında hiçbir faaliyet yapılmasına izin vermeyeceğiz. Bu düşüncede olanları buradan bir kez daha uyarıyoruz. Sakın ola ki kimse, kendi rantları için biz emekçilerin ekmeğiyle oynamasın. Ayrıca işten çıkarılan işçilere kanunen peşin ödenmesi gereken ihbar ve kıdem tazminatı taksitle ödenmek isteniyor. Öz İplik-İş Sendikası olarak, işçilerin mağdur olmasına asla izin vermeyeceğiz. İşçilerin hakları verilene kadar, firma önünde eylem yapacağız. Bir işçi hareketi olan Öz İplik-İş Sendikası olarak işçilerin her zaman yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz’ diye konuştu.

Editör: TE Bilişim