Niğde Üniversitesi,  İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü kapsamında bir “Bir Dava Adamı Mehmet Akif Ersoy” konulu bir konferans gerçekleştirdi.

Kongre ve Kültür Merkezi Salon 1923’de düzenlenen, Giresun Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kafkasyalı’nın katıldığı programa Rektör Yardımcıları  Prof. Dr. Mehmet Şener ve Prof. Dr. Murat Alp, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kutsi Savaş Erduran, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Ulutaş, akademik personel ve öğrenciler katıldı.

Program Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.

Bir edebî şahsiyetin monografisinin sadece yazılı eserlerinden yola çıkılarak hazırlanması maksadı temin etmeye kâfi gelmez diyen Prof. Dr. Ali Kafkasyalı; “O şahsiyetin yaşadığı çevre, hayatının kronolojik akışı, fikirlerinin nasıl geliştiği, hangi sebep ve tesirlerle ne gibi değişmeler gösterdiği, yaşadığı devrin siyasî ve sosyal olaylarının seyri gibi hususlar da çok iyi bilinmelidir. Önemli bir husus da o kişinin söylediklerini, yazdıklarını, yaşadıklarını kronolojik sıra ile bir bütün olarak ele almak gerekir. Âkif’le ilgili yayımların çoğu, onu, yenilikleri benimsemeyen bir mutaassıp veya fazilet timsali, mukaddes bir varlık olarak tanıtırlar. Bazıları onu olduğundan çok daha fazla hatta peygamber seviyesine yükseltirler. Bazıları da aleyhinde yazılar yazarlar. Akademik üslûpla ve olduğu gibi anlatan yazılar yok denecek kadar azdır. Âkif’i bütün hâlinde tanımak ve anlamak için onun bütün manzum ve mensur eserlerini kronolojik olarak ele almak, onun silik ve ehemmiyetsiz resmî hayatının arkasına gizlenmiş siyasî ve manevî hayatını doğru okumak gerekmektedir”

Konuşmasının devamında Mehmet Akif Ersoy’un hayatından önemli noktalara değinen Prof. Dr. Kafkasyalı eserleri ve idealleri hakkında da detaylı bilgiler verdi.

Program, Prof. Dr. Kafkasyalı’ya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Şener tarafından teşekkür belgesi ve hediye takdimi yapılmasının ardından sona erdi.

http://www.borhaber.net/guncel/bir-dava-adami-mehmet-akif-ersoy-h19725.html

Bor Haber tarafından gönderildi 15 Mart 2016 Salı
Editör: TE Bilişim