Niğde’de “Bir Avuç Toprak Boş Kalmasın” projesi kapsamında fidan dikim ve badem tohumu ekim töreni düzenlendi.



Niğde’de “Bir Avuç Toprak Boş Kalmasın” projesi kapsamında fidan dikim ve badem tohumu ekim töreni düzenlendi. Merkeze bağlı Yayla Köyü Yolu’nda gerçekleşen törenin ardından protokol üyeleri tarafından 50 bin adet sedir, 10 bin adet mahlep fidanı ve 60 bin adet badem tohumun ekimi gerçekleştirildi.

Yayla Köyü Sosyal Tesisin bahçesinde gerçekleşen törene   Niğde Valisi Necmeddin Kılıç’ın yanı sıra Kayseri Orman Bölge Müdürü Ahmet Kara, Garnizon Komutanı J. Kd. Albay Ufuk Nayır, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Niğde Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Bayrak, Vali Yardımcısı Mustafa Karaca, İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, İl Genel Meclis Başkanı Mahmut Peşin, Orman İşletme Müdürü Mehmet Özdemir, Kurum Amirleri, Ormancılar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Niğde Orman İşletme Müdürü Mehmet Özdemir, 2014 yılı ilkbaharında ihale edilerek toprak işleme ve dikenli tel ile ihata işlerinin tamamlandığını belirterek: “ Gelir getirici türler ile yapılacak ağaçlandırma çalışmalarına verdiğimiz önem ve güçlü destek ile yaklaşık 15 köy ve belde de bulunan, mera, özelliğini kaybetmiş 600 bin dönüm mera alanları arazide teknik yönden incelenmiş, uygun olabilecek 45 bin dönüm alanda profil çukurları açılarak toprak numunelerinin analizleri yaptırılmıştır. yaylayolu, Hançerli, Koyunlu ve Fesleğen köylerinde yapılan çalışmada mini eskavatör ile 133 bin metre teras yapılmış, 22 bin adet çukur çalışması yapılmış, 12 km servis yolu yapılmış ve 17 bin metre dikenli tel ihatası yapılmıştır” dedi.


Kayseri Orman Bölge Müdürü Ahmet Kara, “Bir Avuç Toprak Boş Kalmasın” projesi kapsamında 60 bin badem tohumu, 50 bin sedir ve 10 bin adet mahlep fidanın dikeleceğini belirtti.

Kara konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “ Yaylayolu, Hançerli, Fesleğen ve Koyunlu köylerinde meradan tahsisi yapılan bu alanlardan güzel bir çalışmaya imza atmış olduk. Geçen yıl başlayan bu çalışmanın meyvelerinin bu son bahar itibariyle alma noktasına geldik. Proje aşaması ihale aşaması toprak işleme aşamasını buradaki işletme müdürlüğümüz bu çalışmalarını yerine getirdi. Fidan dikimini başlangıcı olan bu gün ilk fidanlarını ve ilk badem tohumlarını ekmiş olacağız. Bu ekilen tohumlardan meydana gelen badem meyveleri köylülerimize gelir getirecek. 10 bin adet mahlep fidanı, 60 bin badem tohumu ve 50 bin sedir fidanı bugün toprakla buluşmuş olacak”

Niğde’nin orman varlığının az olan illerden birisi olduğunu ifade eden Kara: “ Türkiye ortalaması yüzde 27, Niğde orman varlığı yüzde 8. Biz bu oranı yüzde 18 yani iki katına çıkarma konusunda sizlere söz veriyoruz. Niğde yağış yönünden oldukça kurak bir bölgedir. Buna rağmen hiç bir şey yapılamaz anlamına gelmiyor. Burada yapılacak çalışmalarla yeni toprak işleme teknikleriyle bunların üstesinden gelerek buradaki ağaçlandırma alanlarımızı arttırmış olacağız” dedi.


Törende konuşma yapan Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, “Böylesine kıymetli topraklarda yapmamız gereken o toprağın yüzünü güldürmektir. Bu coğrafyayı bu toprağı sonraki nesillere çıplak taşımak bizim için bir vebaldir. Ekmemiz lazım. Orman İşletme Müdürümüzün gayretleriyle 559 hektarlık bir alan planlanıp, 1 milyon 138 bin gibi bir rakam harcanarak, bugün inşallah tohum dikmeye başlıyoruz. 5 dönümlük bir Cevizlik ve Bademlik bir aileyi besliyor. 5 bin 500 dönüm arazi 5’e bölseniz bin aile eder. Bir aileye 10 dönümlü yer vermeyi düşünseniz 500 aile eder. Nasipse bugünkü gayretimizin 3 ila 5 sene sonra 500 ailede baca tüttüreceğini, fakirliği bitireceğini, o aileyi zengin edeceğini hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.






Editör: TE Bilişim