Geçtiğimiz yılda düzenlediği çalışma ile sokak hayvanlarının kısırlaştırma ve aşılama çalışmalarını gerçekleştiren Niğde Belediyesi bu yıl da sokak hayvanları için çalışma başlattı.
 
Niğde de ilk olan ve diğer şehirlere örnek gösterilen Hayvan Barınağına getirilen mobil kısırlaştırma aracında sokak hayvanlarının tedavileri gerçekleştiriliyor.
 
Sokak hayvanlarının sağlıklaştırılması yönünde belediyenin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Niğde Belediyesi Başkan Yardımcısı Muzaffer Yılmaz; “Bu çalışma Çevre ve Orman Bakanlığı ile Niğde Belediyesi’nin ortaklaşa bir programı. Bu çalışma Niğde’nin ilçelerini de ilgilendiren bir konu. Talep geldiği zaman ilçelerde de aynı çalışmalar yapılacak. Mobil Kısırlaştırma aracı olan  firma şu anda çalışmalarına başladı. Sokak hayvanları önce yoğun bakım ünitesine alınıyor. Orada ayıldıktan sonra normal odalarına alınıyor. 2-3 gün sonra normal haline geldikten sonra dışarı salınabilecek duruma geliyorlar. Biz bunları bir müddet daha hayvan barınağında tuttuktan sonra kulaklarına her aşılamada ayrı bir küpe takılıyor. Küpeli bir şekilde doğaya bırakılıyor. Kulakları küpeli hayvanların hiçbir tehlikesinin olmayacağını, hiçbir sıkıntısının olmayacağını vatandaşlarımızın bilmesi lazım. Yaşamak bu hayvanların da hakkı ama başıboş olarak bilinçsiz bir şekilde de çoğalmalarının önüne geçmek için yaptığımız bir çalışma. Niğde Belediyesi’nin 500 sokak hayvanını barındırabilecek modern bir tesisi var. Türkiye genelinde beğenilen bir tesis, sayılı tesislerden birisi” dedi.
 
Mobil kısırlaştırma aracının ait olduğu şirket sorumlusu Murat Şahin; “Aslında merkezlerde bu tür konular çalışarak çözülür. Asıl sıkıntı köylerden ve kasabalardan merkeze köpek bırakılması. Niğde Belediyesi ile daha önce de bir çalışmamız oldu yaklaşık 150 kadar hayvan kısırlaştırdık. Şimdi 500 hayvan kısırlaştıracağız. Bu bir noktada çözüm ama bundan sonra dikkat edilmesi gereken şey ilçelerden, beldelerden ve köylerden merkezlere köpek bırakılmaması. Çünkü kısırlaştırarak biz burada hayvanların üremesinin önüne geçip üremeyi kontrol altına alıyoruz. Sokağa bıraktığımız her hayvanın sağlıklı bir şekilde bırakılması adına aşılarını yapıyoruz. Vatandaşımız da bundan sonra şunu bilmeli kulağında küpesi olan hayvan mutlaka kısırlaştırılmış ve sağlıklı hayvan demek. Zaten 5199 sayılı yasada da diyor ki; al, kısırlaştır, aşıla, işaretle, bakımlarını yap ve daha sonra yerine bırak. Şu anda Niğde Belediyesi’nin yaptığı da tamamen bundan ibaret. Bu çalışmaları Eylül-Ekim gibi tekrarlamayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.




Editör: TE Bilişim