Niğde Baro Başkanı Hüseyin Demirbilek yaptığı açıklamada, Niğde Barosu bünyesinde Niğde ve İlçelerinde Adli Yardım bürosu tarafından durumlarını belgelemek şartıyla ücret alınmaksızın avukatlık hizmeti sağlandığını belirtti. 


Adli Yardım konusunun vatandaşlar tarafından fazla bilindiğini de belirten Niğde Baro Başkanı Av. Hüseyin Demirbilek konu ile ilgili açıklamasında; " Adli Yardım hak arama hürriyeti kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Devletinin sosyal bir hukuk devleti olmasıyla ilintili olarak, devletin maddi gücü zayıf kişilerin önündeki ekonomik engellerin kaldırılması olarak ifade edilebilir.

 

Adli Yardım müessesi aslında kaynağını Anayasamızın 36. maddesinde belirtilen “ Hak arama hürriyetinden” almaktadır.

 

Anayasamızın “ Hak Arama Hürriyeti” başlıklı 36. maddesinde

 “Herkes, meşrû vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davacı veya davalı olarak iddia ve savunma ile adil yargılanma hakkına sahiptir.” Denmiştir.

Dolayısıyla yargı mercileri önünde hak arama bir hürriyet olduğu gibi aynı zamanda bir haktır.

Ancak bir hakkın aranması sürecinde davacı ya da davalı olmak belirli bir ekonomik gücü de gerektirmektedir. Yargı harçları, keşif, bilirkişi, tebligat ve diğer yargılama giderlerinin 6100 sayılı HMK’ da yapılan değişiklik ile dava açıldığı sırada mahkeme veznesine yatırılması gerekmektedir.

O halde maddi, durumu dava açmaya, davasını bir avukatın hukuki yardımından faydalanmaya elverişli olmayan kişiler ne yapacaktır? Bu insanlar haklı oldukları halde sırf ekonomik manada zayıf oldukları için haklarını arayamayacaklar mıdır? Bunu kabul etmek elbette mümkün değildir.

 

 

Baromuzda Adli Yardım Bürosu bulunmaktadır.

 

Tüm Barolarda olduğu gibi Niğde Barosunda da “ haklı olduğu kanaati uyandıran ve ekonomik gücü zayıf olan vatandaşların durumlarını belgelendirmeleri kaydıyla ” herhangi bir ücret alınmaksızın avukatlık hizmetinden faydalandırılmaları sağlanmaktadır. Bu yardım Niğde merkez ve ilçe adliyeleri için geçerlidir. Hatta Niğde’ de ikamet etmekle birlikte Niğde dışında bir yerde dava açması gereken vatandaşımızın durum bilgileri Baromuzca toplanıp ilgili Baro’ ya gönderilmekte o ilin barosunca avukat görevlendirmesi yapılmaktadır.

 

6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunun 334. maddesi uyarınca yargılama giderlerini ödeyemeyecek, ödemesi halinde kendisinin ve ailesinin geçimi zora düşecek olan kişilerin yargılama giderlerinin devlet hazinesinden ödeneceği hüküm altına alınmıştır. Buna ilişkin karar talep halinde davanın açıldığı mahkeme tarafından verilmektedir. Burada da haklı olunduğuna ilişkin kanaat uyanması önem arz etmektedir.

Baromuzca Adli Yardım kapsamında avukatlık hizmetinden ücret alınmaksızın faydalandırılan kişilerin davaları Baromuzca görevlendirilen meslektaşımızca açılmakta dava açılırken yargı giderleri ile ilgili olarak da 6100 Sayılı HMK’ nın 334. maddesi gereğince yargılama giderleri açısından da adli yardımdan faydalandırmak için mahkemeye müracaat edilmektedir.

 

Adli Yardım ekonomik gücüne bakılmaksızın adalet hizmetlerinden herkesin faydalandırılmasına yardımcı olması bakımından bilinmesi gereken önemli bir husustur. Ancak kamuoyunda fazla bilinmemektedir"dedi. 

 

Editör: TE Bilişim