Daha önce yaptığımız görüntülü samimi sohbetlere Niğde Baro Başkanı Av. Hüseyin Demirbilek ile devam ediyoruz.
 
Görüntülü sohbete Baro Başkanı Demirbilek ile birlikte Borhaber.net site sahibi Selim Gökel, Niğdehasret.com sahibi Turan Uçan katıldı.
 
Niğde’nin müzminleşen konularından birisi olan yeni adliye binasını konuştuk. Konuşmanın video görüntüsü yukarıda bir kısmını ise metin haline dönüştürdük aşağıda. 
 
BÜTÜN İLLERDE VARKEN NİĞDE YENİ ADLİYE BİNASI NEDEN YAPILMADI?
 
Turan Uçan; Sohbet toplantılarımıza Niğde Baro Başkanı Av. Hüseyin Demirbilek ile devam ediyoruz. Sayın Başkan, Niğde Adliyesi bildiğimiz kadarı ile vilayetler arasında yenilenmeyen tek il. Bunun sebeplerini hangi anlamda değerlendirmemiz gerekiyor ki Niğde bundan mahrum kaldı?
 
 
Av. Hüseyin Demirbilek; Bundan 2 yıl önce Niğde’deki yerel basın ile bir araya geldik, orada dedik ki “ Şuan ki Niğde Adliye Binası Müze Olur” . Bu adliye Niğde’nin iş yükünü taşıyamaz. Fiziki yetersizliği var. En kötü kamu binaları bile şuan ki mevcut adliye binasından  daha iyi. Yan tarafta 112 Acil Çağrı Merkezi kuruldu çok az  kişi çalışıyor ama bizim binadan daha büyük ve güzel. Bir dönem tuvaletler bozuldu, tuvalet edeb, adap demektir ama bir dönem tuvaletler bozulup hakim savcı odası yapılmak zorunda kalındı. Adaletten bahsediyoruz, öyle sıradan bir konu değil.
 
GINA GELDİ ARTIK
 
İki yıl önce dedik ki artık yeter dedik. Artık bu işe gına geldi. Niğde Adliyesinin durumunu anlatmaktan gına geldi, sürekli aynı konu. Bir yılan hikayesine döndü bu konu, bir garabep bu konu.
 
Turan Uçan; Şimdi mesela bir asayiş konusunda muhatap emniyet müdürlüğüdür, bu adliye binası konusunda yetkili makam kim, bu gecikme konusunu kime soralım?
 

EĞER BİR İHTİYAÇ VARSA, YAPILIR BİTİRİLİR
 
Av. Hüseyin Demirbilek; Bu konuya  kazan kazan diye bakmak lazım. Bir şey başlar ve biter. Adliye binası tüm kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları,  Niğde kamuoyu, evet Niğde’de bir adliye binası sorunu var bu tespit edildi ve biz buna bir an evvel çare bulalım. Bir sonraki aşamaya geçelim. Bir sonra neye ihtiyacımız vara geçelim. Adliye binasına  ihtiyaç mı? İhtiyaç neden sürekli Niğde’nin gündemimizde? Bir şey ihtiyaç ise ve bu tespit edilmiş ise artık yapılır, çözülür ve bitirilir. Birde sağlıklı bilgi de ortaya çıkmıyor. Şuan bir arsamız var. Eski Terminalin olduğu arsa Adalet Bakanlığına yeni Adalet Sarayı yapılması için verildi, tahsis edildi, proje hazırlandı  bunu biliyoruz.
 
NİĞDE ÜVEY EVLAT MI? CEZANLANDIRILIYOR MU? NİĞDE’NİN DUAYA İHTİYACI VAR
 
Selim Gökel; Peki bu proje neden gerçekleşmiyor. Hangi ayak yürümüyor. Adalet Bakanlığı ayağı mı yürümüyor. Neden gerçekleşmiyor, neresi aksıyor?
 
Av. Hüseyin Demirbilek; Bütün illerde bu yürüyorsa Niğde’de neden yürümüyor? Niğde Üvey evlat mı? Niğde cezalandırılıyor mu? Niğde Sevilmiyor mu? Ama ben şöyle düşünüyorum. Tüm siyasetçiler yerel siyasetçilerde dahil bu tür hizmetlerin yapılmasını elbette ister. Kimsenin bunu engellediğini de düşünmüyorum ama, Fikrimi açık açık söyleyeyim Niğde’de bir atalet var. Niğde’nin duaya ihtiyacı var. Bakın bir aile mahkemesi yoktu, Özel İdare’nin birinci katını tahsis ettiler. Biraz rahatladı. Koskoca Niğde’de bir İş Mahkemesi yok. Aksaray’da var, Kırşehir’de 2 İş Mahkemesi var. Niğde’de yok.  Bu durum Niğde’nin işvereni içinde, işçisi içinde büyük sorun. İş davaları erken çözülmesi lazım. İş yükü artıyor. İşçi ve İşveren için büyük sorun oluyor. Bu Niğde’nin gelişmişliği ile doğru orantılı olması lazım.
 
 
Selim Gökel; Niğde enerjisini bu tür işlere ayırdığından, başka şeylere enerji ve vakit harcayamıyor. Bugün başka konular konuşmak gerekirken adliyeyi konuşuyoruz.
 
İŞ MAHKEMESİ YOK, ÇOCUK MAHKEMESİ YOK, KIRŞEHİR’DE 2 TANE VAR
 
Av. Hüseyin Demirbilek; Niğde bir konuyu kolay atlatmıyor. Kamuoyu standardını yüksek tutacak. Benim standardım daha iyi olması gerekir diyecek. Baskı oluşturacak. Benim standardım daha yüksek olması gerekir diye düşünecek.  Bu konu artık sıktı. Bunun çözülmesi lazım. Bu konu halledilmeli, ha halledilirken şöyle bir sıkıntı da var. Adliyenin yapılması iki yıl sürecekse, bu Niğde Adliyesi bu Niğde’yi iki yıl  taşımaz. Adliye’ye bir şekilde düşülüyor, davalı olarak, tanık olarak seçim kurulu var. Hastaneye işi düşüyorsa buraya da düşüyor. Bir çok kesimi ilgilendiriyor. Bu konu çözülmesi lazım. Niğde’nin çözüme ihtiyacı var.


 
NİĞDELİYE VERİLEN DEĞER GÖRÜLECEK
 
2014 yılında yapılmasını tahmin ediyordum. Plan ve proje ile ilgili bir sorun yok. 2015 bütçesinde havuz bütçesi oluşturuldu.  Sayın Milletvekillerimiz ile de bu konuyu görüşüyoruz. Havuz bütçeden Niğde faydalanırsa, bu temel atılacak. Faydalanacağını umuyorum. Bu önemli bir sorun. Bu Niğde’de insana verdiğimiz değerin ölçüsü görülecek.  
 
Turan Uçan; Niğde’de çocuk mahkemeleri var mı?
 
Niğde çocuk suçlarında ilk sıralarda yer alıyor. Biz bu çocukları koca koca adamların içinde, aynı yerde yargılıyoruz. Çocuk Mahkemeleri de yok. Biz demiş ki günü kurtaralım. Şuan da mevcut yetersiz fiziki şartlar içeresinde insanlar çalışıyor.
 
Selim Gökel; Baro olarak güçlü bir örgütünüz var. Bütçeye konulmaz ise ilerisi için ne düşünüyorsunuz.
 
Av. Hüseyin Demirbilek; Bu konu çözülmeyecek bir konu değil. 112 Acil Çağrı merkezi binası çözülüyor ise, bir çok güzel okullar yapılıyor ise. Bu konuda çözülecek. Ben Adalet Bakanımız ile görüşeceğim, talebimiz de var.  Bu sorunu Sayın Bakana da ileteceğim. Ama yerel bazda bu sorunu çözmeye çalışıyoruz. Artık yukarıda da birilerinin sesimizi duyması lazım. Niğde kamuoyunun da bu konuda sesini yükseltmesi lazım. Bizim mayamızda da ne verirlerse yetiniriz. Afaki, aşırı olmayacak şeyler istemiyoruz. Her yerde hatta ilçelerde olan bir asgari bir hizmet istiyoruz. Hepsi bu…
 
BİNA YETMİYOR, İL ÖZEL İDARESİNİN 2. KATIDA İSTENİYOR
 
 
Turan Uçan; Niğde Baro Başkanı Av. Hüseyin Demirbilek ile sohbetimizde yeni Niğde Adliye binasını aslında Adalet ile konuşulacak çok konu vardı ama Niğde’nin yılan hikayesine dönen yeni Adliye binasını konuştuk. Sayın Başkan bu konuda başka söyleyecekleriniz var mı?
 
Av. Hüseyin Demirbilek; Bir konuyu daha belirtmek istiyorum.  Bizim adliyede hala       fiziki yetersizlik var.  Daha önceden mevcut adliye binamızın yanındaki İl Özel İdare binasının 1. Katını almıştık. Buraya geçtiğimiz yıllarda İcra Daireleri taşındı. Ama hala ciddi bir yetersizlik yaşıyoruz. Geçtiğimiz günlerde sayın Başsavcımıza söz etmiştik. İl Özel İdaresi binasında İcra Müdürlüklerimizin olduğu yerin 2.  katını daha istendi.  Bu konu  Sayın Valimiz ile, Sayın İl Genel Meclis Başkanımız ile görüşüldü, meclis üyelerimiz ile görüşüceğiz,  sanırım gerçekleşecek. Zaten bağımsız bir girişi var. Bu konuyu sayın vekillerimiz ile paylaştık, olumlu bakılıyor gerçekleşmesini umuyorum. Bu konuda çok önemli.
 
NİĞDE BOR ARASINA YAPILMASI KONUSU VARDI?
 
Selim Gökel; Peki daha önceden yeni yapılacak Adliye’nin  Niğde ile Bor arasına yapılması isteği vardı. Bor Adliyesinin kapanıp 1. Sınıf bir Adliye yapılması konuşunda bir talep vardı. Bu konu ne oldu.
 
Av. Hüseyin Demirbilek; Burada bunu akıl konuşuyor. Akıl böyle bir şey öngörüyor. Ama biz yapılsın da nasıl yapılırsa yapılsın diyebiliyoruz.  
 
 
Turan Uçan ; Bu konuyu Bor’da bağ sohbetlerinde o zamanın Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Osman Sayın da dile getirmiş ve orada bunun uygun olacağı belirtilmişti.
 
ENGELLEYEN GİZLİ GÜÇLER Mİ VAR?
 
Av. Hüseyin Demirbilek; Aslında aklın yolu birdir. Bu işin doğrusu şehre ivme katmaktır. Şehre projeksiyon tutmadır, aydınlatmadır. Biz oralara gelemiyoruz. Biz canımızı kurtaralım yeter diyoruz. Şuan sürtünmesiz bir ortamda kendi halinde seyir var bu dediğiniz için çok büyük enerji gerektiriyor.
 
Turan Uçan; Yani gizli güçler mi var sayın başkan?
 
Av. Hüseyin Demirbilek; Yok gizli olduğu için söylemiyorum. Ama çok büyük tartışmalar getirecek.  Yok Bor’a mı götürüyorsun, Niğde’ye mi götürüyorsun, Yok Adliye mi kapanacak. İşin esasını bir kenara bırakıyoruz.  Aklı bir yerde kiraya veriyoruz. Başka şeyler konuşmaya başlıyoruz. Oysa bu işin doğrusu 1. Sınıf Adliye, 1. Sınıf Hakimler dolayısı ile bir yerleşke, böyle bakış açıları Niğde’nin önünü açar. Böyle bir şey yapıldığında basit bir şey yapılmaz. Beklenti artar vatandaşın talebi artar. Hedefli olmamız lazım ama… Biz yapın bir adliye de nasıl olursa olsun demek zorunda kalıyoruz.
 
YENİ HAKİM ATANDI YER YOK, KORİDORDA MI OTURACAK?
 
Selim Gökel; Bu işi sadece Niğde Barosu istiyor gibi bir durum var. Sayın Başsavcımızın girişimleri…
 
Av. Hüseyin Demirbilek; Sayın Başsavcımız gayretli, onlar açık açık deklere edemiyorlar ama çok gayret sarf ediyorlar. Onlarda gerçekten  çok bunaldı. Şimdi bakın bir örnek vereceğim, Niğde’ye son zamanda bir hakim atandı. Oda yok, hakim koridorda oturacak değil. Oda bulunamadı, yani Alla külla gidiyor bu iş.
 
Turan Uçan; Teşekkür ederim sayın Başkan, bugün Niğde Adliyesini konuştuk. Bir sonraki sohbetimizde yine bir başka sorun ve konuyu konuşmak üzere teşekkür ediyorum.
 
 
 
 


Editör: TE Bilişim