Bartın, hafta sonunda önemli bir organizasyona imza attı ve Türkiye’nin dört bir yanından 50’ye yakın basın meslek örgütünün katılımıyla “Anadolu medyası Karadeniz buluşması” etkinliği yapıldı. Buluşmanın mimarı Bartın Gazeteciler Derneği Başkanı Güngör Yavuzaslan, tüm kesimlerin takdirini kazandı.

 

 

50 İL BARTIN’DA BULUŞTU

Bartın hafta sonunda önemli bir organizasyona imza attı ve Türkiye’nin dört bir yanından 50’ye yakın basın meslek örgütünün buluşmasıyla Bartın’da “Anadolu medyası Karadeniz buluşması” etkinliği yapıldı. Bartın Gazeteciler Derneği ve Bartın Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirilen buluşma, Cuma günü İnkumu Hacettepe Tesisleri’nde yemek ve değerlendirme toplantısıyla başladı, Cumartesi günü Bartın Üniversitesi Konferans Salonu’nda Bartın Basını 90. yıl töreniyle devam etti.

 

ESEN ALİŞ: BARTIN HALKINA TEŞEKKÜR EDİYORUM

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan üniversitedeki törende konuşan Bartın Gazetesi Sahibi Esen Aliş, babası İbrahim Cemal Aliş’ten aldıkları emaneti 38 yıldır kendisinin yürüttüğünü, Bartın adına devam ettirmenin gayreti içinde olduklarını söyledi. Aliş, “Okuyucularının teşvik ve destekleriyle 90 yıldır bu gazeteyi yaşatan Bartın halkına da ayrıca teşekkür ediyorum. Bu platformun oluşmasında emeği geçen Bartın Gazeteciler Derneği Başkanı Güngör Yavuzaslan ve diğer üyelere de teşekkür ediyorum. Bartın’da ilk defa böyle bir toplantı oluyor. Bu toplantının daha ileride büyük bir çatı altında büyük bir oluşuma sahne olacağına da eminim. Bunun için Nuri Kolaylı Kolaylı arkadaşımıza teşekkür ediyor, hepinize hoş geldiniz diyorum” dedi.

 

 

PROF. DR. GÜNEŞ, SEKTÖRÜN GELECEĞİNİ ANLATTI

 

 

Bartın Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Firdevs Güneş de, “Biliyorsunuz, eğitim bir güç ve iletişim bu güce ulaşmanın en önemli yolu. Bunu da sağlayan önemli bir araç kitle araçlarıdır. Gazetenin hep bir önemli bir yeri vardır. Basının eğitime, topluma yaptığı katkılar önemlidir. Basının bilgilendirme eğitme ve eğlendirme gibi üç temel amacı vardır. Eğitimde son yıllarda önemli bir gelişme söz konusu. Bu süreçte de beyin araştırmalarına dayalı bir sistem kullanıyoruz. Bu süreçte dünyada geleceğin insanını nasıl yetiştirelim diye yoğun bir araştırma var. Bunların başında zihinsel geliştirme var. Bu süreçte bireysel, sosyal becerileri geliştirme var. Gazete ve kitle iletişim araçları bu süreçte büyük rol oynuyor. Onun için çok önemsiyoruz. Okuma, beynimizi geliştiren bir araçtır ve gazeteler yıllardır bu okumayla bizim beynimizi geliştiren önemli bir araçtır. Fakat son yıllarda önemli bir değişim, gençlerin çok fazla gazete okumadığı. Yazılı basından ziyade, elektronik araçlara kaydı. Gençler, bu alanda daha fazla ilerliyorlar. Diğer bir gelişme, kağıt kitap öldü diyoruz. 2010 itibariyle kâğıt kitabın ölümünü dünya ilan etti. Bu süreçte bilgisayar öne çıkmaya başladı. Elektronik gazetecilik gelişiyor. Bu arada okuma kültürümüzde değişir. Dünyada bir takım araştırmalar yapılıyor ve yazılı basının son bulacağına ilişkin tarihler veriyorlar. Türkiye’de de 2036’da yazılı basının tamamen biteceğine yönelik tahminler var. Biz bu durumda elektronik gazeteciliğe kayacağız. Ama gazetecilik bitmeyecek” diye konuştu.

 

 

BAŞKAN AKIN: BÜTÜN BELEDİYELER BASINI DESTEKLEMELİ

Belediye Başkanı Cemal Akın da yaptığı konuşmada etkinliğe vesile olan Esen Aliş ve Güngör Yavuzaslan ile yönetim kuruluna teşekkür ederek başladığı konuşmasında basının her zaman destekçisi olduklarını söyledi. Basındaki eleştirileri her zaman dikkate aldıklarını ifade eden Akın, “Hata yapma şansımız var. O hatamızı da orada görüyoruz. Belediye olarak basına gerekli desteği vermeye de gayret ediyoruz. Yine belediye kültür yayınları olarak Gazeteci Yazar Çetin Asma beyin gayretleriyle 1924-2010 yılını kapsayan Bartın Basın Tarihi adlı kitap yayınladık. Biz bütün belediyelerin, maddi manevi yerel basını desteklemeliler. Gazetesiz, basınsız bu iş olmaz. Çünkü gazetelerin diğer basın yayın organlarına göre daha güçlü bir etkisi var” diye konuştu.

 

 

KOLAYLI: KONFEDERASYONUN TEMELLERİNİ BARTIN’DA ATIYORUZ

 

 

Türkiye Gazeteciler Platformu Genel Başkanı Nuri Kolaylı da, yaptığı konuşmada Bartın’ın güzel bir il olduğunu yine Bartın Dernek Başkanı Yavuzaslan’a da değer verdiklerini kaydetti. Kolaylı, “Dernek Başkanı Güngör Yavuzaslan, böyle bir buluşmayı teklif ettiğinde eve seve kabul ettik. Bu ilk kez oluyordu. Nitekim, çok ta başarılı bir organizasyon yaptı. Az önce hocamız, güzel bir konuşma yaptı ve basının gelecekteki tablosunu çizdi. Buradaki arkadaşlarımızın hepsi internet üzerinden iletişim konusunda uzmanlaştılar. Dünyanın kaderlerini değiştiren sosyal paylaşım araçları da kullanılıyor. Tabi yeni teknolojilerden kaçınmak mümkün değil. Sivil toplum örgütlerinin de önümüzdeki süreçte de rolü çok büyük olacak. Biliyorsunuz şu anda Türkiye’de 7 bölgede bölgesel federasyon örgütlenmesi yapıyoruz. Biz 7 bölgede de federasyonumuzu kurduktan sonra konfederasyon aşamasına geçeceğiz. Bugün bu konfederasyonun akıbetini paylaşacağız. Konfederasyonumuzu nasıl bir yapılanma içerisinde kuracağımızın temellerini Bartın’da atacağız. Bu açıdan Bartın toplantımız çok önemli. Şu anda bizimle birlikte Türkiye’de hareket eden 65 gazete cemiyeti var. Konfederasyonun hangi tarihte kurulacağının kararı da bugün Bartın’da çıkacak. Bu nedenle Bartın toplantımız bizim için çok önemli. Esen Aliş beyi de kutluyorum. Bir gazetenin 90 yılını kutlaması çok önemli. Bartın’ın tarihini yazıyorsunuz. Esen beyle çok görüşme imkanı buluyoruz. Kendisini kutluyorum. Nice 90 yıllara” dedi.

 

 

BİLGİN: İKİNCİ RÜYAM GERÇEK OLUYOR

 

 

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin de “Ben ömrümü, Türkiye’de gazeteci cemiyetlerinin bir araya gelmesi için vermiş bir dostunuzum. Özellikle bir konfederasyon oluşması benim ikinci bir rüyamdır. İnşallah ölmeden bu konfederasyonun kuruluşunu göreceğim. Kabul buyurursanız, size ömrüm yettiğince de yardımcı olmaya hazırım” sözlerine yer verdi.

AŞÇIOĞLU: EN ÖNEMLİ GÜNLERİMDEN BİRİNİ YAŞIYORUM

 

 

Araştırmacı Gazeteci Erkan Aşçıoğlu da, “Bizim yıllarımızda Anadolu basını zayıf, güçsüz yapısı bugün tamamen ortadan kalktı. Bartın basını da öyle. Bartın bugün burada bu toplantıyı düzenleyebiliyorsa, Türkiye’nin sayılı yerlerinden biridir. Bugün buraya gelen meslektaşlarımız da Anadolu basınını güçlü bir yere getireceğinin işaretidir. Bu bakımdan 56 yıllık gazeteci ve yazı hayatımın en önemli günlerinden birini yaşıyorum” dedi. Aşçıoğlu,

Bartın Gazetesi’ndeki anılarını da anlattı ve gazetenin 90. yılına ulaşmasının mutluluğunu yaşadığını söyledi.

 

Belediye Başkanı Cemal Akın, Türkiye Gazeteciler Platformu Genel Başkanı Nuri Kolaylı’ya tel kırma şal takdim etti.

 

 

Törende Bartın Gazetesi’nin 90. yıl anısına tüm katılımcılara Bartın Gazetesi’nin 6 Eylül 1924 tarihli ilk sayısının fotoğrafının yer aldığı tablo hediye edildi.

 

Törene Vali Yardımcısı Şefik Aydın, Belediye Başkanı Cemal Akın, Garnizon Komutanı Deniz Piyade Kıdemli Albay Mehmet Sandıklı, Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Alaattin Karsavuran, Emniyet Müdürü Mehmet Altınok, Bartın Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Firdevs Güneş, siyasi parti temsilcileri ile gazeteciler katıldı.

 

 

İşte katılan Anadolu Basını ve Dernek Başkanları

 

Türkiye Gazeteciler Platformu Genel Başkanı Nuri Kolayl, Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, TSYD Genel Başkanı Naci Arkan, Karadeniz Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Ergün Ata, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık Muhabirleri Derneği başkanı Kenan Macit, Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı Hüsnü Acar, Türkiye Gazeteciler Platformu Genel Koordinatörü Sefa Özdemir, Basın İlan kurum yönetim kurulu üyesi Mustafa Arslan, İGF Genel Başkanı-Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı- Adem ALEMDAR, Şanlıurfa Gazeteciler Cemiyeti Veysel Polat, Mardin Gazeteciler Cemiyeti Mehmet Çelik, Adıyaman Gazeteciler Cemiyeti Zeynel Abidin Kıymaz, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgut Özdemir, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Bşk. Rıza özel, Ordu 19 Eylül Gazeteciler Derneği Başkanı Erdoğan ERİŞEN, Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yaşar Yıldız, Giresun Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bekir Bayram, Çorum Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket Erzen, Kırıkkale Müstakil Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Selci, Gazeteciler Derneği Başkanı-Rize-Mustafa BAYRAK, Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Erkan Yılmaz, Osmaniye Aktif Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Cihangir, Batman Çalışan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ercan Atay, Denizli Gazeteciler Cemiyeti Onursal Balkanı Bülent Öztürk, Karabük Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Karaaslan, Kırşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Emin Turpçu, Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İhsan Tunçoğlu, Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman, Siirt Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Durak, Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Alpaslan Düzgün, Edirne Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Derya Sarıarlı, Kırklareli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Selim Tiran, Balıkesir Büyükşehir Gazeteciler Derneği Emrah Ayyıldız, Muş Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Emrullah Özbay, Artvin Gazeteciler Cemiyeti Tolga Gül, Kahramanmaraş Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, Marmara Gazeteciler Federasyonu Genel Sekreteri Sinan Tunç, Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İsmail Temiz İsmail Temiz, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni, Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Başkanı, Yalova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ayhan Polat, Yozgat Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Hakan Kiracı , Iğdır Gazeteciler ve İletişim Derneği Başkanı Aydın Deniz, Ağrı Gazeteciler Cemiyeti Alaattin Arslan, Elazığ Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Köse Başkanı 1 kişi, Bolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Caner Güngör” katıldı. 


 

 

 



Editör: TE Bilişim