Niğde Üniversitesi  Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nün bilim heyetine destek verdiği Altunhisar Yeşilyurt  Kınık Höyük kazısı 2012 yılı çalışmaları başladı.

 

Niğde’nin Yeşilyurt beldesi sınırları içerisinde bulunan ve bölgede büyük bir ilgi ve destek gören çalışmaları Niğde Valisi Âlim Barut, İtalya’nın Türkiye Büyükelçisi Gianpaolo Scarate ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Alp yerinde inceleyerek bilgi aldılar.

 

Niğde Üniversitesi  Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ekiz’in eş başkanlığını yürüttüğü kazı çalışmalarını ve kazı alanını inceleyen grup çalışmalar hakkında bilgi aldıktan sonra, kazı laboratuarını ve Yeşilyurt Belediyesi’nce tahsis edilen kazı evini de ziyaret ettiler.

İtalyan ve Türk araştırmacılar tarafından yürütülen kazı çalışmalarının başkanlığını yapan İtalya’nın Pavia Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lorenzo d’Alfonso ziyarette kısa bir açıklama yaparak “ABD’nin New York Üniversitesi ISAW Enstitüsü ile Niğde Üniversitesi tarafından bilim heyetine destek verilen kazıya, Niğde Valiliği ve Yeşilyurt Belediyesi de maddi ve manevi açıdan destek olmaktadırlar. Desteklerini esirgemeyen herkese çok teşekkür ediyorum'' dedi.

 

Niğde Üniversitesi  Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ekiz de çalışmalar hakkında bilgi vererek, 2012 yılı Kınık Höyük kazılarının ikinci yılının daha önceki açmalara ilave edilen yeni açmalarla 2011 yılından beri devam ettiğini ve ilk yıllarda yapılan yüzey araştırmaları ile jeo-magnetik ve jeo-radar ölçümleri doğrultusunda tespit edilen alanlar da kazının sürdürüldüğünü söyledi.

 

Farklı alanlarda devam den kazılardan ilkinde Kınık Höyüğünün kuzey yamaçlarındaki yerleşimi çevrelediği düşünülen anıtsal sur duvarlarına ait ilk izlerin devamı ortaya çıkarılmaya çalışılmaktadır. Höyüğün tepe kesiminde ki ikinci alanda ise jeo-manyetik ve jeo-radar ölçümlerinde varlığı görülen anıtsal büyük yapının ortaya çıkarılmasına devam edilirken bu alanın doğusundaki bölümde yapılan kazıda ise yeni duvarlar ortaya çıkarılmaktadır dedi.


Bölgede büyük bir ilgi ve destek gören Kınık Höyük kazı alanı  İtalya’nın Pavia, ABD’nin New York Üniversitesi ISAW Enstitüsü ile Niğde Üniversitesince bilim heyetine destek verilen kazıya, Niğde Valiliği ve Yeşilyurt Belediyesi de maddi ve manevi açıdan destek olmaktadırlar.


İtalyan Büyükelçisi Scarante Niğde'de haberimiz için TIKLAYIN




Editör: TE Bilişim