Büyük bölümü Niğde ili sınırları içerisinde yer alan Aladağlar bölgesindeki ağaçların hastalık nedeniyle çürüyerek ve yıkılarak Ormanlık bölgeleri tehdit altına alıyor.



Aladağlar'da yaptığı araştırmalarla ilgili açıklamalarda bulunan Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serkan Hazar, "Bu bölgedeki ağaçların tahrip olması bizleri üzmektedir. Yetkililerin bu önemli spor merkezi ve çevresindeki ağaçların yok oluşuna kalıcı ve acil çözüm getirmelerini temenni ediyoruz" dedi.


54 Bin 524 hektarlık yüzölçümüne sahip, Aladağlar'ın 1995 yılında Milli Park ilan edildiğini ifade eden Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serkan Hazar, "Milli parkın düşük rakımlı kesimlerinde kızılçam, Karaçam ve göknar toplulukları bulunmaktadır. Ağaç sınırının üzerinde ise kayalar arasında yetişen otsu bitkilerin çoğu gösterişli çiçeklere sahiptir. Milli parkta yaban keçisi, yaban domuzu, kurt, çakal sansar gibi memeliler, yırtıcı ve ötücü kuşlar yaşamaktadır. Buzul Gölleri ve Kapuzbaşı şelaleleri görülmeye değer yerlerdir. Bölge'deki ağaçlar, otsu bitkilerden ökse otunun sarması sonucu tahrip olmaktadır. Kuşların, ökse otu ve polen tohumların yayması sonucu ağaçların tümü tehdit altındadır. Ağaçlar kurumakta ve kendiliğinden devrilmektedir. Konuyla ilgili defalarca çalışma yapılmış ama sonuca ulaşılamamıştır" diye konuştu.


Aladağlar'ın yerli ve yabancı dağcılar tarafından hem zirve hemde birçok özelliği barındırdığına ve tercih edilen bir dağcılık ve kaya tırmanışı merkezi olduğuna söyleyen Doç. Dr. Serkan Hazar; "Toros sıradağlarının en yüksek zirvelerine sahip olan Aladağlar Milli Parkı her yönüyle Türkiye'nin en ilginç yerlerinden biridir. Emli Vadisi'nden başlayıp, Sokullupınar Mevkii ve Yedigöller'i kapsayan doğa yürüyüşü mevcuttur. 3756 metre yükseklikte Demirkazık Dağı'nın zirvesinde güneşin doğuşunu seyretme imkanı bulunmaktadır. Aladağlar Türkiye içinden ve dışından, dağcıların en çok rağbet ettikleri bir yerdir. Fakat bu bölgedeki ağaçların tahrip olması bizleri üzmektedir. Yetkililerin bu önemli spor merkezi ve çevresindeki ağaçların yok oluşuna kalıcı ve acil çözüm getirmelerini temenni ediyoruz" şeklinde konuştu.


Editör: TE Bilişim