CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Akkaya Barajı’ndaki çevre felaketiyle ilgili soru önergesini yanıtlayan Orman ve Su İşleri Bakanı  Veysel Eroğlu, barajın dip çamurunun temizlenmesi için 2 milyon TL harcandığını açıkladı. 

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle Akkaya Barajı’ndaki kirliliği ve çevre felaketi tehdidini gündeme getirdi.  Akkaya Barajının temizlenmesi ve çevre felaketi sorunun alışması için Orman ve Su İşleri Bakanlığının ayırdığı ödenek miktarını soran Ömer Fethi Gürer, çalışmalara ne zaman başlanacağının açıklanmasını istedi. 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise Akkaya Barajının, işletme ve bakım sorumluluğunun Bor Belediyesine ait olduğunu belirterek, “Bakanlığımca hazırlanan Niğde Akkaya Baraj Gölü ve Çevresi İyileştirme Projesi kapsamında 35.000 m3 dip çamuru bertaraf edilmiştir. Baraj gövdesinde irap düzenlemesi yapılmış ve tüm bu çalışmalar için 2.000.000 TL harcama yapılmıştır” dedi.

Koyunlu ve Fertek Köyleri Yerleşim Birimleri Atıksu Toplama Hattı Yapılması maksadıyla Niğde Valiliği ile protokol imzalandığını açıklayan Bakan Eroğlu, “Niğde ili 2. Kademe Evsel Atıksu Arıtma Tesisinin yapılması ile alakalı olarak ise; "Niğde İli Atık su İletim Hattı ve Evsel Atıksu Arıtma Tesisi Yapımı" uygulama projelerinin hazırlanması Bakanlığımca tamamlanmış olup 2017 yılı ek programına teklif edilecektir” şeklinde açıklamada bulundu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de Akkaya Barajı’ndaki tehdidin giderek büyük boyutlara ulaştığını söyledi. Çevreye yaydığı pis kokunun yanısıra, ciddi bir şekilde insanların sağlığını tehdit eden Akkaya Barajı’ndaki kirlilikle ilgili olarak bugüne kadar sadece dip çamuru bertarafının yapılmış olmasının düşündürücü olduğunu vurgulayan Gürer, “2 milyon TL harcanarak dip çamurunun bertaraf edilmesi kalıcı bir çözüm değildir. Zaten temizlendikten sonra yeniden dip çamuru oluştuğu söylenmektedir. On binlerce insanın sağlığını tehdit eden Akkaya Barajıyla ilgili olarak daha kalıcı önlemler alınmalıdır.” dedi.

BOR BELEDİYESİ'NE 800 BİN LİRA BORÇ ÇIKARTILMIŞTI


Sözü edilen temizlik parası  kaynağı  ise çok ilginç, Akkaya Barajı 2012 yılında  DSİ tarafından temizleme çalışmaları başlamıştı. (İlgili haber burada tıklayın) Bu yarım kalan temizliğin faturası Niğde Belediyesi yerine Bor Belediyesine kesilmişti. (Bunu da haber yapmıştık tıklayın) Bor Belediyesi ise uzun zamandır bu ödemenin iptal edilmesi için uğraşıyor. 
 

Editör: TE Bilişim