1974 yılında Bor tarım havzasını sulama amaçlı olarak hizmete giren baraj, bugüne kadar gelmiş-geçmiş yerel yöneticilerimizin öngörüsüzlüğü ve beceriksizliği yüzünden maalesef  el dokunulamaz, sürekli bakteri üreten, gelecek nesilleri tehdit eden bir noktaya ulaşmıştır. Tabanı evsel ve sanayi atıkları yüzünden ağır metallerle dolu, yeşile bürünmüş rengi, oksijensiz kaldığından ötürü canlı yaşayamaz hali ve de sadece bir tek çeşit kalmış kuş türüyle baş başa bırakılmıştır. Sonunda da olan oldu ve Bor’da Ağustos ortasında mutfaklardaki doğalgaz alarmlarını devreye sokacak kadar yoğun bir koku sardı memleketi…
 
Konuyu milletvekillerine iletip sorunun nerede olduğunu tesbit edelim ve çözüme yönelik bir çaba sarfedelim dedik ve sağolsunlar sayın Kavaklıoğlu ve Selvi  kırmadılar bizi. İlgili kurum amirlerini ve ilgili çevreleri davet edip barajda durumu anlamaya çalıştık. Sayın milletvekilleri, Niğde Üniversitesi Rektörü, Niğde ve Bor Belediye Başkanları, Niğde Çevre Müdürü ve ilgili teknik kadro barajda incelemelerde bulunduk. Olayı fotoğrafladık ve çevreye duyarlı arkadaşlarımızın da katılımıyla ‘Akkaya Barajı Temiz Çevre Platformu’ adı altında örgütlenip bir basın açıklamasıyla durumu  Niğde kamuoyuna aktardık.
 
Bu gerçekler orta yerdeyken neredeyse baraj suyunun içilebileceğini iddia eden bir Çevre İl Müdürü, göreve geldiğinden beri arıtmayı çalıştırarak sorunu hallettiğini iddia eden bir Niğde Belediye başkanı, basın ve kamuoyu baskısından kurtulmak, ayrıca görev savuşturmak için  ’En azından ne yapılabiliri öğrenelim’ diyen bir vali ile karşı karşıyayız. Gerçekten son derece üzüntü verici bir durum değil midir?…
 
Geçtiğimiz yıl 10 Şubat tarihli Üniversitenin Baraj ile ilgili yaptığı çalıştay da meselenin ciddiyeti ortaya konulmuş acil önlem alınması belirtilmişken hiçbir kurum/kuruluşun kılını kıpırdatmadan günümüze kadar gelmeleri yukarıdaki yazdıklarımızın ne kadar haklı olduğunu göstermektedir.
 
Bildiğimiz /okuduğumuz kadarıyla milyarlarca lira para harcayarak Köpek Barınağı (Konuya itirazımız yok yapılmalıdır) yapacaksınız. Böyle bir konuda gösterdiğiniz duyarlılığı Barajın arıtılması yada temizlenmesinde göstermeyeceksiniz!… Olmaz böyle bir şey. Böyle bir durumda bende konuyu Niğde’de ve Bor’da yaşayan hemşerilerime havale ederim…
 
Bereket versin son dönemde seçilen üç sayın milletvekili Alparslan Kavaklıoğlu, Ömer Selvi ve Doğan Şafak’ın konuya gösterdiği duyarlı davranış biraz olsun rahatlattı bizleri. Dahası uzun yıllar Niğde Üniversitesinde hocalık yapan şimdilerde mecliste Ankara milletvekili olarak siyaset yapan Prof. Dr. Özcan Yeniçeri de konuya dahil olacağını ve katkı vereceğini beyan etmiştir.
 
Milletvekillerimizin iyi niyetle olayın çözümüne katkı vereceklerine ve kesin çözüm yolunda araştırmalara başladıklarını biliyor olmamıza karşın platform olarak bizler Niğde ve Bor kamuoyunu bilgilendirmek için 10 bin adet broşür bastırarak dağıtımına başladık. Ayrıca en kısa zamanda da 20 bin hedefli bir imza kampanyasına başlayacağız. Bilinsin ki Bor Akkaya Barajında kesin çözüme kadar mücadelemiz her platformda devam edecektir.
 
NOT: Ağustos ayı içerisinde koku olayının hemen akabinde Üniversitemiz Barajla ilgili yeni bir çalışmayı rapor haline getirmiş ancak biz henüz ulaşamadık. Sayın rektörümüzle görüştükten sonra o raporu da yayınlayacağız.
 
Bu vesile ile idrak etmekte olduğumuz Ramazan ve 30 Ağustos Zafer bayramlarını kutluyor, sağlık, mutluluk ve huzurlara vesile olmasını temenni ediyorum. Saygılarımla.
 
30 Ağustos Salı, Bor