“Milli Kimlik ve Dil” temasıyla çevrim içi olarak gerçekleştirilen etkinliğe, Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, Kazak Kızlar Pedagoji Milli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Erkin Jumankulova, Bakü Avrasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Nigar Hüseynova, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hikmet Koraş ve çok sayıda davetli katıldı.

8. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hikmet Koraş’ın açılış konuşması ile başladı. Prof. Dr. Hikmet Koraş sempozyumu pandemi koşulları dolayısıyla çevrim içi olarak yapmak durumunda olduklarını ifade ederek başladığı konuşmasında, Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar’ın teklifi ile sempozyumda her yıl bir tema belirlendiğini ve bu tema etrafında yoğunlaşan bilim insanlarının önemli bir birikim oluşturduklarını belirtti. Prof. Dr. Hikmet Koraş bu yılın temasının ise “Milli Kimlik ve Dil” olduğunu sözlerine ekledi.

Sempozyumda 11 farklı ükeden 235 bildirinin kabul edildiğini aktaran Prof. Dr. Hikmet Koraş açıklamalarını, sempozyuma ilgi gösteren ve sempozyumda emeği geçen herkese teşekkür ederek noktaladı.

Bakü Avrasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Nigar Hüseynova ise sempozyumun açılışındaki konuşmasına, “Artık bir gelenek haline gelen Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu, Türk halklarının manevi yaşamının entegrasyonuna katkıda bulunmuş ve Türk dünyası bilim adamları arasındaki yakın işbirliğinin, karşılıklı anlayışın ve deneyim alışverişinin derinleştirilmesi için gerekli bir platform haline gelmiştir” ifadeleri ile başladı.

Av sezonu kapandı Av sezonu kapandı

Azerbaycan için 2020 yılının bir zafer yılı olduğunu sözlerinde aktaran Doç. Dr. Nigar Hüseynova, “Tarihimizin böylesine zor ve şanlı günlerinde Türk dünyasının tanınmış siyasi şahsiyetleri, önde gelen bilim adamları ve yazarları desteklerini göstermişlerdir. Bilhassa savaşın ilk gününden itibaren kardeş Türkiye Cumhuriyeti'nin Azerbaycan'a verdiği siyasi ve manevi destek her Azerbaycan vatandaşını gururlandırmıştır” dedi.

Türk dünyasını temsil eden ulusal kurumların, ortaklaşa atacakları her adımın Türk Dünyasının ortak hedefine bizleri bir adım daha yaklaştıracağını düşündüğünü ifade eden Doç. Dr. Nigar Hüseynova açıklamalarını, “Sempozyumun her yıl genişlemesi, zenginleşmesi ve katılımcı sayısının artması doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Her bilim insanına ve aydına bu yolda başarılar dilerim” sözleri ile sonlandırdı.

Kazak Kızlar Pedagoji Milli Üniversitesi adına programa Rektör Yardımcısı Erkin Jumankulova katılarak bir tebrik mesajı iletti. Rektör Yardımcısı Erkin Jumankulova mesajında geleneksel hale gelen Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumunun, sadece bilim alanında değil kültürel boyutta da büyük önem ifade ettiğini belirtti. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu sayesinde daha iyi noktalara ulaşan Türk Dünyası Üniversiteleri arasındaki iş birliğinin bundan sonra da devam etmesini ve gelişmesini dileyen Rektör Yardımcısı Erkin Jumankulova, sempozyumun oluşmasında ve devam ettirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, başarılı bir sempozyum temenni etti.

Sempozyum açılışındaki son konuşmayı Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar yaptı. Üniversitelerimiz ve sempozyumların düzenli katılımcıları arasındaki mevcut bağı korumak için salgın koşulları altında dahi sempozyumu gerçekleştirdiklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, “Kesintisiz bir şekilde 8 sempozyumu her yıl bir başka ülkede uluslararası niteliğini koruyarak gerçekleştirmiş olmak büyük bir başarıdır. Bu başarıda paydaş üniversitelerimizin Rektörlerinin iradesi ve siz değerli katılımcıların desteği de yine çok önemlidir” ifadeleri ile açıklamalarını sürdürdü.

Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumunun bir marka olduğunu ve derdi Türk dünyası olan akademisyenlerin bir araya geldiği uluslararası bir platform haline geldiğini ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, ilk sempozyum için belirlenen çağrı konularının bugün hala güncelliğini koruyor olmasının, karşı karşıya bulunduğumuz meydan okumalarının konjonktürel olmadığını ve yüzleşmemiz gerektiğini ortaya koyduğunu sözlerine ekledi.

Küresel güç mücadelesinin merkezinde yer alan Türk devletlerinin ve topluluklarının menfaatlerini ortaklaştırarak birliği ve beraberliği koruması ve dayanışmasını çeşitlendirerek derinleştirmesi bir yandan bölgesel barış ve ülke ile toplulukların refahını olumlu bir şekilde etkilerken diğer yandan da dünya barışına katkıda bulunacaktır” diyen Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar, “İşte tam bu noktada ülkelerin bloklar ve ittifaklar halinde hareket ettiğini görüyoruz. Türk dünyasının birlik ve beraberliği, ülkelerimize ve bölgemize yönelik dış müdahalelere karşı ortak bir duruşun ortaya konulmasına katkıda bulunacak ve ayrıca tarihte Türk Topluluklarına karşı işlenen zulüm, katliam ve kültürel soykırımların tekrar etmemesi için bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır” sözleri ile Türk Dünyası üyelerinin birlik ve beraberliklerinin neden bu kadar önemli olduğunu da açıklamış oldu.

Türk dünyasının, bilgi üreten ve ürettiği bilgiyi ürüne dönüştüren önemli bir aktör olması için çabaladıklarını aktaran Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, Türk Dünyası coğrafyasını, enerjinin, kıymetli madenlerin, doğal zenginliklerin ve güzelliklerin merkezi olarak tanımladı. Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar açıklamalarını başarılı bir sempozyum dileyerek noktaladı.

Açılış konuşmalarının ardından, 8. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu, “Milli Kimlik ve Dil” paneli ile devam etti. Üniversite Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Çınar’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin “Dilimiz Kimliğimizdir” başlıklı konuşmasını, Michigan Eyalet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Timur Kocaoğlu “Türk Topluluklarında Dil ve Ulusal Kimlik Politikaları” başlıklı konuşmasını, Üniversitenin Türk Dünyası Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hikmet Koraş ise “Dil ve Kimlik Verilip Yok Edilen Topluluklar” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi.

Toplam 25 oturum ile “Kökümüz Bir Türküz” adlı konserin de yer aldığı ve 5 Haziran 2021 Cumartesi gününe kadar devam edecek olan 8. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumunda, Dil, Edebiyat ve Tarih alanlarında, “Türk Lehçeleri ve Edebiyatları - Karşılaştırmalı Çalışmalar”, “Türk ve Dünya Edebiyatlarının İlişkisi ve Etkileşimi, “Avrasya Devletleri ve Toplulukları Tarihi”, ve “Avrasya’nın Tarihi Değerleri-Arkeoloji” konularında, Eğitim, Kültür, Sanat ve İletişim alanlarında, “Bölgede Eğitimde Yenilikçi Yaklaşımlar ve Uygulamalar”, “Avrasya’da Kültürlerarası İlişkiler”, “Türk Topluluklarında Halk Bilim Çalışmaları”, “Türk Dünyasında Müzik, Güzel Sanatlar ve Sanat Tarihi” ve “Türk Dünyasında ve Modern Toplumlarda Medya ve İletişim” konularında, Bölgesel Sorunlar ve Uluslararası İlişkiler alanında, “Avrasya’da Bölgesel Sorunlar ve Çözümler”, “Bölge Devletleri ve Topluluklarının Siyasi İlişkileri”, “Türk Dünyası ve Uluslararası Politika” ve “Avrasya’da Enerji” başlıklarında, İşletme ve Ekonomi alanlarında, “Türk Dünyasında Ekonomik Sorunlar”, “Avrasya’da Ekonomik İlişkiler, İşbirliği ve Bütünleşme”, “Türk Cumhuriyetlerinde Para ve Maliye Politikaları”, “Türk Dünyasında İktisat Tarihi”, “Türk Cumhuriyetlerinde İşletmecilik ve Yönetim Anlayışı” ve “Türk Cumhuriyetlerinde Kobiler ve Girişimcilik” başlıkları ile “Türk Dünyasında Din, Felsefe ve Hukuk”, “Türk Dünyasında Sosyolojik Sorunlar ve Çözümler”, “Türk Dünyası Coğrafyası ve Coğrafya Çalışmaları”, “Bölge Turizmi ve Uygulamaları” ve “Türk Dünyasında Kadın Çalışmaları” gibi konularda sunumlar gerçekleştirilecek.

Editör: TE Bilişim