Profesyonel ve öğrenci olmak üzere iki ayrı kategoride yapılacak olan ve bu yılki teması “Türk Kültürü ve Türk’ün Dünyaya Bakış Açısı” olarak belirlenen 6. Türk Dünyası Belgesel Film Festivalinde dereceye giren belgeseller “Dilde Birlik 9 Ülke 9 Şehir 1 Festival” sloganı ile dokuz farklı ülkede gösterilecek.

Festival ile ilgili açıklamalarda bulunan Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu ve Festival Tertip Komitesi Başkanı Menderes Demir “Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu’nun öncülüğünde devlet kuruluşları, üniversiteler, meslek örgütlerinin proje ortaklığı ve destekleri ile Türk Dünyası Belgesel Film Festivali ve Yarışmasının 6.’sı gerçekleştiriliyor, Türk Dünyası 2021 yılı belgeselini seçiyor. Profesyonel ve öğrenci kategorilerinde gerçekleştirecek Festival ve Yarışmasına müracaatlar devam etmekte olup; son Müracaat tarihi 30 Ağustos 2021’dir” dedi.

Bor Muhtarlarına  112 anlatıldı Bor Muhtarlarına 112 anlatıldı

Menderes Demir açıklamalarını “Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu olarak dünyanın en eski ve yaygın kültür miraslarından birini Türk kültürünün temsil ettiğini düşünüyoruz. Türk kültürünü gelecek kuşaklara aktarmak ve bu mirası yaşatmak önemli sorumluluklarımızdan birisidir. Türk kültürünün profesyoneller ve genç nesiller tarafından belgelenmesi/tanınması her geçen gün değişen ve dönüşen dünyada iz bırakmak açısından önem taşımaktadır. Bu maksatla Türk Dünyası Belgesel Film Festivali ve Yarışmasını gerçekleştiriyoruz” sözleri ile sürdürdü.

“Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Macaristan ve Makedonya başta olmak üzere özerk Türk Cumhuriyetleri ve akraba topluluklarının katılımı ile gerçekleşecek olan 6. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali ve Belgesel Film Yarışmasının, 2 Ekim 2021 tarihinde Türkiye’de Gala Ödül Törenini ve Gösterimlerini yapıp, 6 Türk Cumhuriyeti ve 3 Türk bölgesinde, derece alan filmlerin gösterimini gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz” diyen Menderes Demir açıklamalarının devamında “Proje ortaklarımız; Türkiye’den İstanbul, Niğde Ömer Halisdemir, Gümüşhane, Osmaniye Korkut Ata, Karabük ve Yozgat Bozok Üniversiteleri; Azerbaycan’dan Bakü Devlet, Azerbaycan Medeniyet ve İnce Sanat, Kazakistan’dan Kazak Milli Al Farabi, Kırgızistan’dan Kırgızistan-Türkiye Manas, Makedonya’dan Amerikan Fon, KKTC’den Yakın Doğu üniversiteleri, Özbekistan Taşkent Devlet Medeniyet ve Sanat Enstitüsü ile Kazakistan Jürganov Kültür Sanat Akademisi’dir” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Türk Dünyası Belediyeler Birliği, Yunus Emre Enstitüsü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültür A.Ş’nin proje destekçisi olduğu festivalde Türk Dünyası Kültür Sanat ve Sinema Vakfı, SE-SAM, FİLM-SAN Vakfı, Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı, Anadolu Spor Gazetecileri Derneği Azerbaycan Matbuat Şurası ve Kırgızistan Han Tangrı Vakfı katkı sağlayan sivil toplum örgütleri ve yayın kuruluşları olarak yer alıyor.

Festival ayrıca, TRT Avaz TV, Türkmeneli TV, Kırgızistan-ASİA TV, Kazakistan EL ARNA TV, KKTC Bayrak Radyo TV, Genç TV, Türkiye-Mercan TV, Aksu TV, Fırat TV ve BRTV’nin yayın desteği ile gerçekleştirilecek.

Festivalle ilgili Geniş bilgi www.turkbelgesel.com sitesinde mevcut olup müracaatlar [email protected] adresi üzerinden yapılabilecek.

Editör: TE Bilişim