Atatürk'ün Niğde gelişinin 84. Yıldönümü Niğde'de çeşitli etkinlikler kutlanacak. Niğde'de saat 11;00'da çelenk sunumu ile başlayacak etkinlik. Meydanda Belediye Başkanı Rıfat Özkan'ın konuşması ile devam edecek. Buradan İl Kültür Müdürlüğüne gidilerek sergi açılışı gerçekleştirilecek. 

Niğde Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti her yıl 5 Şubat günü program yapıyor. Bu yılda gerçekleşecek programda  Niğde'nin En'lerine başarı belgesi ve plaket verilecek. Program akşam 19:00'da...

İSTANBUL NİĞDE KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ BİR MESAJ YAYINLADI

Dernek Yönetim Kurulu mesajında;  Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ ün memleketimiz Niğde’ ye gelişinin 84. yılını “Benim Niğde’ye karşı alakam büyüktür. Niğde, milli zaferin kazanılmasında en büyük dayanaklarımızdan biridir.” sözlerini tekrar hatırlamamız ve anlamını özümsememiz gerekmektedir.

Dedelerimiz, ninelerimiz, kadınıyla, erkeğiyle ezelden beridir vatanımıza hizmet etmektedir. Kimi zaman Çanakkale Zaferinde Seyit Onbaşı ile birlikte 276 kiloluk top mermisini birlikte kaldıran Niğdeli Ali, kimi zaman vatanın birliği bütünlüğü için en ufak tereddüt etmeden vazifesini yapan Ömer Halisdemir olmuştur. Ülkeminizin hemen hemen her vilayetinde bir çok önemli mevkide hemşerilerimiz görev yapmaktadır. Büyüklerimizin bu özverilerine günümüz teknolojisinin, yeniliklerini katarak çok daha ilerletmek ve eski başarılara yenilerini katmamız gerekmektedir.... Bu vesile ile gerek Afrin'de gerekse Hakkari Çukurca ilçesinde meydana gelen hain terör olayı sonucu şehitlerimize rahmet ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz. " denildi.

******

Ömer Fethi Gürer; “5 Şubat Niğde’nin Onur Günüdür.”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Atatürk’ün Niğde’ye gelişinin 84. Yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, 5 Şubat tarihinin; Milli Mücadele döneminden bu yana Atatürk’e ve O’nun ilke ve devrimlerine  olan bağlılıklarını her zaman gösteren Niğdeliler için bir onur günü olduğunu söyledi. 

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 5 Şubat 1934 tarihinde Niğde’yi onurlandırdığını anımsatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “5 Şubat 1934 tarihinde büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, Niğde’ye resmi ziyaret gerçekleştirmiştir. Niğdeliler Atatürk’ü coşku ile karşılamışlardır. Atatürk’ün, Niğde’ye Milli Mücadele sürecinde de gizlice geldiği bilinmektedir. Ayrıca Büyük Önder’in vefatından bir yıl önce, 1937 yılında Konya ziyaretinin ardından Niğde’de kısa bir mola verdiği ve tren istasyonunda 9 dakika kaldığı çeşitli kaynaklarda ifade edilmektedir” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 1980 yılından itibaren Vali Bedri Hazlıoğlu döneminden başlayarak günümüze kadar her yıl 5 Şubat tarihinde “Atatürk’ün Niğde’ye gelişinin Yıldönümü” olarak çeşitli etkinliklerle Büyük Önder’in anıldığını ifade etti. 

Atatürk’ün Niğde’ye gerçekleştirdiği resmi ziyaretiyle ilgili sürecin 14 Ekim 1924 tarihinde başladığını belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “O gün,  Eşi Latife Hanım’la birlikte Kayseri’de iken Vali Asım Bey başkanlığındaki Niğde heyeti, Kayseri’ye giderek, kendilerini Niğde’ye davet ettiklerinde, Atatürk, Niğde heyetine, ‘Size söz veriyorum, Niğde’ye geleceğim ve aranızda bir gece kalacağım. Yalnız biz elli günden beri seyahatteyiz, merkez-i hükümetten çok uzak kaldık. Bu defa bizi affedin, bilahare geleceğiz. Benim Niğde’ye karşı alakam büyüktür. Niğdelileri her zaman sevmişimdir’ demiştir. 5 Şubat 1934 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk, Niğde’ye resmi ziyaret gerçekleştirerek sözünü yerine getirmiştir. O gün Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, Niğde’de büyük bir coşkuyla karşılanmıştır” diye konuştu. 

Karşılama heyetinde, Niğde Valisi Ziya Tekeli, Dr. Hüseyin Ülkü, Niğde Milletvekilleri Halit Mengi ve Mustafa Soylu, coşkulu bir kalabalığın yer aldığını belirten Ömer Fethi Gürer, “Mustafa Kemal Atatürk, Niğde Garı’nda dinlendikten sonra İstasyon Caddesi’nden halkın sevgi gösterileri arasında Halkevine gelmiş ve buradaki konuşmasında, (Milletimizin yüksek karakterini, yorulmaz çalışkanlığın, fıtri zekâsını, güzel sanatlara ilgisini, ilme bağlılığını ve milli birlik duygusunu mütemadiyen ve her türlü vesile ve tedbirle besleyerek inkişaf ettirmek lazımdır, işte bunlar milli kültürümüzdür. Bu da halkevlerinde gelişecektir) diyerek, halkevlerinin önemine dikkat çekmiştir. Büyük Önder’in o akşam Niğde’de zeybek oynadığı ve neşeli olduğu da çeşitli kaynaklarda ifade edilmektedir. Atatürk, Niğde ziyaretinde, Vali Ziya Tekeli’nde ilin tarım ve meyvecilikteki durumu ve bölgedeki göçmenlerin konumuyla ilgili bilgi almıştır. Milletvekili Halit Mengi de Çiftehan kaplıcalarıyla ilgili bilgi verdikten sonra Mustafa Kemal Atatürk, yerinde gördüğü kaplıcaların değerlendirilmesi için talimat vermiştir” şeklinde konuştu. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Mücadele döneminde Ulukışla-Pozantı hattında adeta destan yazarak, düşmanın bu hattan öteye geçmesine izin vermediğini hatırlattı ve yurtsever Niğdelilerin, vatan müdafaasında her zaman ön saflarda yer alarak kahramanlık destanları yazdığını söyledi. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “5 Şubat tarihi, Milli mücadele döneminde de öncesinde ve sonrasında da cepheden cepheye koşan, vatanı milleti için gözünü kırpmadan, seve seve canını vermeye hazır olan, Atatürk’e ve O’nun ilke ve devrimlerine her zaman bağlılıklarını gösteren Niğdeliler için bir onur günüdür” dedi.

​ 

Editör: TE Bilişim