Niğde İl Özel İdaresi Toprak ve Su Tahlil Laboratuvarında 2015 yılı içerisinde yaklaşık 3 bin civarında toprak analizi yapıldığı bildirildi. 

Çiftçinin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri yetiştirdiği mahsul için hangi gübrenin ne zaman, nasıl ve ne kadar kullanılacağına ilişkin durumlardır.

Çiftçi bu sorunlara cevap bulmak için toprak analizi yaptırmak zorundadır. Her zaman çiftçinin yanında olan Niğde İl Özel İdaresi Toprak ve Su Tahlil Laboratuvarı çiftçilere bu konuda yardımcı oluyor.

Niğde İl Özel İdaresi bünyesinde faaliyette bulunan Toprak ve Su Tahlil Laboratuvarının ağırlıklı olarak Niğde çiftçisine ve bu bölgede yaşayan vatandaşlara toprak ve sulama suyu analizi ve amacı konusunda hizmet verildiği kaydedildi.

Çiftçinin En Büyük Sorunu

Toprak ve Su Tahlil Laboratuvarı yetkililerinden yapılan açıklamada: “Toprak analizlerinin amacı, toprakta mevcut bitki besin maddelerinin miktarının tespit etmek ve bitki yetiştirmeyi etkileyebilecek tuz, pH, kireç ve bünye , Potasyum , Fosfor , organik madde gibi toprak özelliklerini belirlemektir. Ayrıca yetiştirilecek mahsule göre hangi gübreden hangi zamanda ne kadar verilmesi gerektiği, tarla veya bahçeye uygun bitki çeşitlerini de belirlenmesi esasına dayanır. Çiftçinin karşılaştığı en büyük sorunlardan biride yetiştirdiği mahsul için hangi gübrenin ne zaman, nasıl ve ne kadar kullanılacağına ilişkin durumlardır. Çiftçi bu sorunlara cevap bulmak için toprak analizi yaptırmak zorundadır. Etkili bir verim elde etmek için ürünün isteği olan gübreyi uygun miktarda , uygun zamanda ve şekilde toprağa uygulamak ile yapılabilir” denildi.

“Toprak analizlerini yaptırmadan toprağa gübre uygulanırsa, bitkinin ihtiyacından daha az gübre kullanılabilir” diyen yetkililer: “ Bu durumda bitkiler yeterince beslenemediklerinden iyi gelişemezler ve ürün azalır. Bitkinin ihtiyacından daha fazla gübre kullanılması ise hem gereksiz kaynak israfına hem de toprak ve bitkide olumsuz sonuçlara yol açar. Kuralına uygun şekilde çiftçi tarafından bahçesinden ve tarlasından alınan toprak numunesi analize hazır hale getirilmek için öncelikle kurumaya bırakılır. Kuruyan toprak numunesi daha sonra 2 mm’lik eleklerden geçirilerek analize alınır. Standart verimlilik analizleri olan; tuz, pH, kireç ve bünye , Potasyum , Fosfor , organik madde tayini yapılır ve rapor halinde çiftçiye sunulur” ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilişim