İçişleri Bakanlığının 18.11.2019 tarihli genelgesi kapsamında, Niğde merkez, ilçe ve köylerinde kış mevsimi süresince olumsuz hava şartlarıyla (kar yağışı, buzlanma, sis, heyelan vb.) mücadelede alınacak tedbirlerle ilgili konular görüşülmek üzere Vali Yılmaz Şimşek başkanlığında ilgili kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılımı ile 2019- 2020 yılı kış tedbirleri toplantısı yapıldı.

Vali Yılmaz Şimşek’in başkanlığında Niğde Valiliği Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Vali Yardımcısı Cemil Kılınç, İl Emniyet Müdürü Salim Cebeloğlu, Kaymakamlar ile ilgili kurum müdür ve temsilcileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Valimiz Sayın Yılmaz Şimşek, ilimizin kış mevsimine hazırlıklı olarak girmesi için her kurumun üzerine düşen görevi titizlikle yapmasını istedi.

Kış aylarında, olumsuz hava koşullarından kaynaklı ulaşım ve eğitimde yaşanabilecek aksaklıklara değinen Vali Yılmaz Şimşek,” bu aksaklıkların önüne geçmek için alınacak tedbirlerin, öğrencilerimiz başta olmak üzere tüm vatandaşlarımızın can güvenliğinin sağlanması ve eğitim hizmetlerinin aksamadan devam etmesi için oldukça önemli olduğunu kaydetti.

Vali Yılmaz Şimşek’in konuşmasının ardından kış ayları süresince günlük yaşamı olumsuz yönde etkileyecek hava koşullarında, şehirlerarası, şehir içi ve köy yollarının trafiğe açık bulundurulması ve güvenli trafik akışının sağlanması için, ilgili kurumların alacağı tedbir, görev ve sorumluluklar belirlenerek alınacak tedbirler görüşülerek karara bağlandı.

Toplantıda alınan kararlara göre; İlimizde kış mevsiminde karayolu ulaşımında yaşanacak hava ve yol koşulları dikkate alınacak, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin korunması ile huzur ve güven içerisinde seyahat edebilmelerini temin edebilmek amacı ile aşağıdaki tedbirlerin ilgili kurum ve kuruluşlarca yerine getirilmesi sağlanacaktır.

1) İllerde valilerin, İlçelerde Kaymakamların başkanlığında, trafikle ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla kış mevsimi süresince alınması gereken tedbirler planlanarak uygulamaya konulacaktır.

2) Birden fazla ilin sorumluluğunda olan Nevşehir-Kayseri-Adana-Konya-Aksaray karayolu güzergâhları ve geçitlerinde; Yoğun kar yağışı, buzlanma, çığ ve heyelan gibi durumlarda, iller arasında koordinasyon Valilikler kanalıyla sağlanacak (Bakanlığa bilgi verilecek), karayolu elverişli hale gelinceye kadar bu güzergahları kullanacak olan taşıtlar uygun yerlerde (Konaklama tesisleri, bölge trafik denetleme istasyon amirlikleri, kamu kurum ve kuruluşlara ait tesisler vb.) bekletilecek, bu süre içerisinde otobüslerin terminallerden çıkış yapmalarına izin verilmeyecek, Ayrıca Karayolları 64. Şube Şefliği, İl Özel İdaresi ve Belediyelerimiz kendi görev alanlarına giren konularda gerekli ilave tedbirler alınarak uygulamaya koyacaklardır.

4) Karayollarında şiddetli hava akımına bağlı sis, kar sürgünü, gizli buzlanma vb. olumsuzlukların yaşandığı karayolu kesimlerine gelinmeden önce, özellikle yüksek ve ağır taşıt sürücüleri durdurularak, megafonla veya led ekranlı panel cihazı bulunan Emniyet Müdürlüğüne ait ekip otolarıyla, otoyollarda ise Otoyol Bakım ve İşletme Şefliği tarafından büyük led ekranlı panel cihazlar tarafından; ‘görüş mesafesinin azaldığı, takip mesafesini artırmaları, şerit izleme kurallarına uymaları, sis farlarını kullanmaları, yavaş ve dikkatli seyretmeleri, gündüzleri de yakını gösteren ışıklarını yakmaları’ konusunda uyarılacaktır.

5) Köprü ve yol eğiminin farklılaştığı yol kesimleri ile yağmur ve kar sularını karayolundan hızla tahliye etmek amacıyla yapılan ve ‘sanat yapıları’ olarak adlandırılan menfez, mazgal, rögarların kapanma olasılığı olan yerler belediye başkanlığı, karayolları 64. şube şefliği, otoyol bakım ve işletme şefliği, il özel idaresi, il tarım ve orman müdürlüğü tarafından önceden tespit edilerek alınacak tedbirler planlanarak uygulamaya konulacaktır.

6) Ağır tonajlı taşıtlarda, yük üzerine branda gibi gereçlerle kapatmayan sürücüler hakkında karayolları trafik kanununun 65 inci maddesi ile karayolları trafik yönetmeliğinin 128 inci ve devamı maddeleri gereğince il emniyet müdürlüğü ve il jandarma komutanlığı tarafından yasal işlem uygulanacaktır. Ayrıca Karayollarının bu konuda gerek otoyol olsun ve gerekse diğer bağlı yollarında kamera ile tespitleri var ise işlem yapılmak üzere İl Emniyet Müdürlüğü veya il jandarma komutanlığına gönderileceklerdir.

7) Karayolu üzerindeki dinlenme tesis işletmecileri/yöneticileri ile koordinasyon kurularak tesiste bulunan iletişim araçları vasıtasıyla sürücülerin; hava, yol ve trafik şartları konusunda bilgilendirilmesi sağlanacaktır. Bu koordinasyon ve bilgilendirmenin karayollarının bakım ve işletiminden sorumlu karayolları 64. şube şefliği ile otoyol bakım ve işletme şefliği tarafından yerine getirilecektir.

8) Yerleşim yeri dışındaki karayollarında mahsur kalan sürücü ve yolcuların mağduriyet yaşamamaları amacıyla, yerel yönetimlerce imkanlar dahilinde her türlü yardımın ulaştırılması, gerektiğinde kamu kurum ve kuruluşlarımıza ait tesislerden istifade etmeleri sağlanacaktır. Bölgemiz dahilinde konu ile ilgili olarak karayolları 64. Şube şefliği, otoyol bakım ve işletme şefliği ile il özel idaresi tarafından gerekli tedbirler alınacaktır.

9) 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa ‘Kış lastiği kullanma zorunluluğu’ başlıklı 65/A maddesi eklenmiş olup, idari para cezaları bu maddeye göre düzenlenecek, terminal/otogar giriş ve çıkışları başta olmak üzere, mevzuatta belirtilen ve Valiliklerce karar alınan araçlar, yapılan tüm kontrollerde ‘KIŞ ASTİĞİ’ bakımından da denetlenecektir.

İl sınırları içerisinde yolcu ve eşya taşımacılığında kullanılan taşıtlarda her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde kış lastiği uygulanması zorunlu kılınmıştır. Ek olarak basın yayın kuruluşları tarafından kış lastiği ile ilgili basın bültenin ilimiz dahilinde duyurulması il basın ve halkla ilişkiler müdürlüğü tarafından sağlanacaktır.

10) Yoğun kar yağışı, buzlanma, çığ, heyelan nedeniyle yolun trafiğe kapandığı durumlarda; İl ve İlçe merkezleri ile dinlenme tesislerinde bulunan taşıtların karayollarına çıkışlarına müsaade edilmeyecek, karayolu trafiğe açılıncaya kadar, araçlar uygun yerlerde (konaklama tesisleri, bölge trafik denetleme istasyon amirlikleri, kamu kurum ve kuruluşlarına ait tesisler vb.) bekletilecektir.

Konunun takibini İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı İle Karayolları 64.Şube Şefliği, Otoyol Bakım Ve İşletme Şefliği, İl Özel İdaresi tarafından yerine getirilecektir.

11) Şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımada kullanılan taşıtlarda, her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanma zorunluluğuna uyulacaktır. Konunun takibini İL Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı yapacaktır.

Editör: TE Bilişim