Niğde’nin Ulukışla ilçesine bağlı Maden Köyü ve Alihoca Köyü arasındaki Bin 500 metre yükseklikteki kayalılarda yer alan Yazıtlı Kayanın replikası yapılarak Niğde Müze Müdürlüğüne getirildi.

Müze Müdürlüğü önüne getirilerek montajlanan Kaya Yazıtı düzenlenen törenle açıldı. Yaklaşık 2 bin 800 yıl önce kayaya yazılan yazılarda Bu bölgelerde altın ve gümüş madenleri bakımında zengin olduğu ve burada ticfaretin yapıldığını gösteren yazıtın replikası kurdele kesiminin ardından ziyarete açıldı.

Açılış Programına Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, AK Parti Niğde Milletvekilleri Yavuz Ergun, Selim Gültekin, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, İl Kültür ve Turizm Müdürü Vekili İsmail Tecimer, Niğde Müze Müdürü ve personeller katıldı.

Açılışta konuşan Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, ‘Geçen yıl yine müzemize bir eser kazandırmıştık. Niğde sınırları içerisinde bulunan göllü dağda 84 yıl önce çıkartılan ancak Kayseri müzesinde sergilenen Göllü Dağ aslanını İlimizin müzesine kazandırmıştık. Bugün bir eseri daha ilimiz müzesine daha kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Müdür beyinde ifade ettiği gibi bu eser Bolkar Maden yazıtı adını taşıyor. Yaklaşık 2 bin 800 yıllık geçmiş Hitit dönemine ait bir eser. Bu eser Ulukışla ilçesi Maden köyü ile Ali Hoca Köyü yakınlarında yaklaşık bin 500 rakımlı bir kaya üzerine yazılı durumda. Bu kayayı buraya getiremeyeceğimiz için Bu yazıtın bir kopyasını mermer üzerine yazdırarak ilimizdeki müzemizde sergilenmesini sağladık. Bu eserimizi vatandaşlarımızla buluşturduk. İnşallah Bundan sonrada ilimizdeki tarihi zenginlikleri Gün yüzüne çıkarıp Marka şehir projemiz kapsamında bunları vatandaşlarımızın ziyaretlerine sunmayı sürdüreceğiz. Bu eserin ilimize ve müzemize kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.’’ Dedi.

Kaya yazıtı hakkında bilgi veren İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili İsmail Tecimer, ise şu ifadelere yer verdi: ‘‘İlimiz Ulukışla ilçesi Alihoca köyü ve Maden Köyü yakınlarında olan Bolkar Maden yazıtı eserimizin birebir replikasını yaptırarak. Taramasını yaptık ve bu şekle getirerek bugünde burada müzemize kazandırıyoruz. Vatandaşlarımızın ziyaretine açıyoruz. Bu yazıt o dönemde altın ve gümüş maden yataklarının olduğunu gösteren yazı. Bu yazı Mezepotomyaya kadar uzanan bir ticaret yazısı. Burada ticaret yapılıyor. Bu yazıtta bize bu dönemi anlatıyor ve o döneme ışık tutuyor. Bu yazıt Niğde'de altın ve gümüş madenin çıkarıldığı ve bunun Kilikyaya kadar oradan Suriye ve Mezepotomya'ya kadar ulaştığını bu yazıta bakarak anlıyoruz. Yaklaşık günümüzden 2 bin 800 yıl öncesine dayanıyor. Kayadan söküp getiremeyeceğimiz için replikasını yaptırdık.

Editör: TE Bilişim