Niğde 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü İzzet Gebelek, Niğde’de emniyet, itfaiye, Acil 112, AFAD, jandarma ve orman yangın hatlarını bir çatı altında toplayan 112 Acil Çağrı Merkezi'ne 2018 yılı Ocak ayından Ağustos ayı sonuna kadar 387 bin 826 çağrı geldiğinde gelen çağrıların 223 bin 561’ i gereksiz çağrı olduğunu ve 112’yi gereksiz arayanlara 345 TL idari para cezası kesildiğini söyledi.

Niğde 112 acil çağrı merkezi müdürü İzzet Gebelek, “ ilimizde 2018 yılı Ocak ayından Ağustos ayı sonuna kadar 112 acil çağrı merkezine 387 bin 826 adet çağrı yapılırken bunların 223 bin 561’ini asılsız çağrılar oluşturuyor. İlimizdeki 112 acil çağrı merkezine yapılan aramaların yüzde 57’si asılsız ihbarlardır.
Sistemin işleyişi hakkında bilgi veren Niğde 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü İzzet Gebelek, şunları söyledi:  "Gelen çağrıları, çağrı alıcı personellerimiz karşılıyor. Çağrı alıcı personel, gereksiz aramaları kurumlara yönlendirmeden sonlandırırken, acil aramalarda ise acil çağrı gerektiren olayın ne olduğunu hangi kurumları ilgilendirdiğini sistem üzerinde kaydederek aramaya ait bilgileri ve görüşmeyi yine sistem üzerinden ilgili kurum çağrı yönlendiricilerine aktarıyor. İlgili kurum personeli sistem üzerinde çıkan adresi teyit ettikten sonra vakaya ekip ve araç görevlendirmesi yaparken, aynı zamanda olayla ilgili ayrıntılı bilgileri alarak ilgili müdahale ekiplerine iletiyor. Vakaya müdahale eden tüm birimler sistem üzerinden vaka ile ilgili bilgilere ulaşıp yapılan müdahaleleri sisteme kayıt etmektedir. Bu da eş zamanlı olarak tüm müdahale birimlerince anında görülebilmektedir” dedi.

Yapılan asılsız çağrıların incelendiğini belirten Gebelek, “ ilimizde 112 acil çağrı merkezine yapılan 223 bin 561 gereksiz çağrılardan 13 kişiye toplam 4 bin 485 TL para cezası kesildiğini belirtti.

Vatandaşlara da çağrıda bulunan Gebelek; “ Vatandaşlarımızdan isteğimiz 112 acil çağrı merkezini meşgul etmeyin. Meşgul edildiği takdirde başka bir vatandaşımızın veya ailenizden birinin hayatıyla oynanabilir. Vatandaşlarımızdan küçük çocuklarına telefonlarını vermeleri konusunda uyardı.
 
 
Editör: TE Bilişim