Sayın Mehmet Nuri ERSOY

Kültür ve Turizm Bakanı

Sayın Bakanım;

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı 2019-2023 Stratejik Plan sayfa 90- Strateji Geliştirme başlığı altında, tablo 13- hedef kart 17, amaç bölümünde; Turizm sektöründe ülkemizin rekabet gücünün, pazar payının ve marka değerinin artırılması, hedef kısmında ise; ülkemiz turizminin sürdürülebilir anlayışla çeşitlendirilmesi, iyileştirilmesi ve sezonun tüm yıla yayılması amacı ile planlama ve arazi tahsis çalışmalarının yapılması, altyapı yatırımlarının gerçekleştirilmesi görevlerinin, sorumlu birim olarak Bakanlığınız Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğüne verildiği görülmektedir. 2019-2023 stratejik planının strateji geliştirme (tablo 13)- kısmi riskler sütununda iklim değişikliğinin turizme olumsuz etkisi vurgulanmıştır. Stratejiler kısmında ise; yeni turizm destinasyonlarının belirlenmesi, altyapı planlama ve taşınmaz temini çalışmalarında kamu idareleri ile altyapı hizmet birlikleri arasında koordinasyon sağlanması, planlama çalışmalarının koruma kullanma dengesi gözetilerek turizm çeşitliliğini artırarak ve turizmin 12 aya yayılacak şekilde bütüncül bir planlama anlayışı ile gerçekleştirilmesi ifadeleri yer almaktadır.

Bu amaçlar gözetilseydi ve Niğde ili Kapadokya Turizm Gelişim Bölgesi içinde planlansaydı sektör, bölgede 12 ay hizmet sunma imkanına kavuşacaktı. Çünkü Aladağ dağ turizmi, Bolkar dağı kış turizmi, Aladağ ve Bolkar dağı yayla turizmi, Çiftehan ve Narlı göl termal sektörü, ilin özgün mutfağı ile gelişmiş gurme turizmi, Ihlara vadisinin Niğde kısmı ile bölgeye 12 ay hizmet, nimet ve refah sunacaktı.

Bu tarz bir çalışmanın yapılması için 2019-2023 Türkiye Turizm Stratejisi Eylem Planı Çalışmaları Bakanlık nezdinde başladığı sırada 05.09.2018 tarihli yazı ile Bakan Sayın Nuri Ersoy ve Niğde Valiliğine başvurmuştum.

Aynı talep, Niğde Valisi tarafından da 16.01.2019 tarih ve 46809 sayılı yazı ile Turizm Bakanlığına arz edilmiş; talep bakanlık makamınca, gereğinin değerlendirilmesi için Bakanlık Strateji Geliştirme Başkanlığına havale edilmişti.

Ancak 2019-2023 Strateji belgesinde bu taleplerin dikkate alınmadığını üzüntü ile öğrendik. Turizm Bakanlığı 2019-2023 Turizm Eylem Planının beklenen sonucu verebilmesi için, belgede ısrarla vurgulanan 12 aya yayılma prensibine sıkı sıkıya bağlı kalmanın şart olduğu açıktır. Bu proje için ise turizm gelişim bölgelerinin, bütüncül bir anlayışla yeniden tespit edilmesi ön şarttır.

17. ve 20. Dönem Milletvekili olarak temsil ettiğim Niğde ili ise, bu ön şart hiç dikkate alınmaksızın Kapadokya Turizm Gelişim Bölgesi dışında bırakılmıştır. Bununla beraber diğer turizm dalları açısından da ilimizin potansiyeli göz önüne alınmamıştır. Niğde her açıdan Kapadokya Bölgesinin tam merkezinde bulunan bir ildir. Ek olarak güçlü alternatif turizm potansiyeli bulunmaktadır.

Ülkemiz için en hayati sektörlerden biri olan ve sizin görev ve yetki alanınızda bulunan bu konunun değerlendirilmesinin yeniden yaptırılması ve Niğde ilinin Kapadokya Turizm Gelişim Bölgesi kapsamına alınması ve alternatif turizm potansiyellerinin de değerlendirilerek bu belgenin yeniden yapılandırılması gerekliliği hususunu takdirlerinize ve emirlerinize sunarım.

Akın GÖNEN

Devlet E. Bakanı

                                                                                                                                          17 ve 20. Dönem Niğde Milletvekili