Niğde Ziraat Odası Başkanlığı Ziraat Yüksek Mühendisi Hüseyin Turgut, tarımsal üretim yapan çiftçileri "Zirai İlaçlar ve Kalıntı Sorunları” nedeniyle uyarılarda bulundu. 


Mühendis Turgut üreticilere ve Zirai ilaç satıcılarını uyararak önemli açıklamalarda bulundu. Başta insan sağlığı olmak üzere diğer canlıların hayatı ve içerisinde yaşadığımız çevrenin temizliği toplumsal ve bireysel olarak çok değerli olduğunun altını çizen Turgut; “Değerli üreticiler, zirai ilaçları bilinçli kullanalım, kıymetli tarımsal ürünleri satan işyeri sahipleri; kalıntı içermeyen ürünler alalım satalım” dedi.

Mühendis Turgut açıklamasının devamında şunları söyledi; ‘Bilindiği gibi Dünya'da ve ülkemizde artan nüfusa rağmen tarımsal üretimin yapıldığı alanlardaki artış ihmal edilebilecek kadar azdır. Bu gerçek bize artan nüfusun beslenebilmesi için birim alandan daha fazla ürün almanın gerekliliğini göstermektedir. Bunun için yüksek verimli çeşitlerin geliştirilmesi, doğru bitki besleme yöntemlerinin kullanılması, depolama kayıplarının en aza indirilmesi yanında ürünleri hastalık ve zararlılara kaptırmamak yani Zirai Mücadele büyük önem taşımaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki Zirai Mücadele sadece daha fazla ürün almak anlamına gelmez. Aynı zamanda başta insanlar olmak üzere bütün canlıları ilgilendiren önemli sorunları da içinde barındıran bir tanımdır. Zirai Mücadelenin önemli bir bölümünü de Tarımsal İlaç kullanımı teşkil eder. Pestisit dediğimiz bu ilaçların tarımsal ürünler üzerindeki kalıntısı özellikle bilgisiz ve bilinçsiz zirai mücadele uygulamaları sonucunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Zirai Mücadele ilaçları bitkilere uygulandıktan sonra genellikle sıcaklık, ışık, yağış, nem ve rüzgar gibi çevre faktörlerinin etkisiyle bitki üzerinde azalarak veya yok olarak zehirliliğini zaman içerisinde kaybeder. Dekompoze olma olarak adlandırılan bu olay zamanla artar. Belirli bir süre sonra zehirli kalıntı miktarı tolerans (göz yumulabilen kalıntı) değeri altına düşer. İşte Zirai ilaç kullanımından sonra bitki çeşidine göre değişen bu süreye dikkat etmeden hasat işlemi yapılmamalıdır” dedi.


Turgut ; “Zirai ilaçlar yani Pestisitler; İnsektisit (Böcek Öldürücüler), Fungusit (Hastalık ilaçları), Herbisit (yabancı ot ilaçları) vb. zirai ilaçları kapsamaktadır. Genel olarak bütün zirai ilaçlar insan ve hayvan sağlığı ile çevreye zararlı ürünler oldukları için kullanımının ehil kişiler tarafından yapılması gereklidir. Ülkemizde 250'yi aşkın zirai Mücadele ilacı bulunmaktadır. Bu ilaçlar insan sağlığına etkileri bakımından değerlendirildiğinde en az 49 tanesinin kanserojen, 31 tanesinin mutajen (genetik değişikliğe sebep olan), 61 tanesinin teratojen (anne karnındaki bebeğin sakatlığına sebep olan) ve 89 tanesinin de allerjen etkiye sahip olduğu bildirilmektedir. Pestisitlerin bazıları çok az miktarda bile canlı bünyesinde zararlı etki yaparlar. Yağ dokusunda birikmek suretiyle kanser yapıcı, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını bozucu etkiler gösterirler.Bir kısmı ise vücutta birikmediği halde sinir uçlarında yaptığı tahribat sonucu unutkanlık ve öğrenme güçlüğü oluşturabilmektedir. Bu kadar tehlikeli etkileri olabilecek Zirai ilaçların zararlarından korunmak ya da bu zararları en aza indirmek için ne yapılmalıdır? Ülkemizde zehirliliği yüksek insan ve çevreye zararlı Zirai mücadele ilaçları hızla yasaklanmakta gelişmiş ülke kriterlerine uygun ilaçlar kullanılmaktadır” diye konuştu.

Zirai Mücadele ilaçlarının ehil kişiler tarafından uygulanması, uygulama dozu, uygulama zamanı, ilaçların ruhsatlı oldukları hastalık ve zararlıya karşı kullanılması, son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye uyulması gibi pek çok tedbirin alınması gereklidir diyen Turgut; “Bu sayılan hususların tamamı kanun ve yönetmeliklerle belirlenmiş sağlam kriterlere bağlanmıştır. Üretici kullanacağı Zirai Mücadele ilacını üretici kayıt sistemine işletmeli, Zirai ilaçları ruhsatlı ilaç bayilerinden almalı, ilaçların bitkilere uygulamasını “Zirai İlaç uygulama sertifikası” olan kişilere yaptırmalı, ilaç kullanım talimatlarına uymalıdır. Zirai ilaçlar; İlaç satışı sırasında, kullanımında, tarımsal ürünün pazarlanacağı yere satışında ve tüketiciye sunulan pazarlama sırasında olmak üzere bir dizi denetim ve kontrole tabi tutulmaktadır. Organik ve İyi Tarım Uygulaması ile üretilmiş ürünlerde tüketici bu uygulamaları gösteren belgeyi direkt görebilmektedir. Diğer satış yerlerinde ise Bakanlığın kontrol elemanları uygulanan ilaçlarla ilgili bilgilere ulaşabilmektedir. Unutmayalım , Tarımsal ürünlerdeki Zirai İlaç Kalıntıları ürünü tadarak,gözle muayene ederek, ya da elle yoklayarak anlaşılamaz.Tüketicilere tarımsal ürünleri bu kontrol zincirine tabi tutulan yerlerden almalarını tavsiye ederim. Gelişigüzel yerlerde ve belgesiz olarak satışa sunulan tarımsal ürünlerin önemli riskler taşıdığı unutulmamalıdır” diye konuştu.
Editör: TE Bilişim