Ziraat Mühendisleri Odası Niğde İl Temsilcisi Rasim Yılmaz ; Patates ve fasulye Piyasası şimdilik iyi, Lakin Niğde tarımı küçüldü”dedi.

 

Ziraat Mühendisleri Odası Niğde İl Temsilcisi Rasim Yılmaz  Niğde Tarımının durumu ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.

 

Rasim Yılmaz açıklamasında  ; Geçtiğimiz yıllarda bir buçuk milyon ton patates üretimi olan ilimizde, bu yıl üretim %60 civarı azalacağını  tahmin ediyoruz.

 

Fasulyede ise iklim şartları nedeni ile rekolte düşük. Başta Ovacık, Gölcük ve Ağcaşar olmak üzere il genelinde fasulye üreticisi arkadaşlar rekolte düşüklüğünden şikayetçi.

 

 Bir çok patates üreticisi elektrik, mazot, gübre gibi temel girdilere finans kaynağı bulamadığı için ekim yapamadı.

 

 Ne acıdır ki bizim gibi tarım ile uğraş veren birçok sivil toplum kuruluşunun ve çiftçinin sesini ısrarla duymazdan gelenler sayesinde üretimimiz ciddi  oranda azaldı..

        

Patatesin fiyatı iyi ama üreticinin çoğunun tarlası ekili değil. Niğdeli çiftçi arkadaşlar neredeyse pazardan patates alır duruma geldiler.

 

Niğde ekonomisine bu yıl tarımdan fayda gelmeyecek çünkü;

 

Hem üretim azaldı.

 

Hem de üreticiler geçmişten gelen, başta enerji dağıtım firmasına ve esnafa olan borçlarını anca ödeyebilecekler.

 

 

Gerek ülkemizde, gerek ilimizde tarım her geçen yıl biraz daha geriliyor.

 

Örneğin ; 2003-2013 yılları arasında.

 

Ki; bu yıllar Ak pli yıllardır. , İthal edilen buğday 24 milyon ton, dışarıya ödenen para 7 milyar dolardır. Görüldüğü üzere AKP ‘nin tarım politikaları yüzünden buğdayı bile ithal eder duruma düşmüşüzdür. Hükümet tarımda da sınıfta kalmıştır.

 

Bu kadar zarara ve ithalata dayanamayan çiftçiler sonunda ekemez ve yetiştiremez hale gelmiştir.

 

Yine AKP’li  yıllarda: 2002-2012 karşılaştırmasına göre, son 10 yılda 1.7 milyon çiftçinin tarımdan koptuğunu, 3 milyon hektar araziyi Türk çiftçisinin işlemekten vazgeçtiğini Niğde kamuoyu bilsin isteriz.

 

2002- 2012 yılları arasında yabancılara 90 bin dekar arazi satışı gerçekleşmiş olup buna, bazı yabancı şirketlerin Türkiye’de bulanan, Türk çalışanlarının üzerine kayıtlı olan araziler dahil değildir.

 

Görüldüğü gibi, üretimin Türkiye ve Niğde deki gücü düşürülmüş. Çiftçi arkadaşlar kaderlerine terkedilmiştir. Türkiye de iktidarın tarım politikaları tıkanmıştır.” dedi.

 

Editör: TE Bilişim