Türkiye’de ilk defa Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde yapılan ıslah çalışmaları neticesinde geliştirilen yerli ve milli patates tohumluklarının ihale yoluyla satışı gerçekleştirildi. 

Patates Araştırma Enstitüsünün 2005 yılından beri yürüttüğü AR-GE çalışmaları sonucunda şu ana dek 8 adet milli patates çeşidi tescil edildi. Tescil edilen 8 adet yerli patates çeşidinden ilk etapta 4 tanesinin enstitüde yapılan ihalede “Tohumluk Üretim ve Pazarlama Hakkı” satışa çıkartıldı. İhaleyi kazanan firma, Nahita adlı çeşitten yılda en az 480 bin 200 kg tohumluk üretimini gerçekleştirecek. Eğer çeşide talep fazla olursa daha fazla üretim yapılması mümkün olacak. 

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Patates Araştırma Enstitü Müdürü Uğur Pırlak; “Ülkemizde ticarete konu olmuş ve üretim programlarına giren tescilli çeşitlerimiz bulunmamaktaydı. Bu sorunun çözümüne yönelik olarak Patates Araştırma Enstitü Müdürlüğümüzde yürütülen ıslah projeleri ile birlikte şu an 8 adet yerli patates çeşidimiz tescil edilmiştir. Islah çalışmalarımız Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın destekleriyle son hızıyla sürdürülmektedir. Ayrıca her yıl en az iki yerli çeşit tescile sunulacak şekilde patates ıslah çalışmaları değişik projeler ile devam ettirilmektedir. Türkiye’de bir ilk olarak tescil edilen 8 adet yerli patates çeşidimizden ilk etapta 4 tanesini “Tohumluk Üretim ve Pazarlama Hakkı” ihale yoluyla satışa çıkarttık. Enstitümüzde yapılan bu ihale sonucunda; Niğde İlimizin antik çağlardaki ismi de olan Nahita adlı patates çeşidimiz, Türkiye’nin en büyük tohumculuk firmalarından biri olan Ar Tarım adlı şirket tarafından alınmıştır. Nahita çeşidi erkenci ve yemeklik bir çeşit olup, gerek görünüşü gerekse kalitesiyle piyasada çok rağbet göreceğine inanıyoruz “ dedi. 

Türkiye her alanda olduğu gibi tarımda da millileşme adımlarını sürdürüyor. Son olarak Niğde Patates Araştırma Enstitüsü 8 adet yerli tohum üretmeyi başarmıştı. Üretilen tohumlara da yerli isimler verildi. Yerli çeşitlerin üretilmesi ile patates tohumu konusunda ithalatın en aza indirilmesi hedefleniyor. Üretim Türkiye de yapılacağı için, tohumlar çiftçiye daha kısa zamanda ulaşacak. Yerli ve milli patates tohumları talebe göre yurt dışına da ihraç edilecek. Bu sayede milli ekonomiye de büyük katkı sağlanacak. 
 
Editör: TE Bilişim