Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü adına tescilli Leventbey ve Muratbey patates çeşitlerinin Islahçı Hakkı Payı (Royalty) ve tohumluk üretim miktarı için ıslahçı hakkı payı (royalty) ve tohumluk üretim miktarı her bir çeşit için ayrı ayrı açık teklif usulü ile ihaleyle satılacak.

İHALEYE İLİŞKİN VERİLER
‘Leventbey’ ve ‘Muratbey’ adlı patates tohumlarının sözleşme süreleri 10’ar yıl olacak. Leventbey ve Muratbey isimli patates tohumu çeşitleri için toplam 480 Bin 200 Kilogram olarak belirlenerek tahmini bedellerinin ise 122 Bin 448 TL olduğu, ihalede artırıma % 2 ile başlanacağı belirtildi.

ÇEŞİT SAYISI 6’YA ÇIKIYOR
Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü yaptığı ileri seviye çalışmalar ile sadece Niğde’de değil dünyada kendisinden söz ettirdi. Türkiye’de ilk defa önce 4 adet Yerli ve Milli patates çeşidinin ihalelerini gerçekleştiren Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü yapacağı ihale ile ihalesi gerçekleşen Yerli ve Milli çeşit sayısı 6’ya çıkartmış olacak.

LEVENTBEY ve MURATBEY
Niğde Patates Araştırma Enstitüsü şimdi ise “LEVENTBEY ve MURATBEY” isimli 2 milli ve yerli çeşit patatesi daha ihaleye çıkartarak alanında büyük bir ilke daha imza attı. Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü adına tescilli LEVENTBEY ve MURATBEY patates çeşitlerinin Islahçı Hakkı Payı (Royalty) ve tohumluk üretim miktarı için ayrı ayrı açık teklif usulü ile ihaleyle satılacak.

10 YILLIK SÖZLEŞME İMZANACAK
Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından LEVENTBEY ve MURATBEY yemeklik patates çeşitlerinden 10 yıllık sözleşme süresi için en az toplam 480 Bin 200 kg tohumluk üretimi ve Islahçı Hakkı Payı yüzde 2’den başlayarak şekilde ihalesi yapılacak.

İHALE 9 MAYIS’TA YAPILACAK
Söz konusu İhale, 09 Mayıs 2019 Perşembe Günü saat 14.00’de Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından Kurum içerisinde bulunan toplantı salonunda gerçekleştirilecek.

4 ÇEŞİTTEN SONRA 2 ÇEŞİT
Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından 2018 yılında Türkiye’de ilk defa 4 adet Yerli ve Milli patates çeşidinin ihalesi yapıldı. Böylece Türkiye’de ilk kez Özel Sektöre NAHİTA adlı çeşidinin devri gerçekleştirilerek AR Tarım’a ihale edilmesi gerçekleştirildi.

15 ÜLKEDE DENEME EKİMİ
Ülkemizde ilk kez yerli bir patates çeşidinin yurtdışında 15 ülkeye deneme dikimine gönderilmesi amacıyla yurtdışı satış sözleşmesi imzalandıktan sonra NAHİTA adlı çeşit yurtdışına gönderilen ilk yerli patates çeşidi olma unvanını kazandı. Yine Türkiye’de bir ilk olarak 3 yerli patates çeşit Tohumluk Üretim ve Satış Sözleşmesi Niğdeli bir firma olan ‘Selanik Tohumculuk’ firmasına verildi.

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü tarafından ihaleye Çıkartılan ‘LEVENTBEY’ ve ‘MURATBEY’ isimli Patates Çeşitlerinin Özellikleri şöyle:
LEVENTBEY
“Melezleme yöntemi ile geliştirilmiştir. Olgunlaşma zamanı yönünden orta erkenci(91-110 gün arası) olum grubunda, kuru madde ve nişasta içeriği orta seviyede ve kullanım yönünden yemeklik tüketime uygun bir çeşittir.
Bitki büyüme şekli dik, bitki tipi ara tip ve çiçek taç yaprak rengi beyazdır. Yumru şekli oval, kabuk rengi sarı ve yumru et rengi açık sarıdır. Yüksek verimli (ort: 5523 kg/da) bir çeşittir.”

MURATBEY
“Melezleme yöntemi ile geliştirilmiştir. Olgunlaşma zamanı yönünden orta erkenci (91-110 gün arası) olum grubunda, kuru madde ve nişasta içeriği orta seviyede ve kullanım yönünden yemeklik tüketime uygun bir çeşittir.

Bitki büyüme şekli dik, bitki tipi ara tip ve çiçek taç yaprak rengi beyazdır. Yumru şekli oval, kabuk rengi sarı ve yumru et rengi açık sarıdır. Yüksek verimli (ort: 4748 kg/da) bir çeşittir.”
 
 
Editör: TE Bilişim