KOP Bölgesinin 2021-2023 yılları arasını kapsayan ve Cumhurbaşkanımız  Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile yürürlüğe giren ‘Yeni Nesil II. KOP Eylem PlanıNiğde Valiliği , kamu kurum ve kuruluşları ile koordineli şekilde düzenlenen tanıtım toplantısıyla Niğde’de tanıtıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığını oluşturan; Niğde, Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir ve Yozgat illerinin 2021-2023 yılları arasını kapsayacak ‘Yeni Nesil II. KOP Eylem Planı’ Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi toplantı ve kongre merkezinde düzenlenen tanıtım toplantısı ve çalıştayla duyuruldu.

Niğde Valisi   Yılmaz Şimşek, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Gökhan, KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, kaymakamlar, ilçe ve belde belediye başkanları ile kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinin katıldığı tanıtım toplantısında; 2014-2018 yılları arasında yürütülen I. KOP Eylem Planı hakkında genel değerlendirmeler aktarılırken, 2021-2023 yılları arasını kapsayacak olan II. KOP Eylem Planı hakkında katılımcılara bilgiler verildi.

“Hedefimiz Daha Faydalı Projeleri Kentimize Kazandırmak”

Biber fiyatını soran, dilini ısıran 'Abaru' diyor, gidiyor. Biber fiyatını soran, dilini ısıran 'Abaru' diyor, gidiyor.

“Yeni Nesil II. KOP Eylem Planı” ile Niğde’nin yeni bir ivme kazanacağını belirten Vali  Yılmaz Şimşek, yaklaşık 4 yıl önce kaynaklardan verimli bir şekilde faydalanmak, ilimizin gelişimi konusunda faydalı projelerin üretilmesini sağlamak amacıyla Valilik bünyesinde Niğde Proje ve Yatırım Ofisinin (NİPRO) kurulduğunun altını çizdi.

Bu süre zarfında NİPRO tarafından yapılan faaliyetlerden bahseden Vali  Yılmaz Şimşek; “Gerek AHİLER Kalkınma Ajansı, gerek KOP İdaresi Başkanlığının çağrıları ile ve diğer proje çağrılarına kentin ihtiyaç ve önceliklerine uygun, kaliteli ve birbirini tamamlayan projelerin üretilerek başvurulması, ayrıca kente yatırımcı davet edilmesi, gelen yatırımcıların doğru ve hızlı bilgilendirilmesi amaçlarına da hizmet etmek üzere tasarladığımız NİPRO ofisimiz bu anlamda güzel işlere imza attı.

2021 yılı projeleri de hesaba katıldığında ilimize KOP İdaresinden toplam 222 proje için yaklaşık 170 milyon TL destek verildi. Bunların büyük bir kısmı KÖSİP Projelerine destek şeklinde gerçekleşti.

Tarım kenti olarak da bilinen ilimizin alt yapı ve sulama yatırımlarının desteklenmesini çok önemsiyoruz ve verdiğiniz desteğe teşekkür ediyoruz. Niğde’nin markalaşma yolunda tanıtılması, turizm gelirlerinin artırılması öncelikli konularımız arasında olup KOP İdaresinden de önümüzdeki dönemde bu alanda gerekli desteği göreceğimize inancımız tamdır” ifadelerine  yer verdi.

“Yakaladığımız Başarı Sürdürülebilir Olmasına Bağlı”

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, globalleşen 21. yüzyıl dünyasında artık ülkelerin değil şehirlerin ön plana çıktığını, altyapı imkanları, şehrin merkezi ve yakın bölgelerdeki lojistik imkânları, hizmet alanları, sosyal sermayesi, coğrafi konumu, ekonomik yapı gibi faktörlerle kentlerin daha fazla bölgesel aktör olma niteliği kazandığını belirterek; “KOP Bölgesindeki şehirlerimiz bu anlamda sahip oldukları potansiyel ile ülkemizin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasının büyük bir parçası olabilecek niteliğe sahiptir.

KOP İdaresi Başkanlığı olarak Türkiye’nin güçlü bölgelere ihtiyacı olduğu teziyle bölgemizdeki üniversiteler, yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörle birlikte güç birliği yaparak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Son 20 yılda ülkemizin yakaladığı büyüme ve gelişme sadece ülke içinde değil dünya çapında da dikkat çekmektedir. Makroekonomide sağlanan başarının sürdürülebilmesi, her bölgeyi ve her kesimi içine alan yapısal ve mikro dönüşümün sağlanabilmesine bağlıdır. Bu bakımdan, bölgemizdeki her bir ilin kendi şart ve imkânlarına duyarlı, bölgesel düzeyde yapısal dönüşüm hedeflerine odaklı ve çok yönlü bir yerel gelişme politikası uygulanmaktadır. 2021-2023 yıllarını kapsayan ve Bölge Kalkınma Programı olarak adlandırılan yeni nesil eylem planını başta kalkınma ajansları olmak üzere bölgemizdeki diğer paydaşlar ile iş birliği içerisinde hazırladık. Bölge Kalkınma Programı, önceki Eylem Planlarından farklı olarak KOP İdaremizin sorumlu olduğu bölgeyi bir bütün olarak ele alan ve bölgenin kendine özgü potansiyel ve ihtiyaçlarından hareketle, belirlenmiş olan sonuç odaklı sektörel programları içermektedir.” diye konuştu.

“En Fazla Payı Aldığımızda KOP’tan Yeteri Kadar Faydalanmış Olacağız”

Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, “KOP İdaresi ve Kalkınma Ajansları bizler için çok önemli. Bugün bir araya gelmemize vesile olan çalıştayla KOP İdaresinin imkanlarından maksimum seviyede faydalanmamız gerekiyor. Arkadaşlarıma bir hedef koydum, KOP Mali Desteklerinden nüfus başına en çok payı aldığımızda hedefimize ulaşmış olacağız. Projesi olanlara bu ülkede kaynak bolluğu var ancak 2015 yılından sonra ve pandeminin hayatımıza girmesiyle birlikte bu kaynaklara ulaşmak zorlaştı.

Bu nedenle hizmet üretmek adına bulduğumuz her kaynağı her bir kuruşuna kadar çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Her proje bizim için çok önemli.  KOP İdaresi ile birlikte ilk olarak bir çocuk kütüphanesi hayata geçiriyoruz. İnşallah çok kısa sürede bitmek üzere, burada çocuklarımızın kültür ve sosyal hayatına etki edebilecek onların gelişime yönelik bir kütüphaneyi hayata geçiriyoruz. Çok kısa bir süre önce aldığımız yeni mali destek kapsamında ‘Tarihi Lezzetler Durağı’ adı altında yöresel bir restoran açıyoruz kentimize.  Bu projenin Niğde için ne kadar önemli olduğunu geçtiğimiz günlerde ilimizi ziyaret eden Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) temsilcilerinin söz birliği ile gastronomi turizminin çok önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Artık insanlar yöresel tatlar lezzetler yemek istiyor. Bu vesile ile Niğde’nin turizmine katkılarından dolayı KOP Başkanımıza da çok teşekkür etmek istiyorum. Hayata geçirilen bu proje sadece turizm anlamında değil, kendi kültürel gelişimi adına unutulmuş değerlerin gün yüzüne çıkması adına yine tarihi bir konakta hayata geçirilmesi çok kıymetli.  Eş zamanlı olarak doğrudan istihdama da katkı sağlayacak” şeklinde konuştu.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin KOP Bölgesi Üniversiteler Birliğinin (UNİKOP) kurucu üyesi olduğunu ve bugüne kadar KOP İdaresi tarafından duyurulan çağrı programlarına en fazla proje sunan ve destek alan kurumların başında geldiğini hatırlatan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Gökhan konuşmasında 2012-2021 yılları arasında KOP Mali Destek Programları kapsamında alınan destekler ve proje çalışmaları hakkında katılımcılara bilgiler aktardı.

Açılış konuşmalarının ardından öğleden sonraki oturumlarda ise ‘Tarım’, ‘Sulama’, ‘Enerji-Sanayi’, ‘Kültür-Turizm-Sosyal’ konu başlıklarında oturumlar düzenlendi.

Editör: TE Bilişim