Niğde’de bereketli bir yıl beklediklerini kaydeden Türkmen, yağışların çiftçiye büyük kar sağladığını belirtti.

Türkmen, Niğde’nin bir tarım şehri olduğunu ifade ederek: “ilimizin toplam ekonomisinin yüzde 47’si tarımdan geliyor. Devlet eliyle ve vatandaşlarımızın imkânlarıyla sulanan arazilerimiz var, birde sulanamayan arazilerimiz var. Sulanamayan arazilerimiz yaklaşık 1 milyon 200 bin dekar sulanamayan tarım arazilerimiz var. Bu 1 milyon 200 bin dekar alanda çiftçilerimiz sulama yapmadan üretim yapmaya çalışıyorlar. Genellikle hububat, buğday, çavdar, nohut ve mercimek gibi suya az ihtiyaç duyan ürünler üretiyorlar. Birde sula alanlarımız var ve bu alanlarda daha çok sulana bilen patates, kuru fasulye, yonca ve mısır gibi suyla yetişen ürünler yetiştiriyorlar. Bunların su ihtiyaçlarını gerek kendi imkanlarıyla, gerekse devlet imkanlarıyla gelen sulardan elektrik veya mazot kullanarak ceplerinden masraf yaparak sulamalarını yapıyorlar” dedi.

YÜZDE 100'ÜN ÜZERİNDE VERİM ARTIŞI BEKLENİYOR

Türkmen; “ her tarım ürünü mutlaka suya ihtiyaç duyar ve susuz hiçbir ürün yetişmezken kimi ürünler az kimi ürünler ise çok su ister. Bu yıl gerçekleşen yağmurlar hem düzenli oldu ve bu yıl gerçekleşen yağışlar geçtiğimiz yıllara göre yağış fazlalığımız vardır. Hem yağış fazlalığımız vardır, hem de düzenli yağışlarımız oldu. Geçen yılın 6. Ayına kadarki yağış miktarı bu yılın 6. Ayına kadarki yağan yağış geçen yıllara göre daha yüzde 60 daha fazla. Yağışların fazla olması bizleri sevindiriyor. Yağış olması demek bereket demektir. İlimizdeki yağışlar da sahalarda yaptığımız gözlemlerimizde bereket yönünde. Kimi bölgelerimizde lokal olarak, dar alanlarda aşırı yağışlardan kaynaklanan su göllenmeleri veya sel baskınları meydana geldi. Bu sel ve su göllenmeleri kısa süreli meydana gelmesi ekili alanlarda ve hububatta zarar vermedi. Dolayısıyla geçtiğimiz yıllara göre bu yıl verim noktasında yüzde 100’ün üzerinde bir verim artışı bekliyoruz. Özellikle 1 milyon 200 bin susuz arazi sahibi çiftçilerimizin ürünlerinde rekolte üç kat daha artmış durumdayken, sulana bilen arazilerde ise yüzde 100’ün üzerinde bir verim artışı beklemekteyiz. Aynı zamanda bu sulanabilen alanlarda yetişen patates, kuru fasulye, yem bitkileri, buğday üreten çiftçilerimiz, yağış bu yıl bu kadar olmasaydı patatesi 15 defa suluyordu. Bu 15 defa sulaması demek MEDAŞ’tan elektrik kullanması demek ve para harcaması demektir. Bu yıl yağışlardan dolayı çiftçilerimiz sulamalarını yüzde 70 azalttı. Çiftçimiz sulamalardan dolayı harcayacağı elektriği, mazotun paraları cebinde kaldı” dedi.

ZARAR OLAN YERLERDE TESPİT ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Sel baskınlarından dolayı yüzde 5 gibi küçük bir zarar olduğuna dikkat çeken Türkmen: “Yağışların çiftçilerimize bu yönde de çok faydası oldu. Bu yıl geçtiğimiz yılların rekoru bir ürün rekoltesi bekliyoruz. Yağışların bol olması bizleri mutlu ediyor. Lokal manada sel baskınları olan yerlerde yüzde 5 civarında zarar olacak ama yüzde 95’lik alanda çok büyük bir katma değer katıyor. Zarar olan yerlerde de zarar tespit çalışmalarımız devam ediyor. Zarara uğrayan çiftçilerimize Bakanlar kurulu Kararnamesinde Çiftçilerimizin Ziraat bankasına ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçları varsa Tarım müdürlüklerine başvuruyorlar bizlerde zarar gören çiftçilerimizin borçlarını ertelettireceğiz.” dedi.


Editör: TE Bilişim