Esnaflara ve diğer ticari birimler için açıklanan destek paketleri gibi çiftçiler içinde bir destek paketi açıklanması çağrısında bulunan Vali Kenar; “ Geçtiğimiz yıl içerisinde birçok paket açıldı ama ne yazık ki çiftçiler hakkında bu paketin içerisinde kayda değer hiçbir şey olmadı. Dijital satım dediler işte hal yasalarının düzenlenmesi konusu dediler ama bu çiftçilerin ürünlerin para etmesi ve üreticiden tüketiciye sunulması konusunda şu ana kadar hiçbir çaba gözükmüyor. Bu zaman alacak bir konu o bizim derdimize çare değil ama biz yetkililerimizden esnaflarımıza diğer ticaret birimlerine yapılan bir yardım bir paket açıklaması, vergi indirimi ve kolaylık yapıldı ama bugüne kadar çiftçiye bu konuda bir şey olduğunu görmüyorum. Çiftçilerimiz Niğde bölgesi olarak İç Anadolu’ya baktığımız zaman patatesten geçiniyoruz.  Patates fiyatı düştüğü için çiftçiler borçlarını bankalara ödeyemedi.  Bankaya ödeyemeyince tekrar kredi kullanıp patates ekme konusunda zorluklar yaşanıyor.  Şimdi bizim önerimiz çiftçilerimiz ziraat bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarını yaklaşık 5 yıl faizsiz olarak ertelenmesi 5 yıla yayılması ve borçların üzerine de yüzde elli diyelim.  Bir kredi tekrar açılarak çiftçilerimizin bir nefes aldırılması lazım çiftçiler nefes almazsa bu yıl patates ekiminde çok zorluk yaşayacaklardır.  Gübresini ve ilacını atamayacaktır. Böyle de olunca otomatik olarak verimde düşüşler yaşanacaktır. Önümüzdeki yıl fiyat anlamında daha çalkantılı bir yıl olması kaçınılmaz. Yetkililerimiz aynı çiftçilerimize de bir paket halinde devletimizden bir yardım bekliyoruz” dedi.

Bor Karma Deri  OSB'den Arsa İhale İlanı Bor Karma Deri OSB'den Arsa İhale İlanı

Niğde’deki patates üreticilerinin depolarında şuana kadar 200 bin ton patatesin bulunduğunu ifade eden Kenar; “ 200 bin ton civarında çiftçinin elinde patates olduğunu düşünüyorum. Çünkü köylere girdiğimiz takdirde herkesin benim depom dolu olduğunu söylüyor ama biz geçtiğimiz yıllara baktığımız da kalan ve giden patatese baktığımız zaman bu sene ve geçtiğimiz yıla göre yarı yarıya fazladan patates olduğunu düşünüyorum. İhracat teşvikini söyledik ve ihracat teşviki verildi. Maalesef çare olmadı çünkü diğer ülkeler alım yapmadı, çare olmadı. Azerbaycan tarafına patates gidilmesi konusunda Azerbaycan hükümeti ile bakanlığımız tarafından görüşüldü milletvekillerimiz bu konuda çaba gösterdi ama yine netice alınmadı ama şu anda yaklaşık 15 gün daha var Nisan’ın 15’ine kadar süren bir süreç var. Yine filizlenmeyen patatesimiz inşallah satılır diye düşünüyorum.  Çiftçimize çare olur mu olmaz satılsa da çünkü 25 kuruşa patates satıldığını biliyoruz.  Maliyetten çok çok aşağısı depo temizleme parası gibi bir şey,  vatandaşın şu anda zaten patatesi değer anlamından çok depolarda ki patatesi elden çıkarmaya bakıyor. O yüzden inşallah bir yerden kapı açılır ve istek olurda çiftçilerimizin depolarda olan çürümemiş filizlenmemiş patateslerin pazara sunulamaz diye düşünüyorum. Şuan önümüzde fazlar bir şey olduğunu görmüyorum” diye konuştu.

Kenar; “ Bizim Ziraat Odası olarak Niğde’mizde patates konusu olsun başta olmak üzere elmacılık, fasulye ve lahana gibi diğer ürünlerde her zaman çiftçimizin yanındayız. Çiftçinin ürününü para ettirme konusunda ziraat odası olarak yetkililere sunumda sorunları aktarmada yönetim kurulu olsun, meclisim olsun ve şahsiyetim olsun çaba gösteriyoruz, sonrada göstereceğiz “dedi.

Editör: TE Bilişim