CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, döviz kurlarındaki aşırı artış ülkemizde yarattığı ilaç sorununun giderek büyüdüğünü söyledi. 

 

Sağlık Bakanlığı’nın, yurtdışından temin edilen ilaç ve ilaç hammaddeleri için  1 euro karşılığında 4.57 TL olarak kabul ettiğini anımsatan Gürer, bugün euro’nun 14 liraya yaklaşmasıyla, yabancı firmaların artık sabit kur olan 4.57 TL’den ülkemize ilaç göndermemeye başladığını, bu nedenle de yüzlerce ilaca ulaşılamadığını belirtti. 

 

ÇOK SAYIDA İLAÇ ECZANELERDE BULUNAMIYOR 

İlaç krizinin giderek büyüdüğünü kaydeden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kasım ayının başında, Türk Eczacılar Birliği’nin rapora göre 645 ilaç için ulaşım sorunu vardı. Bugün ulaşılamayan ilaç sayısının arttığı tahmin ediliyor. Bu durum vatandaş ile eczacıyı karşı karşıya getiriyor. Eczacılar bir an önce çözüm bulunsun. Vatandaşla biz karşı karşıya kalıyoruz diye dert yanıyorlar “dedi. 

MEVSİMSEL HASTALIKLARDA 

KULLANILAN İLAÇLARA ULAŞILAMIYOR 

Genel olarak mevsimse hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlara ulaşılamadığının belirlendiğine dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, eczacılar ile görüştüm.  Diyabet, tansiyon, grip, soğuk algınlığı, ağrı kesiciler ve hemen hemen her hastalık grubuna ait ilaçların çoğunluğunun bulunamadığı  söylediler. Reçete var ilaç yok. Bakanlık açıklama yapmalıdır.” Diye konuştu.

Gürer, özelliklede çocuk şurupları, antibiyotikler ve ateş düşürücü şuruplarda sorun yandığını aktardı. 

ECZACILAR DA MAĞDUR 

Yurtdışından ilaç gönderilmediği için eczacıların da bu konuda mağduriyet yaşadığına işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Eczacılar, önceleri olmayan ilaçların yerine, aynı etkiye sahip olan muadillerini veriyordum. Şu anda muadil ilaçların da bulunmadığı yönündeki sıkıntılar bizlere ulaştırılıyor” diye konuştu. 

CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, sabit kur uygulaması ve döviz kurundaki aşırı artış nedeniyle yurtdışındaki ilaç firmalarının ülkemize ilaç göndermemesi sonucu ortaya çıkan ilaç sorununun giderek büyüdüğüne vurgu yaptı. Gürer, “Vatandaş, elinde reçete ile eczane eczane geziyor ama aradığı ilacı bulamıyor” diye konuştu. 

İLAÇ BULAMAYAN VATANDAŞ DOKTORLA 

KAVGA EDİYOR, ECZACIYA ÇATIYOR

Bulunamayan ilaçlar nedeniyle yaşanan sorunların kendilerine aktarıldığını anlatan  Ömer Fethi Gürer, “Bize ulaşan bilgilere göre, ilaç bulamayan vatandaş ‘olmayan ilacı neden yazdı’ diye eczacı ile tartışıyor. İlaçlar stoklanıyor’ diye eczacılara tepki gösteriyor. Olmayan ilacı doktor niye yazıyor diyor. Hastası olan çözüm arıyor. İlaç bulamıyor. Olacak iş mi? Günlerdir kamuoyuna sorun yansıyor. Bakanlık vatandaşa açıklama yapmalı, hastane şiddeti eczaneye sıçramak üzere, çözüm getirilmesi şart ” dedi. 

İktidar, zam+vergi+nasihat ile idare ediyor İktidar, zam+vergi+nasihat ile idare ediyor

ÇOCUĞUNA ATEŞ DÜŞÜRÜCÜ 

BULAMAYAN ANNE NE YAPSIN? 

Çocuğu ateş içinde olduğu halde ateş düşürücü şurup bulamayan annelerin de eczane ecnaze dolaştığının aktarıldığına değinen Gürer, bu sorunun daha büyük olumsuzluklara yol açmadan çözüme kavuşturulması gerektiğini belirtti. 

HASTANELERDEKİ ŞİDDET ECZANELERE

DÖNÜŞMEDEN SORUN ÇÖZÜLMELİ 

CHP Milletvekili Gürer, hastanelerde sağlık görevlilerine yönelik alışılagelmiş şiddet olaylarının eczanelere de dönüşmesini önlemek için sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini vurguladı. 

SABİT KUR UYGULAMASI YENİDEN BELİRLENMELİ 

Gürer, ilaç fiyat kararnamesinin yeniden düzenlenerek bu yıl için 4.57 TL olan sabit kur uygulamasının, Euro’daki önlenemeyen artış da göz önünde bulundurularak, yeniden bir sabit kur fiyatı belirlenmesi ve bu nedenle temin edilemeyen ilaçlara yeniden ulaşım sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi. 

 

Editör: TE Bilişim