Niğde Valiliği’nde Arıcılık ve Hayvancılık Eylem Planı Hazırlama Çalışmaları Başladı

  

Niğde Valiliği öncülüğünde hazırlanan Niğde İl Gelişme Planı çerçevesinde düzenlenen Tarım Şurası’nın ardından Niğde Valiliği tarafından eylem planı hazırlama çalışmalarına başlandı.

 

Niğde’nin “Arıcılık” ve “Hayvancılık” sektöründe daha başarılı ve cazip bir il olması için Niğde ili Arıcılık ve Hayvancılık eylem planı hazırlanması amacıyla çalışma grupları oluşturulmuştur. Vali Yardımcısı Sayın Abdullah Uçgun başkanlığında toplanan çalışma grubuna Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi’nden ilgili kurum müdürleri ve personeller, Arıcılık ve Hayvancılıkla ilgili birlik başkanları, ziraat mühendisleri ve Valilik Proje Destek ve Uygulama Birimi çalışanları katıldı.

  

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun “sürdürülebilir gelişme sürecinde hayvancılık ve hayvansal üretim sektörü, ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişiminde büyük önem taşımaktadır. Tarımsal ekonominin en önemli lokomotifi hayvancılıktır. Hayvancılık özellikle kırsal kesimde istihdam yaratmakta ve gizli işsizliği önlemektedir. Bu sektör; birim yatırıma yüksek katma değer sağlamakta, yem bitkilerinin kalitesini yüksek hayvansal proteinlere dönüştürmekte, sanayileşmeye kaynak aktarmaktadır. Halkın dengeli ve yeterli beslenmesini sağlamakta ve dış ticarette önemli bir pay almaktadır. Hayvancılık Eylem Planı ile Niğde’de hayvancılığın gelişmesi için; hayvancılığın yapısı, ekonomideki yeri ve önemi, uygulanan politikalar, işletmelerin yapısı, organizasyonu, dağılımı, üretim deseni, üretim hacmi, verimlilik düzeyi gibi konular ele alınacaktır. Niğde için büyük ve küçükbaş hayvancılık kadar önemli diğer bir gelir kaynağı da arıcılıktır. Değişen ve gelişen dünyanın değişmeyen tek ürünü baldır. Keşfedildiği günde hangi yöntem ve metotla üretiliyorsa bugün de aynı yöntemlerle üretilebilen mucizevi bir üründür. Niğde’nin ekolojik yapısı ve flora zenginliği gezginci arıcılar için de çok büyük bir cazibe merkezidir. Arıcılık Eylem Planı’nın amacı; Niğde’de bal arzının güvenilir bir şekilde yapılması, bal ihracatının geliştirilmesi, ekonomik kaybın azaltılması için bal, balmumu ve bal peteğinin uygun ve hijyenik şartlarda üretim ve pazarlama koşullarının belirlenmesi, kontrollerin yapılması, organizasyon ve koordinasyonun sağlanmasıdır” dedi. Niğde’de Arıcılık ve Hayvancılık Eylem Planı kapsamında neler yapılabileceği izlenecek olan stratejilerin belirlenmesi için hangi çalışmaların yapılması yönündeki katılımcılardan gelen görüş ve önerilerin alınması ile toplantı sona erdi.

 

Editör: TE Bilişim