Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Patates, elma, lahana, kiraz gibi tarımsal ürünlerle ön plana çıkan ilimiz Niğde’nin ürün yelpazesinin genişletilmesi ve çiftçilerimize katma değer sağlamak amacıyla İl Özel İdaresi tarafından 2017 yılında Ulukışla ilçesine bağlı Karacaören köyünde yetiştirilmeye başlanan ve büyük bir başarı sağlanan lavanta bahçesini ziyaret etti. 


İl Genel Meclis Başkanı Bülent Küçüktuna ile birlikte Gerçekleştirdiği ziyaret esnasında çiftçilerden bilgi alan ve incelemelerde bulunan Vali Yılmaz Şimşek; “ İl Özel İdaremiz tarafından başlatılan Lavanta Yetiştiriciliği projesiyle il ve ülke ekonomisine katkıda bulunmakla birlikte, kırsal alanda yaşayan üreticilerimizin refah seviyelerini arttırılması amaçlanmıştır” dedi. 


Lavanta yetiştiriciliğinin İlimizdeki alternatif ürün yetiştiriciliğini yaygınlaştırmanın yanı sıra kırsal turizmi canlandırmaya katkı sağlayacağının da altını çizen Vali Yılmaz Şimşek; “Bu bitkinin en önemli özellikleri hem katma değeri yüksek, hem de bakımı diğer bitkilere göre daha kolay.  Dikildikten sonraki süreçte 3 veya 4 defa sulandıktan sonra sulamaya gerek duyulmaması yani az su isteyen bir ürün olmasıdır. Tabi ki; sulaması ne kadar fazla olursa veriminde o kadar arttığı konusu da unutulmamalıdır. Yine bir diğer özelliği ise lavantanın ekonomik ömrünün 25 yıl olmasıdır. Çiftçilerimiz ilk dikim maliyetinden sonra sadece yılda 1 defa gübreleme ve çapalama için ücret ödeyecektir.  


İl Özel İdaremiz Tarımsal Hizmetler Müdürlüğünce 2017 yılında Ulukışla İlçesi Karacaören köyünde demonstrasyon sahası oluşturulmuş, 3 dekar alanda 3000 adet lavanta fidesi dikilmiştir ve burada gerçekleştirilen lavanta yetiştiriciliğinde büyük oranda başarı sağlanmıştır. Bu doğrultuda 2019 yılında yine özel idaremizce ilimizin 5 farklı bölgesinde lavanta dikimi yapılmıştır. Yapılan kontroller sonucu lavantanın ortama adapte olduğu görülmüş ve bu 5 bölgede de demonstrasyon  başarı ile sonuçlanmıştır. 


İç Anadolu Bölgesi’nde yaygın olarak buğday yetiştirilmektedir. Ancak buğdayın dekardan net geliri nadas masraflarıyla birlikte, taban fiyatına bağlı olarak, 200 TL civarında olmaktadır. Buğdaya alternatif olarak lavanta düşünüldüğünde yağı çıkarılması koşuluyla elde edilecek net gelir dekardan 2500 TL civarındadır. Ayrıca kuru tomurcuk olarak değerlendirilebileceği gibi oldukça kıymetli lavanta balı da yetiştiriciliğin katma değeridir.


Demonstrasyon sahasının bulunduğu Ulukışla İlçesi Karacaören Köyü, lavanta yetiştiriciliğine oldukça ilgi göstermiş ve komşusu olan Bor Kavuklu Köyü İle birlikte Kalkınma Kooperatifi kurmak için Niğde İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze başvurarak işlemleri başlatmışlardır. 


Ümit ediyorum ki; çiftçilerimizin bu ürüne olan ilgileri daha da artar. Yine bu konuda desteğe ihtiyaç duyan üreticilerimize gerekli desteği vermeye devam edeceğiz” dedi.

Editör: TE Bilişim